• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SGBP GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU

'Türk-İş ve Hak-İş hesap sormak yerine baraj pazarlığı yapıyor'

Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), ilk Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nı, 22-23 Eylül'de Belediye-İş Sendikası'nın Kuşadası'ndaki tesislerinde yaptı ve SGBP'nin geleceğine ve sendikal hareketin durumuna ilişkin çeşitli kararlar aldı. 

26.09.2012

Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), kurluşundan bir yılı aşkın bir süre sonra ilk Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nı, 22-23 Eylül'de Belediye-İş Sendikası'nın Kuşadası tesislerinde topladı. Birliği oluşturan sendikaların genel merkez yöneticilerinin tamamına yakınının katıldığı toplantıda güç birliğinin durumu ve geleceği değerlendirildi.

Toplantıda çalışma hayatı ve sendikal sorunların yanı sıra, Türkiye gündeminin önemli başlıkları ele alındı. SGBP Dönem Sözcüsü, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk'ün yaptığı Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi açıklaması ise şöyle:

'GÜÇ BİRLİĞİ HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA İHTİYAÇ '

"Çalışma hayatına ilişkin ortaya çıkan gelişmeler bir kez daha ortaya koymuştur ki; Türkiye’de işçi sınıfının SGBP’ye her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır" diye başlayan açıklamada  "sendikal özgürlükler ve işçi hakları üzerindeki siyasi ve idari baskı arttıkça, en büyük işçi kitlesini bünyesinde barındıran bazı işçi konfederasyonları, hak aramak yerine daha da itaatkâr bir pozisyona bürünmüşlerdir" deniliyor ve SGBP'nin "bu boyun eğmiş, suskun ve siyasi otoriteye mahkûm tavrı reddederek, işçi hak ve özgürlükleri için mücadelesini sürdürme kararlılığında" olduğu vurgulanıyor.

GÜÇ BİRLİĞİ SENDİKALARININ TABANDA YAKINLAŞMASININ ARACI OLARAK BÖLGE TOPLANTILARI

Bölge toplantılarına yeniden başlama kararı alan Başkanlar Kurulu, "SGBP, AKP Hükümeti'nin, 'çalışma yasalarını değiştireceğiz' gerekçesiyle yüz binlerce işçinin toplu iş sözleşme yapma hakkını gasp etmesini şiddetle reddeder. Siyasi iktidar gayrı kanuni ve gayrı meşru bir yöntemle, üzerinde mutabık olmadığımız bir yasayı çalışanlara dayatma çabası içerisindedir" dedi.

TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ BÜYÜK YANLIŞIN İÇİNDE

Türk-İş ve Hak-İş'in, kanuni bir dayanağı olmadığı halde ertelenen TİS yetkilerinin hesabını sormak yerine, hükümet ve işverenlerle "baraj" pazarlığına girdiği ifade edilen sonuç bildirgesinde, bu konfederasyonların büyük bir yanlışın içinde olduğu kaydedildi.

Sonuç Bildirgesinde, "Hazırlanan tasarı sendikal hak ve özgürlüklerin önünü açmak bir yana, çalışma hayatı ve işçi sendikalarını idari ve siyasi vesayet altına alma çabasının ürünüdür. Antidemokratik, ILO sözleşmeleri, AB Sosyal Şartı, temel işçi hak ve özgürlüklerine dayanmayan, bunca yıllık sendikal kültür ve deneyimizi geliştirmek yerine geriletmeye çalışan bir yasayı kabul etmemiz mümkün değildir. SGBP, barajsız, yasaksız, demokratik bir yasa için mücadelesini sürdürme kararlılığındadır" denildi.

'GREV YASAĞI VE ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLEYEN TÜM UYGULAMALAR DURDURULMALIDIR'

Havacılık işkoluna getirilen grev yasağı ve Hava-İş üyelerinin işten çıkarılmasını bir kez daha kınayan SGBP, "Talebimiz, grev hakkının gaspına karşı demokratik hakkını kullandığı için işten çıkarılan işçilerin tekrar işlerine geri döndürülmesi ve örgütlenme özgürlüğünü engelleyen bu tür uygulamaların durdurulması için gerekli yasal önlemlerin alınmasıdır" dedi.

'YENİ ANAYASA TÜM KESİMLERİ KAPSAYAN BİR UZLAŞMA ANAYASASI OLMALIDIR'

Sonuç bildirgesinde, "SGBP yeni anayasa tartışmalarının da yakın izleyicisidir. SGBP yeni anayasanın toplumu oluşturan her kesimin görüş ve taleplerini dikkate alan, gerçek bir 'uzlaşma anayasası' olması gerektiği fikrini bir kez daha beyan eder. Ancak SGBP, Türkiye'de yaşanmakta olan baskıcı, ifade ve düşünce özgürlüğünün alabildiğine ve keyfi bir şekilde kısıtlandığı bir ortamda, demokratik bir anayasa yapmanın imkânsız olduğu kanaatini taşıyarak, siyasi iradeyi, toplumu oldu bittilerle karşı karşıya bırakarak önümüzdeki on yıllarını ipotek altına alacak bir acelecilikten uzak durmaya davet etmektedir" denildi.

