Türkiye'nin dört bir yanından gelen Petrol-İş üyeleri Genel Temsilciler Kurulu'nda, Türkiye emek gündemi ve işçi sınıfının içinde bulunduğu koşulları değerlendirdi. Petrol-İş'in örgüt içi gündemlerinin de ayrıntılı bir şekilde ele alındığı toplantıda, emeğin gündemini oluşturan birçok konuda örgütsel tepki verilmesi konusunda karar alındı.
Petrol-İş Sendikası 28. Dönem GENEL TEMSİLCİLER KURULU, 17-18 Kasım 2018 tarihinde Antalya'da, 500'ün üzerinde üyenin katılımıyla toplandı. Her faaliyet döneminde yapılan ve Petrol-İş'in merkez yöneticilerini, merkez denetim ve disiplin kurulu üyelerini; sendikamızın 16 şubesinin örgütlü olduğu işyerlerindeki tüm temsilcileri, şube yöneticilerini, denetim ve disiplin kurulu üyelerini bir araya getiren Genel Temsilciler Kurulu, dünya ve Türkiye'deki gelişmeleri, emeğin ve sendikal hareketin gündemini, sendikamızın örgütsel konularını değerlendirdi. Sendikamızın genel merkez yöneticileri, şube başkan ve yöneticileri ile örgütlü olduğumuz tüm işyerleri baştemsilci ve temsilcilerinin, sendika uzmanlarının, gazetecilerin katıldığı toplantıda, dünyada ve ülkemizde yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeler, dünya ve Türkiye sendikal hareketinin bugünkü durumu ve atılması gereken adımlar üzerinde ayrıntılı tartışmalar yürütüldü. Genel Temsilciler Kurulu, örgütlü olduğumuz işyerlerinde yaşanan sorunları da gündemine alarak izlenecek politika ve stratejileri saptadı. Sendikalaştıkları için işlerinden atılan ve altıncı ayını geride bırakan Flormar Direnişi de toplantıda ayrıntılı olarak değerlendirilirken, Flormar işçileri de söz alarak direnişteki kararlılıklarını yinelediler.
Toplantı 17 Kasım Cumartesi günü 09.30’da, Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca'nın toplantıya katılanları Türkiye Cumhuriyetini'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile iş cinayetlerinde kaybedilen emekçiler için bir dakikalık saygı duruşuna davet etmesiyle başladı. İstiklal Marşının okunmasından sonra, 28. Dönem'de Petrol-İş Sendikası'nın öne çıkan faaliyetleri bir slayt gösterisiyle üyelere aktarıldı. Slayt gösterisinin ardından kürsüye çıkan Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar'ın açış konuşması ile Genel Temsilciler Kurulu devam etti. Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar konuşmasına küresel ölçekte ekonomik eşitsizlikler ve işçi sınıfının uluslar arası durumunu değerlendirerek başladı. Konuşmasının devamında asgari ücret miktarının az olduğunu belirten Yaşar, asgari ücretin hemen 2000 TL olmasını ve yeni dönemde “Asgari ücret tespit çalışmalarında baz alınacak seviye 2 bin TL olmalıdır” dedi. Vergi sisteminde yaşanan adaletsizlikler, emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) ile ilgili başlıkları da değerlendirdikten sonra Genel Başkan, emekçilerin gündemine tekrar meşgul etmeye başlayan kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin “Kıdem tazminatı çalışanların elinde kalan en son ve en önemli kazanımdır. Bu hakkın geriye götürülmesi asla kabul edilemez. Geriye götürülmeye çalışılması konfederasyonumuz Türk-İş'in son genel kurulunda alınan karar gereğince genel grev sebebidir.” dedi. Genel Başkan konuşmasını temsilcilik kurumunun Petrol-İş Sendikası'nın ana gövdelerinden birini oluşturduğunu belirterek, başarılı bir toplantı geçirilmesi temennisiyle sonlandırdı.
Genel Başkanımızın ardından sendikamız Araştırma Servisi Uzmanı Aşkın Süzük ekonomide son gelişmeler ve kriz üzerine bir sunum yaptı.
Kriz başlıklı sunumun akabinde temsilciler söz aldı. Genel Temsilciler Kurulu boyunca 16 Şubemizden 30 işyeri baş temsilcisi ve temsilcisi konuşma yaparak görüş ve düşüncelerini diğer üyelerle paylaşma fırsatı buldular. Konuşmacılar Türkiye emek gündemi, işyerlerinde yaşadıkları sorunları, Petrol-İş'in örgütsel ve idari yapısı üzerine değerlendirmelerde bulundular.