• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Adana’da Kutlandı

Türk-İş bu yıl 1 Mayıs’ı Adana’da, Arif Nihat Asya Parkı’nda binlerce emekçiyle beraber kutladı. Sendikamız Merkez Yönetim Kurulu Üyelerinin de katıldığı 1 Mayıs programına, Petrol-İş yoğun katılım gösterdi.

02.05.2023

Türk-İş bu yıl 1 Mayıs’ı Kahramanmaraş depremi nedeni ile depremden etkilenen illere dikkat çekmek için merkezi Adana’da olmak üzere 81 ilde etkinlikler ile kutlama kararı almıştı. Bu karar doğrultusunda Türk-İş Başkanlar Kurulu üyeleri, Adana’da Arif Nihat Asya Parkı’nda toplanan binlerce işçi ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.

Sendikamız Genel Başkanı Süleymanı Akyüz, Genel Sekreteri Salih Akduman, Genel Mali Sekreteri Erhan Yakışan ile Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda da Adana’daki 1 Mayıs programına katıldılar. 

Sendikamız Adana, Mersin ve Adıyaman Şube Yöneticileri ile şubelerimizde örgütlü üyelerimiz de 1 Mayıs alanında bayramlarını kutlamak, taleplerini dile getirmek için buluştular.

Adana’da 1 Mayıs etkinliği, sabah saatlerinden itibaren konfederasyonumuza bağlı sendikaların üyeleri ve vatandaşların katılımıyla Arif Nihat Asya Parkı girişinde toplanması ile başladı. Binlerce emekçinin oluşturduğu kortej, sloganlar eşliğinde miting alanına ulaştı.

Adana’da gerçekleşen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü programı Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından kürsüye Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar gelerek meydana hitap etti.

Ramazan Ağar’ın konuşmasının ardından kürsüye Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay çıktı. Ergün Atalay, tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.
İşçilerin sorunlarını ve yaklaşan maaş düzenlemelerini burada bir kez daha gündeme getiren Genel Başkan Ergün Atalay, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgede çalışmalar yürüttüklerini, paylaşmak, yardımlaşmak, kucaklaşmak ve acıları azaltmak için Adana’da bu alanda olduklarını söyledi.

“Arzumuz Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nü Seçimden Evvel Bitirmek”

TUHİS’ten bu hafta içerisinde yeni bir teklif beklediklerini belirten Genel Başkan Ergün Atalay, “Evvela bir tekliflerini getirsinler. Buradaki kamu koordinasyon kurulu ile beraber müzakere edelim. Şube başkanlarımıza soralım. Yakışan neyse, arzumuz seçimden evvel bitirmek ama istediğimiz bir şey olmazsa bu meselenin içinde olmayız haberiniz olsun.” ifadelerini kullandı.

‘Başımızda Vergi Diye Bir Bela Var’

Çalışanların Ocak ayında aldığı maaşı Aralık ayında alamadığını ve bir çok kez vergi dilimine girdiğini belirten Genel Başkan Ergün Atalay, şöyle devam etti: “Başımızda vergi diye bir bela var. Asgari ücretten vergiyi düşük aldın, güzel ama bu yetmiyor. Bizim kardeşlerimiz, bu alanda bulunanlar ocak ayında aldığını aralık ayında almıyor. Aldığımız ücretlerdeki vergiyi sabitlemek gerekiyor. Buradan bütün siyasi partilere sesleniyorum; bu meseleyi bir an evvel kim geliyorsa meclise, çözün. Çözmezseniz,  çözene kadar bu meseleyi ülke gündeminden çıkarmamaya devam ederiz.” dedi.

“İşçinin Sendikası Olur, Partinin Sendikası Olmaz”

Örgütlenme de bir çok zorluklar ile karşılaştıklarını söyleyen Genel Başkan Atalay, “17 milyonun çalıştığı yerde 2 milyon 300 bin sendikalı. Ben bu alandan Türkiye’deki bütün emekçilere sesleniyorum. Hangi sendikada huzur buluyorsanız, hangi sendikaya güveniyorsanız, hangi sendikanın şemsiyesi altında olmak istiyorsanız o sendikanın üyesi olun. Baskı görmeden, şiddet görmeden mobbing uygulanmadan… Maalesef biz yıllardır bunu gördük. Şube müdürleri, bazı belediye başkanları, vekiller, ‘Bu bizim sendikamız’ ifadelerini kullandı. Sendikalar, partilerin arkasına sığınmasınlar. İşçinin sendikası olur. Ülkenin sendikası olur. Partinin sendikası olmaz. Partinin sendikası olursa o sarı sendika olur.” dedi.

“Mecliste İşçiler Yok”

Çalışma hayatına yönelik sorunların çözümü için Meclis’te işçilerin, çiftçilerin, memurların temsil edilmesi gerektiğini dile getiren Atalay, yeni dönemde milletvekili adaylarının arasında işçilerin olmamasından yana rahatsızlığını dile getirdi.

“Taşeron Kelimesini Ülke Gündeminden Kaldırın”

Atalay, başta KİT’ler olmak üzere tüm taşeron çalışanların kadroya geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Başta KİT’lerdeki taşeron işçiler olmak üzere, tüm taşeron işçilere kadro istiyoruz. Enflasyonun ve hayat pahalılığın arttığı koşullarda taşeron çalıştırmanın önüne geçilmiyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin en az önemsendiği işyerlerinin başında yine taşeron şirketler geliyor. Taşeron uygulaması güvencesizliği kalıcı hale getiriyor!. Bir an evvel Türk-İş’in işçileri, aileleri, onlarla ilgili müjdeli bir haber bekliyor. Bir an evvel bu kardeşlerimize kadroya geçirilmesi gerekiyor.” dedi.

Yaşasın Sınırsız, Koşulsuz, Yasaksız Grev Hakkı

Atalay konuşmasının devamında sendikamız Mersin Şubesinin örgütlü olduğu Şişecam Gruba bağlı Soda Sanayii işçilerinin taleplerini de dile getirdi. Soda Sanayi işyerinde, 2018 ve 2020 yıllarında grevleri yasaklanan Soda Sanayii işçileri 1 Mayıs alanında açtıkları “Sınırsız, Koşulsuz, Yasaksız Grev Hakkı” ve “Grev Anayasal Bir Haktır, Engellenemez” pankartları ile grev yasakları için birlikte mücadele çağrısı yaptılar.

1 Mayıs programının sona ermesinden sonra sendikamız Genel Merkez Yöneticileri, Adana ve Mersin Şube Yönetimi ve üyelerimiz  hem 1 Mayıs talepleri hem de sendikamızın gündeminde öne çıkan gelişmeler üzerinde değerlendirme yaptılar, fikir alışverişinde bulundular.