• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TPAO’da bildik hikaye: Parçala, taşeronlaştır, güvencesizleştir sonra özelleştir

12.12.2014

Enerji Bakanı Taner Yıldız TPAO’nun özelleştirilmesiyle ilgili teklifin  Bakanlar Kurulu’na gönderildiğini açıkladı. Petrol-İş, yıllardır parçalama, özel şirket mantığı ile yönetim, taşeronlaştırma, güvencesizleştirme politikalarıyla alt yapısı hazırlanan özelleştirmeye karşı direneceklerini söylüyor

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 11 Aralık’ta Bosphorus Enerji Zirvesi’nde yaptığı açıklamada TPAO’nun (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) özelleştirilmesiyle ilgili kanun teklifini Bakanlar Kurulu’na gönderdiklerini belirtti.

TPAO’da 3 bin 500 üyesi bulunan Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) ise özelleştirme kararına tepki gösterdi. BBC Türkçe’ye konuşan Sendika Başkanı Mustafa Öztaştın, özelleştirmenin aksine TPAO’nun kamu elinde yeni yatırımlarla güçlendirilmesi gerekir dedi. Öztaşkın, “Kamuoyunu özelleştirme konusunda bilgilendireceğiz. Özelleştirme karşıtı eylemlerimiz de olacak” diye konuştu.

Adım adım özelleştirme

TPAO uzun zamandır parçalanarak küçültülme, istihdamın güvencesizleştirilmesi ve taşeronlaştırma uygulamaları ile gündemdeydi. AKP döneminde çıkarılan Petrol Kanunu sonrasında petrol sektöründe ‘serbestleştirme’ ile birlikte ‘TPAO 2023 Bütünsel Dönüşüm Programı’ oluşturulmuş ve TPAO’nun bir özel şirket mantığı ile yönetilmesine dönük planlar hazırlanmıştı.

Bu planlardan biri TPAO çatısı altında bir servis şirketi (TP Oilfield Service Company)  kurulmasıydı. TPAO’nun arama-üretime odaklı bir şirket haline getirilmesi ve daha önce bünyesinde yapılan sondaj, kuyu tamamlama hizmetleri, sismik gemi dâhil jeofizik operasyonlar, çimentolama, log ve çamur operasyonları gibi faaliyetlerin bu şirketi tarafından gerçekleştirilmesi hedeflenmişti.

Petrol-İş Sendikası, Petrol Kanunu ve ardından TPAO’da yapılan düzenlemelerin TPAO’yu parçalamak, verimliliğe odaklı, istihdamı esnek ve güvencesizleştirilmiş bir şirket haline getirmek için yapıldığını açıklamıştı.

‘TPAO’yu canımız pahasına sattırmayacağız’

Özelleştirmenin gündeme gelmesi Petrol-iş Sendikası Batman Şubesi Başkanı, TPAO’yu sattırmayacaklarını belirtti. Sendika Başkanı Mustafa Mesut Tekik, twitter hesabından yaptığı açıklamada “TPAO ve TÜPRAŞ’ta fırtına öncesi sessizlik var. Hakkımıza sahip çıktığımız sürece dikkate alınırız. And içiyoruz, halkın malını, petrolünü, TPAO’yu canımız pahasına da olsa sattırmayacağız. Sayın Enerji Bakanı, siz de, biz de bildiğimizi yapalım” dedi.

Özelleştirme iddiası reddedilmişti

2 Haziran 2014’te Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Kristal Park’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan TPAO Genel Müdür Vekili Besim Şişman, TPAO ile ilgili düşüncelerinin ve hayallerinin çok yüksek olduğunu ifade ederek, TPAO’da küçülmeye gidileceği ve özelleştirme yapılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylemişti.

Kaynak: Sendika.Org