• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Uluslararası Af Örgütü'nden Sendikal Haklar İçin Eylem Çağrısı

Türkiye'deki sendikal hak ihlalleri insan hakları kuruluşlarının da dikkatini çekiyor. Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'de sendikal hakları tanınmayan işçi ve kamu çalışanlarına destek amacıyla uluslararası bir imza kampanyası başlattı.

19.01.2012

Uluslararası insan hakları kuruluşu Af Örgütü, Türkiye'de sendikal hakları tanınmayan işçi ve kamu çalışanlarına destek amacıyla uluslararası bir imza kampanyası başlattı.
17 Ocak'ta başlatılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na hitaben yazılan iza metnine yönelik çağrıda şöyle denildi:
"Uluslararası işçi hakları standartlarını ihlal eden yasalar sonucunda, Türkiye'de işçilerin temel haklarından olan örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakları kısıtlanmaktadır. 2010 yılı eylül ayıda yapılan referandum sonucunda kabul edilen anayasal değişiklikler işçilerin haklarına erişimlerindeki bu eksiklikleri düzenlemektedir.Bazı kamu çalışanlarına yönelik sendika kurma, bir sendikaya üye olma ve toplu sözleşme yasağı devam etmektedir. Tüm kamu çalışanlarına grev hakkı hala tanınmamaktadır.
Özel sektörde örgütlenme ve sendika kurma hakkı uluslararası standartlara uymamaktadır. Anayasal değişikliklere rağmen grev hakkı üzerinde kısıtlamalar devam etmektedir.
Uluslararası Çalışma Örgütü, Türkiye'nin mevcut yasalarını, kamu sektörü ve özgel sektör çalışanlarının örgütlenme, grev ve toplu sözleşme hakları konusunda ILO temel sözleşmelerine nasıl uyumla hale getireceği konusunda ayrıntılı bir kılavuz yayınladı. Ancak bu konuda henüz herhangi bir reform yapılmamıştır.
Bu konuda sen de harekete geç ve bir imza da sen at!"

Kampanyaya imza atmak isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilir.
http://www.acileylem.org/#/tehdit-altinda/threat#137

Kaynak: Link: http://www.acileylem.org/#/tehdit-altinda/threat#137