• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Tecavüzcülerin avukatı Denizleri anlatamaz

17. TÜYAP İzmir Kitap Fuarına konuşma yapmak üzere gelen ve kamuoyunda “Fethiye toplu tecavüz davası” olarak bilinen davada sanıkların avukatlığını yapan Muğla Baro Başkanı Mehmet İlker Gürkan, İzmir Kadın Platformu tarafından protesto edildi.

16.04.2012

17. TÜYAP İzmir Kitap Fuarına konuşma yapmak üzere gelen ve kamuoyunda “Fethiye toplu tecavüz davası” olarak bilinen davada sanıkların avukatlığını yapan Muğla Baro Başkanı Mehmet İlker Gürkan, İzmir Kadın Platformu tarafından protesto edildi. Konuşmacı olarak panele gelen Gürkan ise protestodan rahatsızlık duyarak kadınlara hakaret ve tehditlerle karşılık verdi.

‘TECAVÜZÜ SAVUNMAK TECAVÜZE ORTAK OLMAKTIR’

Kitap fuarında 68 Birliği Vakfı tarafından düzenlenen “İdamların 40. yılında arkadaşları Denizleri anlatıyor” başlıklı panele, 68 gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş’in abisi Bora Gezmiş ile Devrimci Öğrenci Birliği’nin (DÖB) kurucusu ve Deniz Gezmiş’in arkadaşı olma sıfatıyla Muğla Baro Başkanı Mehmet İlker Gürkan da katıldı.

Gürkan, Muğla’nın Fethiye ilçesinde 2007 yılında 18 yaşından küçük bir kadına toplu tecavüzde bulunduğu iddia edilen 8 erkeğin avukatlığını yapıyor.

“Tecavüzü savunmak tecavüze ortak olmaktır” diyerek Gürkan’ı protesto eden İzmir Kadın Platformu üyesi kadınlar, 68 önderlerinin anıldığı bir etkinlikte tecavüzcülerin avukatlığını yapan baro başkanının konuşmacı olarak davet edilmesinden utanç duyduklarını ifade ettiler.

Protesto esnasında Gürkan ise, kendisini protesto eden kadınlara sert tepki göstererek, hakaret ve tehditler yağdırdı. “Oturun yerinize! Siz kimsiniz? Bana adınızı soyadınızı söyleyin” diyerek tehditler savuran Gürkan, müvekkillerinin tecavüz suçunu işlemediklerini iddia ederek, tecavüz suçuyla yargılanan 8 kişiyi “Onlar da eski devrimcilerdendir ve şimdi her biri memur olan kişilerdir” diyerek savundu. Bu sözlerin üzerine “Kadının beyanı esastır” ve “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganlarını atan kadınlar salondan çıkarak kitap fuarı girişinde basın açıklaması yaptı. Burada İzmir Kadın Platformu adına konuşan Aycan Tekin, “Biz değerlerimizin bu insanlar tarafından çiğnenmesini istemiyoruz. Bizler ne tecavüzcülerin yanındayız, ne de tecavüzcülerin Mahir’den Deniz’den bahsetmelerinin yanındayız. Bu insanları her an her yerde protesto etmeye ve teşhir etmeye devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Evrensel