• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Tarihçe

Petrol-İş, 1947'de çıkarılan Sendikalar Yasası'ndan hemen sonra, "İstanbul Akaryakıt İşçileri Sendikası" adı ile 6 Eylül 1950'de İstanbul Valiliği'ne, İstanbul'un Beykoz ilçesinden 23 petrol işçisinin kurucu üye olarak başvurusu ile kuruldu.

Petrol-İş, 1947'de çıkarılan Sendikalar Yasası'ndan hemen sonra, "İstanbul Akaryakıt İşçileri Sendikası" adı ile 6 Eylül 1950'de İstanbul Valiliği'ne, İstanbul'un Beykoz ilçesinden 23 petrol işçisinin kurucu üye olarak başvurusu ile kuruldu. Aralarında seçim yaparak; Başkanlığa Fethi Bayer'i, Başkan Vekilliğine A.Rıza Sarıkaya'yı, Sekreterliğe Muzaffer Güner'i, Saymanlığa Muzaffer Çeker'i ve Veznedarlığa da Ziya Tümerkan'ı getirdiler. Ayrıca Yönetim Kurulu'nun diğer üyeleri ile Denetim Kurulu ve Haysiyet Divanı üyelerini de belirlediler.

14 Ocak 1951’de 1. olağan kongresini topladı. İstanbul Akaryakıt İşçileri Sendikası (Petrol İş) o tarihte Shell/Beykoz, BP/Kartal Mobil/Sarayburnu, Petrol Ofisi/ Çubuklu işyerlerinden 351 üyeye sahipti. İstanbul Akaryakıt İşçileri Sendikası 28 Aralık 1952’de yaptığı 3. olağan genel kurulunda Taşıt İşçileri Federasyonuna üyelik kararı almış ve Taşıt İşçileri Federasyonunun 7 Mart 1953’te yaptığı olağanüstü Kongresinde ise İstanbul Akaryakıt İşçileri Sendikası Başkanı Ziya Hepbir federasyon başkanlığına seçilmiştir. İstanbul Akaryakıt İşçileri Sendikası 7 Mart 1954’te yaptığı 5. olağan genel kurulunda yaptığı tüzük değişikliği ile şimdiki bilinen kısa adıyla “Petrol İş” adını alarak ulusal düzeyde işkolu örgütü olmayı kararlaştırdı.

Petrol-İş Türkiye’de ilk kez olarak uluslararası bir sendikaya IFPW (International Federation of Petroleum Workers) Uluslararası Petrol İşçileri Federasyonuna üye olan sendikadır. Üyelik kararı 7-8 Eylül 1958’de yapılan 8. Olağan Genel Kurulda alınmıştır. 8. Genel Kurul aynı zamanda Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş’e üyelik kararının da alındığı kongredir.

16 Haziran 1958 tarihinde Petrol İş dergisi yayınlanmaya başlandı.

9-11 Nisan 1972 de yapılan 14. Genel Kurulda, Petrol –İş sendikacılık anlayışını tüzüğünde yapılan bir değişiklikle “Petrol-İş,..özgürlük ve demokrasi içerisinde, Atatürk ilkelerine bağlı, sosyal demokrat düzenin gerçekleşmesi için savunur” diyerek netleştirdi.

 

KURUCU ÜYELERİMİZ

Ziya Tümerkan, Shell, Beykoz

Muzaffer Güner, Shell Beykoz

Ömer Kocakaya, Shell, Beykoz

Nuri Ecevit, Shell, Beykoz

Galip Uyarman, Shell, Beykoz

Turhan Karagöz, BP

A. Rıza Sarıkaya, BP

Fethi Bayer, Sokoni

Şadan İnanç, Sokoni

Ferit Gençay, Sokoni

Zeki Türk, Beykoz

M.Sabri Eren, Petrol Ofisi Çubuklu

Sabri Kılıçlı, Shell, Beykoz

Avni Kaynak, Shell, Beykoz

Kazım Mühürcü, BP

Kemal Tutar, BP

Sabri Özcan, BP

İsmet Selim Yavaşer, BP

Sadık Ertan, Petrol Ofisi

Ahmet Engin, Shell, Beykoz

Rüstem Yucahlar, Petrol Ofisi Çubuklu

Cevdet Üzmez, Petrol Ofisi Çubuklu

Muzaffer Sözen, Petrol Ofisi