• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

THY'de "Yuh ve Helal Olsun" Sesleri

THY'de sabah karşı 3'te başlayan grev devam ediyor. Dış hatlar girişinde uçuşa gidenlere "Yuhh", greve katılanlara ise "Helal olsun" sesleri yükseliyor. Grevin ilk 11 saati dolduğunda 117 sefer iptal edilmişti.

Nilay Vardar
29.05.2012

Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin bugün Meclis'e gelmesi nedeniyle Türk Hava Yolları'nda sabaha karşı 3'te başlayan grev devam ediyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) 10 milletvekilinin Meclis'e sunduğu havacılık sektöründe grev ve lokavt yapılmamasını öngören kanun teklifi bugün Meclis'te gündeme alınacak.

Bu haberi alan Türkiye Sivil Havacılık Sendikası'na (Hava-İş) bağlı THY çalışanları gece 3'ten beri  hasta olduklarını söyleyip uçuş güvenliğini bozmamak adına çalışmama hakkını kullanıyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Yolcular perişan olursa, gerekli önlem alınacaktır" açıklaması yaptı.

117 sefer iptali

Saat 14:00'e kadar 117 uçak seferi iptal edildi. Dış Hatlar Giriş Kapısı'nda bekleyen çalışanlar greve katılmayıp uçuşa giden personellere "Yuhh" diye seslenirken, greve katılanları "Helal Olsun" sesleri ile karşılıyor. Havaalanının farklı kapılarında çalışanları ikna etme süreçleri sürüyor.

Çantasıyla gelen ancak greve katılma kararı alan pilotlar en çok alkışı topluyor; ikna süreçleri de etkili oluyor. En çok alkış alanlardan biri de uçuşa katılmama kararı alan bir İspanyol kaptandı.

"Yorgun uçmak istemiyoruz", "Birlik, mücadele, zafer" sloganları eşliğinde temponun hiç düşmediği eylemde, hostes, pilot, kabin görevlisi, yolcu hizmet görevlileri, teknik ekip, kargo görevlisi gibi sayıları sürekli artan çalışanlar var.

Pazarlık 16 aydır sürüyor

THY'de 14 bin kişi çalışıyor. 16 aydır sendika ve şirket arasında devam eden toplu sözleşmelerde anlaşmaya varılamadı. Kanuna göre, sözleşme görüşmeleri sürerken grev yapmak yasak.

Yeni yasayla sözleşme sonrasındaki grev hakkı da kaldırılmak isteniyor. Grev yasak olduğu için tüm çalışanların doktor raporu var. Ancak buna rağmen THY yönetiminin 100 kişiyi telefonla arayıp "işten çıkarıldınız" dediği konuşuluyor.

Hava İş Teşkilatlanma Sekreteri Kaya Sayın, şirketin savunma almadan, yazılı tebliğ göndermeden iş akdini feshedemeyeceğini, amacının sadece greve katılanları korkutmak olduğunu söylüyor.

Telefonla arananlar arasında bir haftadır hasta olanlar, hatta uçuşa katılanlar dahi var.

Şubat ayında toplu sözleşmede anlaşma sağlanamayınca Bakanlar Kurulu bir aracı heyet atadı ancak şirket yönetimi bu hakeme karşı dava açtı.

"Biz robot muyuz?"

Sayın, şirketin sözleşme sürecini bilerek uzatarak grev yasağını kaldıran yasayı beklediğini söylüyor. Sözleşme görüşmelerinde, sosyal haklar ve ücret konusunda kazanılmış haklarda gerilemeler var.

Bakan'ın "Gerekli önlemler alınacak" açıklamasına Sayın, "Ya tehdit, ya da yasa çıkmayacak" olarak yorumlanabilir dedi.

bianet'e konuşan hostesler, ücret konusunun sosyal haklarından sonra geldiğini söylüyor. "Sosyal hayatımız yok mu, biz robot muyuz" diyen hosteslerin sıkıntıları şöyle:

* Ayda sekiz boş günümüz değiştirilmek isteniyor. 24 saat önceden uçuş için haber vermeleri gerek bu hakkı kaldırmak istiyorlar. Yılda 10 gün mazeret hakkımız var, kullandırmak istemiyorlar.

* 12 saat ev nöbeti koyup mesaiden saymak istemiyorlar. Eksik elemanla uçuş yapıyorlar, bu hemen uçuş güvenliğine aykırı hem de fazla çalışmamıza neden oluyor.

* Ayda en az 80 saat çalışıyoruz, THY ile aynı seviyedeki havayollarında ortalama 50 saattir. İş güvencemiz yok, kilo ve boy ölçüleri işten atmak için bahane olabiliyor. Hastalandığımızda işten atılma korkusuyla rapor alamıyoruz. Bu yüzden duyma kaybı yaşayanlar var

Kaynak: www.bianet.org