• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TPIC patronu oyalama taktiği yürütüyor

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, TPIC'de taşeron çalıştırmanın muvaazalı olduğunun Çalışma Bakanlığı müfettişleri tarafından tespit edildiğini, ancak patronun rapora itiraz ettiğini belirterek, "Oyalama taktikleri devam ederse Petrol-İş TPIC işçisinin örgütlü gücünü göstermekten kaçınmayacaktır" uyarısında bulundu.

13.08.2014

İSTANBUL- Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, TPIC işyerinde taşeronlaşmaya karşı yürüttükleri mücadele hakkında yazılı açıklama yaptı.

Öztaşkın, yaptığı yazılı açıklamada, Ocak 2014'te Turkish Petroleum International Company (TPIC) şirketine ait petrol ve jeotermal sondaj sahalarında çalışan 500'ü aşkın işçinin, sendikalarına üye olduğunu belirtti.

TPIC patronunu TİS masasına davet ettiklerini, ancak bu çağrılarının karşılık bulmadığını aktaran Öztaşkın, Türkiye'de petrol ve petrol ürünleri ticareti ve saha hizmetleri alanında ISO 9001 Kalite Belgesi olan şirketin, işçilerini birkaç aylık "hizmet alımı" ihaleleri yoluyla, işçi simsarı kuruluşlar eliyle çalıştırdığını kaydetti.

Öztaşkın, "Yıllardır TPIC'in kulelerinde, sondaj sahalarında özveriyle görev yapan yüzlerce işçi; kim olduğunu, ne olduğunu, ne zaman değiştiğini, ne gibi bir işlevi olduğunu bilmedikleri, ortada sadece adları bulunan şirketlerce çalıştırılıyor görünmektedirler. Vasıflı, deneyimli bir işgücü oluşturan, ciddi işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarıyla karşılaşarak, tüm dünyada en ağır işlerden biri olarak kabul edilen sondaj işlerinde haftalarca evlerinden uzaklarda çalışan bu kitlenin büyük bölümünün asgari ücret dolaylarında ücret alıyor olması ise ayrı bir sorundur" dedi.

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin raporunda TPIC'deki taşeron çalışmanın muvaazalı olduğunun tespit edildiğini, TPIC patronunun ise rapora itiraz ettiğini hatırlatan Öztaşkın, "İtiraz dilekçesinde bin dereden su getirilerek ve bir yandan da top TPAO'ya atılarak TPIC işveren sorumluluğundan kaçmaya çalışmaktadır. Bu kabul edilemez" dedi.

Öztaşkın, TPIC işçilerinin hakları için patronu bir kez daha masaya çağırdı, "Oyalama taktikleri devam ederse Petrol-İş TPIC işçisinin örgütlü gücünü göstermekten de kaçınmayacaktır" uyarısında bulundu.

 

Kaynak: Etkin Haber Ajansı