• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

En yoksullar Doğu ve Güneydoğu'da

Yoksulluk tuzağındayız

Türkiye’nin 27 şehri yoksulluk seviyesinde yer alıyor. 40 şehir ise orta gelir düzeyinden çıkamıyor.

10.12.2012

 

TÜRKONFED’e göre Türkiye’de şehirlerin yarısı üst gelir seviyesine geçemeyip orta-düşük gelir grubunda sıkışıp kaldı. Bu grupta yer alan şehirlerin neredeyse tamamı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alıyor.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye’nin 40 şehrinin orta gelir düzeyinden çıkamadığını, 27 şehrinin yoksulluk seviyesinde yer aldığını ve 14 şehrinin toplamının ise İsviçre, Singapur gibi dünya devlerini geride bıraktığını açıkladı.

 

Bünyesinde TÜSİAD dahil 134 derneği barındıran TÜRKONFED Türkiye, büyüme performansıyla ilgili bir sorun olan “Orta Gelir Tuzağı” riskinin değerlendirmesini yapan “Orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış: Hangi Türkiye” raporunu açıkladı. “Ülke ve bölgelerin orta gelir bandında sıkışıp kalması” olarak tanımlanan Orta Gelir Tuzağı ile ilgili rapora göre, Türkiye’de belirli bir gelir seviyesinde sıkışıp kalan, “Orta Gelir Tuzağı riskinde” olan 40 şehir, yoksulluk düzeyinde olan “orta-düşük gelir grubunda” 27 şehir, dünyanın en büyük ekonomileriyle yarışan sanayileşmiş, “Orta Gelir Tuzağı” riski olmayan 14 şehir bulunuyor.

 

Orta Gelir Tuzağı riski olmayan grup, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli gibi hem ulusal hasıla, hem de nüfusun büyük bölümünü barındıran idari, siyasal, ekonomik, ticari, medya ve sanayi güç merkezlerini barındırıyor. Orta Gelir Tuzağı riskinde olan şehirler ise Artvin’den Çanakkale’ye Türkiye’nin doğusundan batısına kadar birçok farklı bölgeden şehirleri kapsarken orta-düşük gelir grubunda olan şehirler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alıyor.

 

Raporda, Türkiye’nin düşük-orta gelir düzeyinde 50 yıl kaldığına da dikkat çekilirken bu sürenin Çin’de 17 yıl olduğu vurgulandı. Türkiye’nin düşük-orta gelir düzeyine 1955’te ulaştığı ve bu düzeyden yüksek-orta gelir düzeyine 50 yıl sonra, 2005’te çıktığına dikkat çekildi. Türkiye, Bulgaristan ve Kosta Rika ile birlikte orta gelir düzeyinde en uzun süre kalmış üç ülkeden biri olarak yer alıyor.

 

Raporda “Orta Gelir Tuzağı riski olmayan dört Düzey-2 bölgesi içerisinde yer alan, İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova’nın toplam ulusal hasılaya katkısı 376 milyar doları buluyor. Bu 10 şehrin ekonomisinin Singapur, Norveç, İsviçre gibi dünyanın en zengin ülkelerinden daha büyük bir ekonomik büyüklüğü var” denildi.

 

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi