Togo'da toplanan 13 Afrika ülkesinden IndustriALL üyesi sendikalar 2013'teki gündemlerini ve faaliyetlerini değerlendirdi ve 2014'te güvencesiz çalışmaya karşı nasıl bir strateji izleyeceklerini belirlediler.
IndustriALL Küresel Sendika'nın Güvencesiz Çalışma Üzerine Sahraaltı Afrika Bölgesel Konferansı 27-28 Ocak günlerinde Togo'nun başkenti Lomé'de yapıldı. Toplantıya katılan sendikalar, IndustriALL Küresel Sendika'nın hedefleri ve stratejileri çerçevesinde, 2016'ya kadar bölgesel düzeyde izleyecekleri hedefleri, stratejileri ve öncelikleri belirledi.
Konfearansa katılan sendikalar bütün bölgeye yayılan güvencesiz çalışma konusunda hepimizin çok yakından bildiği bir tablo çizdiler. Maden ve imalat sanayilerinde ücretleri ve çalışma koşullarını aşağı çekmek ve sendikaları dışlamak için çokuluslu şirketler bu süreci özellikle körüklüyor. Küresel istihdam acentaları/büroları, faaliyetlerini genişletme ve sürekli istihdamın yerine gecici taşeron/acenta çalışmasını koyma olanağı sağlaması için hükümetlere baskı yapmaya devam ediyor.
Bölgede güvencesiz işçiler genellikle sosyal güvenlik hükümlerinin ve iş sağlığı-güvenliği mekanizmalarının dışında tutuluyorlar, ücret ve çalışma koşulları ise sürekli işçilere göre daha kötü. Mauritius'ta yerel işçilerin yerine sefalet ücretinin altında ücretlerle göçmen işçi çalıştırmak hükümetin resmi politikası haline gelmiş durumda.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burkina Faso, Moritanya, Gana, Kamerun, Mauritius, Nijerya, Nijer, Togo, Mozambik, Namibya, Senegal ve Gine'den gelen katılımcılar, güvencesiz çalışmayla mücadelede sendikalarının neler yaptığını açıkladılar. İşverenlerin husumeti ve işçilerin korkusu hâlâ örgütlenmenin önündeki başlıca engeller. Ne var ki birçok katılımcı, güvencesiz işçileri örgütlemede, güvencesiz işçilere sürekli işçi statüsü kazandırmakta ve sürekli ve geçici işçiler için aynı koşulları içeren toplu sözleşmeler imzalamakta gösterdikleri başarıları vurguladı.
Sendikalar güvencesiz işçileri korumak ve güvencesiz çalışma oranını azaltmak için yasalarda değişiklik yapılmasını da hedefliyor. Mauritius'ta sendikanın mücadelesi sonucunda yapılan yasa değişikliğiyle, işyerinde 6 ayı dolduran bütün geçici işçiler izin hükümlerinden yararlanmaya hak kazanıyor, 2 yıldan uzun sürmüş bütün geçici işler sürekli iş sayılıyor ve geçici işçiler dahil tüm işçiler bir yıl sonu ikramiyesi (13. ay maaşı) alıyorlar. Senegal'de ise taşeron/acenta çalışmasını düzenleyen yasa meclisten geçti.
İşçiler arasında ve kamuoyunda güvencesiz çalışmanın sonuçları konusunda bilinci artırmak bütün sendikalar için önemli bir strateji olmaya devam ediyor. Gana ve Senegal'de IndustriALL üyesi sendikalar bu amaca yönelik medya kampanyalarını başarıyla kullanıyor.
Bu toplantı IndustriALL'un Sahraaltı Afrikası'na yönelik güvencesiz çalışma projesi çerçevesinde gerçekleştirildi. Bu proje şimdi yeni bir aşamaya giriyor. 2013'te sendikalar güvencesiz işçilerin sayısı, dağılımı ve durumuyla ilgili bir veri tabanı oluşturmak üzere veri topladı. Şimdi her ülkede üye sendikalar, ortak bir eylem planı geliştirmek ve uygulamak için çalışıyor.