• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Termikel’de işçi kıyımı

02.10.2015

Geçtiğimiz haftalarda, geciken ve eksik yatan maaşları nedeniyle iş yavaşlatma ve kısmen üretimi durdurma gibi eylemlerin yapıldığı Termikel fabrikasında yaklaşık 60 işçi işten atıldı.

Kadir ÖRNEK
ANKARA

Ankara Sincan Organize Sanayi’de bulunan Termikel fabrikasında yaklaşık 60 işçi işten atıldı. Geçtiğimiz haftalarda sıkça geciken ve eksik yatan maaşları nedeniyle iş yavaşlatma ve kısmen üretimi durdurma gibi eylemler yapan işçiler, şimdi de işten atma tehlikesiyle karşılaştılar. Öğle saatlerinden itibaren küçük gruplar halinde ve hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atılan işçiler, "Hem maaşımızı vermiyorlar, hem de yeni işçi alıyorlar. Bir de bizi işten atıyorlar" diyerek tepki gösterdiler.

SENDİKA, PATRONU SAVUNDU

İşten atmalarla ilgili bilgi almak için aradığımız Çelik-İş Sendikası işyeri temsilcisi ise işten atmaların işçilerin rızasıyla olduğunu öne sürdü ve "Patronun parası var. Sadece tahsil edemiyor. Bu yüzden işçiler zor durumda kaldı. Patron da ‘Bu durumdan şikayetçi olan varsa gelsin, tazminatını alsın çıksın’ dedi.200 kişi çıkış istedi. Onlar çıkartılıyor. İşten ayrılmak istemeyenler çıkartılmadı. Mağduriyet yok" dedi. Yaklaşık 60 işçi atılmışken sendika temsilcisinin 200 kişiden bahsetmesi, işten atmaların sendika bilgisinde devam edeceğini akıllara getirdi.

‘HAKKIMIZI YEDİRMEYECEĞİZ’

İşçiler ise birden muhasebeye çağrılıp önlerine kağıtların uzatılarak hiçbir gerekçe gösterilmeden atıldıklarını söylediler. Fabrikanın paketleme bölümünde ise işçilere işten atılma gerekçesinin kriz olduğu söylendi. Evrensel'e konuşan bir işçi, çoğu arkadaşının işyerinde henüz bir yılını doldurmadığını ve bu nedenle kıdem tazminatı haklarını da kazanamadıklarını belirterek "6 ay çalıştığımız için işe iade davası açabiliriz. Bizi çıkartmak için haklı bir gerekçeleri yok. Patron Ahmet Kaya'ya hakkımızı yedirmeyeceğiz" diyerek işten atılan herkesi dava açmaya çağırdı.

Öte yandan bir gün önce, fabrikanın paketleme bölümüne 25 taşeron işçisi alındı. İşçiler bu durumu, "Bizim işimizi taşerona yaptıracaklar. O yüzden bizi atıyorlar" diye yorumladılar. (Ankara/EVRENSEL)

Kaynak: Evrensel Gazetesi

http://www.evrensel.net/haber/261829/termikelde-isci-kiyimi