• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Yunanistan'da sandıktan kavga çıktı

Yunanistan seçimlerinde ülkenin geleneksel siyaset merkezleri dağılırken güçlü bir düzen içi alternatif çıkmadı. Seçimlere solun daha radikal kanatlarının ve faşistlerin yükselişi damgasını vurdu

07.05.2012

Yunanistan’da genel seçim sonuçları, ülkenin AB ve kurtarma reçetesi yanlısı merkez sağ ve merkez sol iki büyük partisinin büyük oy kaybıyla sonuçlandı. Sosyal Demokrat PASOK 2009 seçimlerinden bu yana oylarının yüzde 30’unu kaybederek yüzde 13.4 oy alırken, oylarının yüzde 14’ünü kaybeden merkez sağ parti Yeni Demokrasi yüzde 19.2 ile seçimlerin birinci partisi oldu. Sosyal demokrasinin solundaki partilerin ve faşistlerin yükselişi seçimlere damgasını vurdu

Radikal Sol ikinci parti
Seçimlerde en büyük çıkışı oylarını yüzde 12 artırarak yüzde 16.6 alan Radikal Sol Koalisyon SYRİZA yaptı. Bu sonuçlara göre SYRİZA ülkede ikinci parti konumuna yükseldi. Sosyal demokrasinin sol kanadıyla kimi anti-kapitalist grupların bir ittifakı olan SYRİZA’nın 38 yaşındaki başkanı Alexis Tsipras, ilk yaptığı açıklamada seçim sonuçlarının Yunanistan ve Avrupa’ya statükonun devrildiğine dair “barışçıl bir devrim” mesajı olduğunu savunarak “Avrupa halkları barbarca memorandumlara zorunlu tutulamaz. Angela Merkel’in kemer sıkma politikaları büyük bir yenilgi aldı. Memorandumu ortadan kaldırmak için sol güçlere koalisyon öneriyoruz” dedi.

SYRİZA’nın koalisyon önerisinin muhatabı Yunanistan Komünist Partisi (KKE)ise beklenenin altında bir oy artışıyla seçimlerden çıktı. Halkın yüzde 44’ünün merkez partilerden koptuğu, bunun yüzde 30’unun sosyal demokrat PASOK’tan kaynaklandığı ve sokaklarda mobilizasyonun yükseldiği bir ortamda KKE oylarını sadece yüzde 1 artırarak yüzde 8.4 oy aldı. Seçimlerden beşinci parti olarak çıkan KKE’nin “sosyal demokrat” olarak nitelendirdiği SYRIZA’yla koalisyon yapmayacaklarını açıkladığı gelen bilgiler arasında.

Sosyal demokrat cephede meclise giren bir diğer parti de SYRİZA’nın AB karşıtı kimi politikalarını ulusalcı bularak, “yenilikçi bir sol” alternatif kurma iddiasıyla bu partiden ayrılan Demokratik Sol Parti (DİMAR). DİMAR ilk defa girdiği seçimlerde oyların yüzde 6’sını alarak parlamentoya girdi.

Anti-kapitalist örgütlerin koalisyonu olan ANTARSYA da binde 3 olan oyunu yüzde 1.2’ye çıkardı ancak meclis dışı kaldı.

Gamalı haç parlamentoda
2009 seçimlerinde binde 3 oranında oy alan faşist Altın Şafak bu seçimlerde oyların yüzde 6.9’unu alarak parlamentoya girdi.
Faşist Altın Şafak’ın liderinin seçim sonuçlarına dair yapacağı basın açıklaması gergin başladı. Parti görevlileri liderlerinin gelişi sırasında gazetecilerin ayağa kalkmasını ve bunu yapmayan gazetecilerin salonu terk etmesini istedi.

Göçmenleri Yunanistan’dan kovma vaadiyle seçimlere giren, gamalı haçı sembol olarak kullanan ve Nazi selamı veren partinin seçimlerden başarıyla çıkması önümüzdeki dönem sola ve göçmenlere yönelik saldırıların artacağının habercisi. Nitekim dün gece Atina’nın Peristeri semtinde, aşırı sağcı Altın Şafak partisinin üyelerinin, antikapitalist parti ANTARSYA'nın seçim standına saldırıda bulunduğu ve buradaki partilileri tehdit ettiği öğrenildi

Bir diğer milliyetçi parti Bağımsız Yunanlılar ilk defa seçimlere girmesine rağmen oyların yüzde 10.5’ini alarak seçimlerden dördüncü parti olarak çıktı.

Meclis paramparça
Seçimlerin ardından Yunanistan parlamentosunda koltuk dağılımı şu şekilde gerçekleşti.

Yeni Demokrasi: 109

Radikal Sol Koalisyon: 51

PASOK: 41

Bağımsız Yunanlılar: 33

Yunanistan Komünist Partisi: 26

Altın Şafak: 21

DİMAR: 19

Bu sonuçlarla AB ve kurtarma programının yanlısı iki parti PASOK ve Yeni Demokrasinin 150 sandalyede kalması, olası bir koalisyonun ihtiyacı olan 151 güvenoyunu alamayacak olması AB ve sermaye çevrelerinde büyük endişe yarattı. Yeni PASOK lideri ve Eski Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ise, AB yanlısı partilerle geniş bir koalisyon kurulması çağrısında bulundu.

Solda radikalleşmenin ve faşist partinin yükselişinin damgasını vurduğu ve parçalı bir meclis doğuran 2012 seçimleri Yunanistan’da daha da derinleşecek krizin ve sertleşecek sınıf mücadelelerinin işaretini veriyor.

Kaynak: www.sendika.org