Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme talebinin kabul edilmediği 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na geliyor. KESK, yasaya karşı yarın ülke genelinde eylemler yapacak.
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na geliyor.
Tasarı ile yasanın ismi "Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu" olarak değişiyor. Tasarıda, "toplu görüşme" ifadesi de "toplu sözleşme" olarak değiştiriliyor. Ancak AKP Hükümeti'nin propagandasını yaptığı "memura toplu sözleşme", sadece isim değişikliğinde kalıyor. Tasarıda, grev hakkı tanınmadığı gibi, toplu sözleşmede en fazla söz hakkı, en çok üyeye sahip konfederasyona veriliyor. Bu durum, üye sayısı AKP iktidarları döneminde 10 yılda yüzde 3'ten yüzde 27'ye yükselen Memur Sen'e yarıyor. Tasarı ile hizmet kolu toplu sözleşmeleri de kaldırılıyor.
Tasarıya göre, toplu sözleşme, "kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları" kapsayacak. Toplu sözleşme, sendika üyesi olmayan kamu emekçilerini de kapsayacak.
Toplu sözleşme görüşmelerine kamu idaresi adına Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlileri adına Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti katılacak. Kamu İşveren Heyeti'nde Çalışma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı temsilcileri yer alacak.
Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'nin başkanı, en fazla üyesi olan konfederasyon tarafından belinlenecek. Heyet, başkanın dışında en fazla üyesi olan konfederasyon tarafından belirlenecek 3, ikinci sırada bulunan konfederasyondan 2 ve üçüncü sırada bulunan konfederasyondan 1 temsilci olmak üzere 7 kişiden oluşacak.
Buna göre, Heyet Başkanlığı, 515 bini aşkın üyesi olan Memur Sen'de olacak. Memur Sen, 2002 yılında 41 bin olan üye sayısını, 2011'de 515 bin 378'e çıkarmıştı. Heyette, 394 bin üyesi olan Türkiye Kamu-Sen'in ikinci, 232 bin üyesi olan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) üçüncü konfederasyon olması bekleniyor.
KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULU'NU BAKANLAR KURULU BELİRLİYOR
Tasarıya göre, toplu sözleşmede uzlaşmazlığa düşülmesi halinde "Kamu Görevlileri Hakem Kurulu" devreye giriyor. Kurul'un büyük kısmı Bakanlar Kurulu tarafından belirleniyor. Tasarıya göre, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu; Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, başkanvekili, başkan yardımcısı veya daire başkanları arasından Bakanlar Kurulunca başkan olarak seçilecek bir üye, Kamu İşveren Heyeti Başkanı'nca Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'ndan görevlendirilecek birer üye, konfederasyonlardan 4 üye, üniversitelerden Devlet Personel Başkanlığı'nın bağlı olduğu bakan ve konfederasyonlar tarafından önerilecek 7'şer öğretim üyesi arasından Bakanlar Kurulu'nca seçilecek birer üye olmak üzere toplam 11 üyeden oluşacak.
Kurul kararı kesin ve toplu sözleşme hükmünde sayılacak.
KESK TASARIYA KARŞI YARIN ALANLARDA
"Grevsiz toplu sözleşme, toplu sözleşmesiz sendika olmaz" diyen KESK, tasarıya karşı yarın Ankara'da TBMM önünde ve ülke genelinde pek çok kentte eylemler yapacak.
AKP TAKİYEDE SINIR TANIMIYOR
Meclis'e sevk edilen tasarı ile sürecin baştan sona kandırma ve oyalamadan ibaret olduğunun görüldüğünü belirten KESK, konfederasyonların görüşlerinin taslağa yansımadığı gibi, Bakanlar Kurulu'na, Üçlü Danışma Kurulu'nda görüşülen taslağın dışında bir taslak sunulduğuna dikkat çekti. KESK, "AKP hükümeti bu konuda da takiyede sınır tanımadığını göstermiştir" dedi.
HİZMET KOLLARINDAKİ SENDİKALAR YOK SAYILIYOR
Tasarıyı "toplu görüşmeden bile daha geri" olarak değerlendiren KESK, şöyle dedi: "Hizmet kolu toplu sözleşmelerine yer verilmeyen tasarı ile sendikaların varoluş gerekçesi ortadan kaldırılmak istenmektedir. Hizmet kollarına ait mali ve sosyal haklar toplu görüşmelerde olduğu gibi genel toplu sözleşme görüşmelerinin bir parçası olarak ele alınacaktır. Bu düzenleme ile yüzlerce belediyede yapılan toplu sözleşmeler de yok hükmünde sayılmaktadır. AİHM kararları ve uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak yerel yönetimlerin toplu sözleşme yapmasına yasak getirilmektedir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir toplu sözleşme düzeni ya da örneği yoktur. Varsa da bunun 'toplu sözleşme' olarak adlandırılması mümkün değildir."
GREV HAKKI YOK
KESK, toplu sözleşmenin sadece konfederasyonlarla yapılacağına dikkat çekti. Grevli toplu sözleşme hakkının yasal teminat altına alınmadığını belirten KESK, örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin de varlığını koruduğunu ifade etti.
KESK, "Kapsamından tarafların belirlenmesine, uyuşmazlık halinden Hakem Kurulunun yetki ve bileşimine kadar özgür bir toplu pazarlık düzeni ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan, hemen her alanda özgürlükleri tamamen kısıtlamayı hedefleyen yasa tasarısının özüne de ruhuna da tamamen yasakçı mantık hâkimdir" dedi.
Açıklamada, "KESK, 2 milyon kamu emekçisinin haklarına yönelik saldırıları ortaya çıkarmaya, yalanları teşhir etmeye, maskeleri düşürmeye ve mücadeleyi yükseltmeye devam edecektir" denildi. KESK, yasayı protesto etmek için yarın saat 13.00'da ülke genelinde alanlara çıkarak kitlesel basın açıklamaları yapacak. Ankara'da ise 12.45'te YKM önünde toplanıp TBMM Dikmen Kapısına yürüyecek. KESK'ten bir heyet, Plan ve Bütçe Komisyonu ile görüşecek.
Açıklamada şöyle denildi: "Yıllardır verdiği fiili meşru mücadeleyle 'hak verilmez alınır' ilkesini rehber edinen KESK'in, kamu emekçilerini kapı kulu olarak gören zihniyetin ürünü olan bu yasa tasarısına karşı, mücadelesinde yarattığı değerlere yakışır bir direnç ve kararlılık göstereceğinden kimsenin şüphesi olmasın."
Kamu Sen de yarın TBMM önünde olacak. "ILO normlarında adam gibi sendika istiyoruz" diyen Kamu Sen, yarın saat 12.30'da TBMM Dikmen Kapısında tasarıyı protesto edeceğini bildirdi.