'ÇATIŞMACI VE KIŞKIRTICI DİL TERK EDİLMELİ'

Savaşa da değinen Başkanlar Kurulu, "SGBP, barıştan, insan hak ve özgürlüklerinin her şekilde korunmasından yana olan tavrını bir kez daha ifade eder ve sağduyunun hakim olması gerektiğinin altını çizerek; çatışmacı ve kışkırtıcı dilin terk edilmesi, barış ve kardeşliğin öne çıkarılması, komşumuz Suriye'de tezgahlanan emperyalist oyunların tuzağına düşülmemesi ve bütün Ortadoğu coğrafyasını kan gölüne çevirebilecek yanlış adımlardan uzak durulması gerektiği konusunda ilgili ve yetkili tüm kesimleri uyarmayı bir görev sayar" dedi.

SGBP GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ:

1- Çalışma hayatına ilişkin ortaya çıkan gelişmeler bir kez daha ortaya koymuştur ki; Türkiye’de işçi sınıfının SGBP’ye her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Zira sendikal özgürlükler ve işçi hakları üzerindeki siyasi ve idari baskı arttıkça, en büyük işçi kitlesini bünyesinde barındıran bazı işçi konfederasyonları, hak aramak yerine daha da itaatkâr bir pozisyona bürünmüşlerdir. SGBP bu boyun eğmiş, suskun ve siyasi otoriteye mahkûm tavrı reddederek, işçi hak ve özgürlükleri için mücadelesini sürdürme kararlılığındadır.

2-SGBP, ortaya koyduğu bu ilkesel tavır çerçevesinde Şube yöneticileri ve temsilcilerin işbirliği ve dayanışma içinde hareket etmeleri yönündeki çalışmalarını derinleştirecek, bölge toplantılarını yeniden başlatacaktır.

3- SGBP, AKP Hükümeti’nin, “çalışma yasalarını değiştireceğiz” gerekçesiyle yüz binlerce işçinin toplu iş sözleşme yapma hakkını gasp etmesini şiddetle reddeder. Siyasi iktidar gayrı kanuni ve gayrı meşru bir yöntemle, üzerinde mutabık olmadığımız bir yasayı çalışanlara dayatma çabası içerisindedir. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, kanuni bir dayanağı olmadığı halde ertelenen TİS yetkilerinin hesabını sormak yerine, Hükümet ve işverenlerle “baraj” pazarlığına girmekle büyük bir yanlışın içinde olduklarını göstermişlerdir. Hazırlanan tasarı sendikal hak ve özgürlüklerin önünü açmak bir yana, çalışma hayatı ve işçi sendikalarını idari ve siyasi vesayet altına alma çabasının ürünüdür.

Antidemokratik, ILO sözleşmeleri, AB Sosyal Şartı, temel işçi hak ve özgürlüklerine dayanmayan, bunca yıllık sendikal kültür ve deneyimizi geliştirmek yerine geriletmeye çalışan bir yasayı kabul etmemiz mümkün değildir. Hedefimiz çalışma hayatında evrensel hukuk ve ilkelerin geçerli kılınması, işçi özgürlüklerini yok eden yazılı ya da yazısız tüm engellerin kaldırılarak, gerçek demokrasinin işlediği bir yapıya geçilmesidir. SGBP, barajsız, yasaksız, demokratik bir yasa için mücadelesini sürdürme kararlılığındadır

. 4- SGBP, “tüm sendikalı işçilere gözdağı verircesine” bir gecede sivil havacılık hizmetlerindeki grevin yasaklanmasını, THY çalışanlarının siyasi irade- işveren ortaklığı ile haksız bir şekilde işten çıkarılmasını bir kez daha şiddetle kınamaktadır. Talebimiz, grev hakkının gaspına karşı demokratik hakkını kullandığı için işten çıkarılan işçilerin tekrar işlerine geri döndürülmesi ve örgütlenme özgürlüğünü engelleyen bu tür uygulamaların durdurulması için gerekli yasal önlemlerin alınmasıdır.

5-SGBP yeni anayasa tartışmalarının da yakın izleyicisidir. SGBP yeni anayasanın toplumu oluşturan her kesimin görüş ve taleplerini dikkate alan, gerçek bir “uzlaşma anayasası” olması gerektiği fikrini bir kez daha beyan eder. Ancak SGBP, Türkiye’de yaşanmakta olan baskıcı, ifade ve düşünce özgürlüğünün alabildiğine ve keyfi bir şekilde kısıtlandığı bir ortamda, demokratik bir anayasa yapmanın imkânsız olduğu kanaatini taşıyarak, siyasi iradeyi, toplumu oldu bittilerle karşı karşıya bırakarak önümüzdeki on yıllarını ipotek altına alacak bir acelecilikten uzak durmaya davet etmektedir.

6- SGBP olarak ülkemizde ve siyasi coğrafyamızda yaşanmakta olan terör ve sıcak savaş ortamı büyük bir kaygı ile izlenmektedir. SGBP, barıştan, insan hak ve özgürlüklerinin her şekilde korunmasından yana olan tavrını bir kez daha ifade eder ve sağduyunun hakim olması gerektiğinin altını çizerek; çatışmacı ve kışkırtıcı dilin terk edilmesi, barış ve kardeşliğin öne çıkarılması, komşumuz Suriye’de tezgahlanan emperyalist oyunların tuzağına düşülmemesi ve bütün Ortadoğu coğrafyasını kan gölüne çevirebilecek yanlış adımlardan uzak durulması gerektiği konusunda ilgili ve yetkili tüm kesimleri uyarmayı bir görev sayar.

Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Kenan ÖZTÜRK
TÜMTİS Genel Başkanı
SGBP Dönem Sözcüsü

 

 

 

 

Kaynak: www.emekdunyasi.net