• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

VEDAŞ işçisi kararlı, bugün çadır, yarın açlık grevi

19.08.2014

Yükseova’da VEDAŞ’ta çalışan Enerji-Sen üyesi işçiler, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve verilen sözlerin yerine getirilmesi için çadır eylemine başladı

Hakkari’de Türkerler Holdinge ait Vangölü Elektrik Dağıtım ve Anonim Şirketi’nin (VEDAŞ) Yüksekova, Şemdinli, Çukurca işletmelerinde arıza-bakım-onarım servisinde çalışan işçiler, çalışma şartlarına dikkat çekmek ve taleplerinin yerine getirilmesi için çadır eylemine başladı. Şirketin işçilerin talebini üç gün içinde karşılamamaası halinde eylemlerini TEDAŞ servisinin önüne taşıyarak burada dönüşümlü açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

DİSK’e bağlı Enerji-Sen üyesi işçiler, ilçenin Cengiz Topel Caddesi üzerindeki refüjde kurdukları çadırın etrafındaki ağaçlara taleplerini ifade eden dövizlerini astılar. İşçiler burada yaptıkları açıklamada VEDAŞ özelleştikten sınra devralan Türkerler şirketinin düzenli olarak yapılması gereken altyapı yatırımlarını, periyodik hat bakımlarını işçilerin uyarılarına rağmen yapmadığını, şirketin işçi sağlığı ve güvenliği eğitimlerini vermediğini, eksik malzemelerle işçilerin çalıştırıldığını söylediler.

Eylemde işçiler adına konuşan Enerji-Sen üyesi M. Salih Alim, VEDAŞ şirket yöneticileri tarafından imzalanan protokol şartlarının yerine getirilmediği için eylemlerine devam ettiklerini belirtti. Salih Alim asıl işin taşerona yaptırılmayacağı yasalarda belirtilmesine rağmen kanuna aykırı bir şekilde çalıştırıldıklarını, bu nedenle tehlikeli iş kolun da olan enerji iş kolunda taşeron çalıştırmanın göz göre göre işçileri ölüme göndermek olduğunu belirtti.

”Çalışırken ölmek istemiyoruz”

Taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda 21 Ağustos Perşembe günü süresiz iş bırakma ve 24 saatlik dönüşümlü açlık grevi başlatacaklarını söyleyen Biral, “Biz de bunun üzerine iş kazalarının artması ve özlük haklarımızın gasp edilmesinden dolayı direnişe başladık ve haklarımızı alana kadar mücadelemiz sürecektir. Enerji iş kolunda ve diğer iş kollarında taşeron çalıştırma yasaklanana kadar sokaklarda ve alanlarda mücadelemiz sürecektir. Soma’da yaşanan 301 işçi arkadaşımızın öldüğü iş cinayetini unutmadık. Enerji haktır satılamaz

Hakkari bölgesinde sıklıkla yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle halkın ve esnafın mağdur olduğunu söyleyen Alim, Türkerler Holding’in VEDAŞ’ı devraldıktan sonra karını arttırmak için halkı karanlığa mahkum ettiğini belirtti. Periyodik olarak yapılması gereken hat bakımlarının şirket tarafından yapılmadığını ifadelerini kullanan ALim, ”Halkımızla beraber halkımızın yeterli ve niteliklienerji hakkını alana kadar mücadelerlerinde beraber olacağız. Bu ihmalkarlık hem halkımızı mğdur ediyor hemde iş kazalarının yaşanmasına sebep oluyor. Bu vatandaşların İstanbul, İzmir ve Ankara’da yaşayanvatandaşlardan farkı ne? Neden yatırım yapılmıyor?” diyerek halkalr arasında ayrımcılık yapıldığına dikkat çekti.

”Zafer direnen emekçinin olacak”

Yüksekova, Şemdinli, Çukurca Aob çalışanları olarak 21 Ağustos Perşembe günü süresiz iş bırakma ve 24 saatlik dönüşümlü açlık grevimizi Tedaş Arıza Servisi civarında eylemimizi sürdüreceğiz” Artık halkı ve işçileri mağdur etmeyin. Biz bu sorunu iş barışı ve iş huzuru içinde diyalog yoluyla çözme taraftarıyız” dedi.

Çadır önünde yapılan basın açıklamasına Büyükçiftlik Belediye Eş Başkanı Rüştü Zeydan, Esendere Belediyesi Eş Başkanı Dilber Uzunköprü, Yüksekova DBP İlçe Yöneticileri ve KESK Şubeler Platformu da destek verdi.

Kaynak: Sendika.Org