• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Havayolu işçilerinden uyarı:

Tek bir uçak kalkmayacak

Havayolu çalışanları, havacılık işkolunda grevi yasaklayan kanun teklifi nedeniyle AKP Hükümeti'ni ve toplu sözleşme imzalanmasını engelleyen THY A.O. yönetimini uyardı.

24.05.2012

Hava-İş Sendikası, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı eylemle, THY A.O. yönetimiyle süren toplu sözleşme sürecinin engellenmeye çalışılması ve havacılık sektöründe grev yasağı getiren kanun teklifinin meclise gelmesi durumunda greve gideceklerini açıkladı.

Yüzlerce Türk Hava Yolları çalışanı, THY Genel Müdürlüğü önünde "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Susma sustukça sıra sana gelecek", "İşte işçiler işte Hava-İş", "Genel grev, genel direnş" sloganlarıyla yürüdü. İşçileri, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ile direnişteki Kampana Deri ve Hey Tekstil işçileri, Belediye-İş İstanbul Şubesi, Emekli-Sen, Kristal-İş üyeleri yalnız bırakmadı.

'YASA MECLİSE GELDİĞİ GÜN TEK UÇAK KALKMAYACAK, TEK BİLET SATILMAYACAK'

THY önünde işçilere seslenen Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün sunduğu ve havacılık iş kolunda grevi yasaklan kanun teklifi ile ilgili yaptığı konuşma nedeniyle Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi: "Patron musun, Başbakan mısın? Karar ver."

THY A.O. işvereninin, toplu sözleşmeyi önlemek için resmi arabulucuya itiraz ettiğini ve mahkemenin 4 ay sonrasına gün verdiğini hatırlatan Ayçin, işçilere şöyle seslendi: "Atilay Ayçin ve yönetimi cezaevinden çok geçti, işkence tezgahlarından da çok geçti. Eğer siz kazanacaksanız ben bedel ödemeye hazırım."

Ayçin, şöyle devam etti: "Ey Başbakan, ey Çalışma Bakanı grev hakkımızdan elini çek. Bizler toplu sözleşme masasına hak almak için oturduk. Toplu sözleşmeden taviz yok, grev hakkından taviz yok. Bugünkü uyarımızı dikkate almayıp, masaya oturmazlarsa, grev hakkını tanımazlarsa, yasa meclise geldiği gün tek bir uçak kalkmayacak, tek bir bilet satılmayacak. Hava limanlarında hizmet sağlanmayacak. Bu haklardan taviz veren onursuzdur. Bedeli ne olursa olsun dönen kahpedir. Bu tarihi yazma onuru sizindir."

'VAZGEÇİLMEZ TEMEL HAKLAR'

Uluslararası Taşımacılık Federasyonu (IPF) adına konuşan Havacılık Direktörü Gabriel Rodriguez, örgütlenme hakkı, grev hakkı ve toplu sözleşme hakkının dünyanın her yerinde vazgeçilmez temel bir hak olduğunu vurguladı.

Roriguez şöyle konuştu: "Şunu unutmayın; dünyanın 150 ülkesinde 5 milyon ulaştırma işçisi sizin mücadelenizi destekliyor ve sizi selamlıyor."

Kaynak: ETHA