• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TEM Trafo'da Sendikalı Olma Mücadelesi

06.03.2020

Sendikamız Kocaeli Şubesi aylardır TEM Trafo işyerinde örgütlenme faaliyetlerini sürdürüyor. Kocaeli Şubemizin örgütlenme çalışmaları kapsamında, Kocaeli Başiskele ilçesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren TEM Trafo işyerinde sendikamıza üye olan 4 arkadaşımızın iş akitleri, işveren tarafından sendikaya üye oldukları gerekçesiyle feshedildi.
Çalışanların en temel Anayasal haklarından biri sendikaya üye olmak, sendika çatısı altında çalışmaktır. Ancak, örgütlü bir işyerinde ekonomik ve sosyal açıdan daha iyi koşullarda çalışmak isteyen, iş barışının hakim kılınmasını talep ederek sendikamıza üye olan 4 TEM Trafo işçisi arkadaşımız 4 Mart 2020 günü işveren tarafından işten çıkartıldı.
Petrol-iş Sendikası Kocaeli Şubesi Temsilciler Kurulu işten çıkartılan 4 arkadaşımız ve TEM TRAFO işyerinde çalışanlar ile birlikte 5 Mart 2020 günü saat 08:00 de işyeri önünde toplanarak işverenin bu tutumunu protesto etti.
Şube Başkanımız Nesimi YETİŞOĞLU işyeri önünde yaptığı açıklamada: “Bizler ekmeğimizi bir dilim daha büyütmek, çocuklarımızın geleceği için sendikalı olduk. Bu yolda ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Petrol-İş Sendikası 70 yıllık tarihinde hep mücadele etti ve her zaman işçinin yanında yer aldı. Ancak bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. Biz öcü değiliz. Tüpraş, Gübretaş, Shell, Ege Sil ve Ege Kimya’da örgütlü sendikayız. Biz insanca yaşam ve onurlu bir gelecek için, güvenli, güvenceli çalışma koşulları için, iş yerlerinde mobbing yapılmadan çalışmak için mücadele ediyoruz ve sendikalı oluyoruz. Örgütlenmeyi engellemenin suç olduğunu, işverenin bu anayasal suçu işlemekten vazgeçmesini istiyoruz.” dedi.
YETİŞOĞLU konuşmasını, “İşçiler bu fabrikada anayasadan doğan haklarını kullanıyorlar. Bir işyerinde işçilerin anayasal haklarını kullanmalarına engel olmanın cezası var. Ayrıca işçilerin örgütlenmeleri nedeniyle işveren tarafından mobbing yapıldığı ile ilgili elimizde belgeler var. TEM Trafo işçisi bizim namusumuzdur. Sendika olarak biz her zaman işçi, işveren ve sendikayı birlikte geleceğe taşıyoruz. Bunu böyle bilsinler. Biz işverenin attığı işçileri geri almasını ve örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmasını istiyoruz” diyerek sonlandırdı.