• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ya Ölüm Ya İşsizlik

05.12.2014

Dün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'ydü. Türkiye'de maden işçileri bugünü; iş cinayetlerinde kaybettikleri arkadaşlarının acısıyla, kendilerine dayatılan 'ya ölüm ya işsizlik' ikilemiyle karşıladı.

Soma'da 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği maden katliamından bu yana geçen 206 günde 54 maden işçisi daha hayatını kaybetti. Ermenek'teki katliamda can veren 18 işçiden ocakta mahsur kalan son beşinin cenazesine ancak dün, arama çalışmalarının 38'inci gününde ulaşılabildi.
Afşin Elbistan'da Ciner Grubu'na ait ocakta 2011'de yaşanan heyelanlarda hayatını kaybeden 11 işçiden dokuzunun cenazesi ise hâlâ toprak altında.

ÖLMEYENE İŞSİZLİK
Soma'da katliamın yaşandığı Eynez ve Atabacası ocaklarında çalışan 2 bin 831 işçi cep telefonuyla işten atıldı. Ocağın tahliyesi ve sökümü için işten çıkarılmayan 400 işçinin akibeti ne olacak, bilinmiyor.
Türkiye genelinde yüzlerce maden işçisi de işsizlik tehdidiyle yüz yüze. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de çalışan 190 bin maden işçisinden 42 bini sigortasız çalışıyor. İşçilerin yalnızca 38 bin 492'si sendikalı.

MMO SİYASİ İKTİDARI UYARDI
TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO), dün Manisa Soma ve Muğla Yatağan'ın da aralarında olduğu 12 ilde açıklama yaparak hükümeti bir kez daha uyardı:
"Mühendislik, bilim ve tekniği dışlayan bir anlayışla mevzuat ve çalışma yaşamı düzenlenemez. Siyasi iktidar bu anlayışa sahip olduğu sürece iş cinayetleri önlenemeyecek."

'Fıtratlarında var'
Açıklamalarda okunan bildiride iş cinayetlerine ve hükümetin sorumluluğuna dikkat çekilerek "Soma Faciası'ndan sonra gelip günah çıkardılar, halkımıza ve maden emekçilerine umut dağıttılar, ama ne torba yasada ne de çıkaracakları maden ve iş güvenliği yasalarında gereğini yaptılar. Yapmayacaklar, çünkü bu onların fıtratlarında var" denildi.

'Taslak geri çekilsin'
Maden Kanunu taslağında teknik nezaretçiliğin kaldırıldığına dikkat çekilen bildiride, madenlerin denetiminin devlet eliyle taşeronlaştırıldığı belirtildi. Bildiride "Maden Kanunu taslağı yasalaştığı takdirde sektörün sorunları artmaya devam edecek, ülkemiz madencilik sektöründeki işletmeler yok edilecek ya da uluslararası sermaye ile yandaş şirketlere peşkeş çekilecek" ifadeleri kullanıldı.

SON BEŞ İŞÇİYE ULAŞILDI

KARAMAN Ermenek'te yaşanan maden katliamında hayatını kaybeden 18 işçiden kalan beşinin cansız bedenine dün ulaşıldı. Böylelikle ocakta mahsur kalan tüm işçilerin cenazeleri çıkarılmış oldu.

İşçilerin kimliği, DNA testiyle belirlenecek. Ermenek'te 28 Ekim'de Has Şekerler Madencilik Şirketi tarafından işletilen linyit ocağında, eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçi mahsur kalmıştı. Yapılan çalışmalarda 6 Kasım'da iki, 17 Kasım'da iki, 18 Kasım'da altı, 29 Kasım'da iki, 2 Aralık'ta da bir işçi olmak üzere 13 işçinin cansız bedeni ocaktan çıkarılmıştı. 10 işçinin otopsi raporunda, işçilerin boğularak değil zehirlenerek öldüğü belirtilmişti.

PROTESTO EYLEMİNE GÖZALTI

MADEN patronlarının üyesi olduğu Türkiye Madenciler Derneği tarafından dün düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu' protesto edildi. Sempozyumun yapıldığı istanbul Haliç Kongre Merkezi önünde eylem yapan yedi SDP'li gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar bir süre sonra serbest bırakıldı. EHP üyeleri de eylem yaptı.

 
 
Kaynak: BirGün Gazetesi