• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Zimbabve'de sendikanın zaferi

Zimbabve Elektrik İşçileri Sendikası (Zewu) 8 Nisan'daki mahkeme kararıyla  Zesa Holdings'e karşı önemli bir zafer kazandı. Mahkeme şirketin toplu sözleşmeye uymayarak İş Yasası'na aykırı davrandığına karar verdi.

Dışilişkiler Servisi
18.04.2013

Zimbabve'de kamu kesimindeki elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı şirketi Zesa, en düşük ücretli işçiye ayda 275 dolar ödenmesini öngören toplu sözleşmeye aykırı davranmıştı. Bunun üzerine Zewu ceza mahkemesinde şirket aleyhine dava açtı. Savcı Zesa'nın işçilere haklarını kasten vermediğini, bu itibarla İş Yasası'nı ihlal ederek suç işlediğini belirtti.

Mahkeme şu kararı verdi: “İşçilerin ücretlerinde 2012'de artış öngören toplu sözleşmeye aykırı davrandığı için Zesa'yı suçlu bulduk. Aleyhindeki kuvvetli kanıtlar karşısında Zesa'nın suç işlediği kesinleşmiştir.”

Mahkeme Zesa'nın 400 dolar para cezası ödemesine, sözleşmeye uygun davranmasına, maaş alacakları olarak işçilere 60 milyon dolar ödemesine, ödememe halinde hacze gidilmesine karar verdi.

Bayram havası

Karardan sonra 3.000 Zesa işçisi arasında bayram havası vardı. Zewu Başkanı Angeline Chitambo kararı şöyle yorumladı: “İşçileri çok çalıştırıp az ödeme sevdasındaki işverenlere bu bir ders olsun. Adalet şer güçlerine baskın çıktı.”

Chitambo, geçen yıl, şirketin toplu sözleşmeyi çiğnemesi üzerine işçileri eyleme kışkırtma suçlamasıyla haksız olarak işten atılmıştı. İşe iade edilmesi için sendikası ZEWU ile birlikte mücadeleye devam ediyor.