• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Tasarıdan Memurlara "Tek" Sözleşme Çıktı

Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu tasarısına göre, tüm memurlar adına tek ve genel bir sözleşme imzalanacak. Konfederasyonlar, bunun kazanılmış haklarda geriye gidişe neden olacağını söylüyor.

12.01.2012

 

Nilay VARDAR                nilay@bianet.org

 

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu tasarısında,  memurlara tek ve genel sözleşme uygulaması ile varolan yasanın da gerisine gidildiğini söyledi.

Kamu Görevlileri Sendikası Kanunu'daki değişiklik için Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Türkiye Kamu-Sen Çalışma Bakanlığı ile eylül ayından beri görüşüyordu.

Konfederasyonların başından beri grevli, toplu iş sözleşme (TİS) talebi zaten reddedilmişti; birçok memura ise sendika yasağı hala sürüyor.

bianet'e konuşan Lami Özgen, kendilerinden saklanan ve geçen hafta Bakanlar Kurulu'nda onaylanan kanun tasarısının ellerine ancak dün ulaştığını söyledi.

Tasarıya göre, 11 hizmet kolu, tek tek toplu iş sözleşmesi imzalayamayacak onun yerine 2,5 milyon memur adına  tek ve genel  bir sözleşme imzalanacak.

"Memurların sosyal hakları nerede konuşulacak?"

Özgen, Çalışma Bakanı ile yapılan görüşmelerde tüm iş kollarında ayrı ayrı TİS imzalanması konusunda anlaşmaya vardıklarını ancak tasarıda bunun geri çekilmesinin varolan yasayı daha da geriye götüreceğini söyledi.

"Bugüne kadar yapılan toplu iş görüşmelerinde sadece zamlar, ek ödeme ve tazminat gibi mali haklar belirleniyordu. Memurların, özlük, sosyal ve demokratik hakları Kurul İdare Kurulu'nda görüşülürdü; bunun da yasal bir bağlayıcılığı olmadığı için hükümet bu talepleri hayata geçirmezdi.

"Şimdi tüm memurlara uygulanacak TİS ile yine sadece mali haklar görüşülecek. Ancak farklı hizmet kolunda çalışan memurların kendilerine özgü çok farklı sorun ve talepleri var. Bu yüzden her iş kolunda ayrı ayrı TİS imzalanmalı. Ama tasarıda bu hak sağlanmadı; peki memurların bu meseleleri nerede konuşulacak? Yani bu TİS'in toplu iş görüşmesinden ne farkı olacak?"

"Belediyelerdeki sözleşmeler iptal olacak"

Özgen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ile yıllardır belediyelerde sosyal denge sözleşmesi imzalandığını ancak bu kanun nedeniyle kazanılan tüm hakların ortadan kalkacağını belirterek bunun AİHM'e de aykırı olduğunu söyledi.

Kanun tasarısının sadece belli bakanların kararıyla değil, hükümetin politik bir tercihi sonucu belirlendiğini söyleyen Özgen, "Yeni kanunun, uluslararası sözleşmelerde belirlendiği gibi örgütlenme özgürlüğü, grev hakkı olmak üzere çalışma hayatındaki tüm engelleri kaldırması gerekiyordu. Ama böyle olmayacağını biliyorduk; sürpriz olmadı" dedi.

TİS görüşmelerinde 2.5 milyon memuru, altı üye bir başkan temsil edecek. Memur-Sen'den üç, Kamu-Sen'den iki, KESK'ten bir kişi. En fazla üyeye sahip olması nedeniyle heyetin başkanlığını Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu üstlenecek.

Bugün gazetesine konuşan Gündoğdu da belediye çalışanlarının sözleşme hakkının hiçe sayılacağına dikkat çekerek "Bazı bakanlar galiba memurun aldığı hakları hazmedemedi. Anayasa ile haklarımız arttı, ancak geriye gidiş oldu." dedi. (NV)

Kaynak: bianet