• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Yargıtay kararını değiştirdi: Ev işçileri sendika kurabilir

29.09.2014

Ev işçilerinin sendika kuramayacağına dair içtihat kararı veren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bu kararından dönerek ev işçilerinin sendika kurabileceğini kabul ederek yeni bir içtihat oluşturdu.

Ev işçileri sendika kurarak örgütlenmeye başlamış ancak İstanbul Valiliği dava açarak Ev İşçileri Dayanışma Sendikası’nın (EVİD-SEN) kapatılmasını istemişti.

Görülen davada verilen karar, “Ev işçileri dayanışma sendika kuramaz. Kurdukları sendika olsa bile dernek sayılır” gerekçesi ile kararı bozmuş ve davanın iş mahkemesinde değil asliye hukuk mahkemesinde görülmesi gerektiğini, dernek kapatma davası olarak ele alınması gerektiğini belirtmişti.

Yargıtay’ın kararı üzerine Bakırköy 19. İş Mahkemesi görevsizlik kararı vermiş ve karar EVİD-SEN’in vekili Avukat Nail Tursun tarafından temyiz edilmişti.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise 7 Temmuz tarihli kararı ile  Bakırköy 19. İş Mahkemesi’nin görevsizlik kararını bozarak ev işçilerinin sendika kurabileceğini kabul etti.

Gelinen aşamada ev işçilerinin haklılıkları yüksek mahkeme tarafından da yasal zemine oturtulmuş oldu.

Konu ile ilgili olarak EVİD-SEN avukatı Nail Tursun şöyle konuştu: “..Yargıtay’ın görüş değiştirmesi ve yeni bir içtihat oluşturması sevindirici. Temyiz dilekçemizde ve değişik vesilelerle defalarca belirttiğimiz husus yüksek mahkemece de kabul edilmiş ve zaten bizce yasal hakkımız olan sendika kurma hakkı bu kez yüksek mahkemece de kabul edilmiştir. Daha önce özgürlükçü yorumdan vazgeçen mahkemenin tekrar özgürlükçü bir karara imza atması olumludur. Hatta yüksek mahkeme sadece sendika kurma hakkını değil hangi işkoluna girileceğini bile kararında belirterek çok ileri bir adım atmıştır… Darısı çiftçi sendikalarının Emekli-SEN ve hak mücadelesi veren diğer sendikaların   başına…”

Kaynak: Sendika. Org