• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Yasal düzenlemeler yetersiz

08.12.2014

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin aileleri, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin son yasal düzenlemeleri değerlendirdi: Yeterli görmüyoruz, günü kurtarmaya çalışıyorlar.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, dün 36'ncı kez Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde buluştu. İstanbul Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen ailelere, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da destek verdi.

Aileler adına basın açıklamasını 9 Kasım 2011'de meydana gelen ikinci Van depreminde Bayram Otel'in yıkılması sonucu yaşamını yitiren gazeteci Cem Emir'in kardeşi Sinem Emir okudu. Emir, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre kasım ayında en az 123, 2014 yılının ilk 11 ayında ise en az bin 723 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

'GÜNÜ KURTARIYORLAR'

Emir, Soma ve Ermenek'te yaşananların ardından hükümet ve muhalefet tarafından 'işçi sağlığı ve iş güvenliği'ne ilişkin önerilen ve yapılan düzenlemeleri takip ettiklerini söyledi.

Emir, düzenlemelere ilişkin olarak “Bugüne kadar bütün haykırışlarımıza rağmen sesimizi duymamakta ısrar edenlerin sorumluluklarının itirafı olarak görüyoruz. 'Hiç yoktan iyidir' demiyoruz, yeterli de görmüyoruz. Halen günü kurtarmaya ve kamuoyunda oluşan duyarlılığı yönetmeye dayalı davranışlar olarak değerlendiriyoruz” dedi.

'SORUMLULAR KORUNUYOR'

Eylemde, geçen yıl Özel Doğa Hastanesi'nin tabelasını tamir ederken elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiren Eren Eroğlu'nun babası Erdinç Eroğlu da söz aldı. Dava sürecini anlatan Eroğlu, “Savcılar iş cinayetlerini sıradan bir olay gibi görüyor, sadece küçük taşeron firmadan birkaç kişi yargılanıyor, asıl kusurlu sermaye sahiplerinin ve kamu yöneticilerinin yargılanmasından imtina ediliyor. Ölen canlarımız suçlu bulunuyor” dedi.

'ALP GÜRKAN YARGILANSIN'

Ailelerin gönüllü hukukçularından Erbay Yucak ise Soma Katliamı’yla ilgili yargı sürecini değerlendirdi. Soma Holding patronu Alp Gürkan hakkında takipsizlik kararı verildiğine dikkat çeken Yucak, bu karara itiraz ettiklerini belirtti.

Kaynak: Birgün Gazetesi