23-24 Nisan'da Johannesburg'da bir araya gelen Sahraaltı Afrika'dan 16 ülkedeki IndustriALL üyesi sendikalar, sanayileşmenin ve istihdamın gelişmesini sağlayacak politikalar uygulaması için hükümetlerine baskı yapmaya yönelik stratejiler belirlediler.
Katılımcılar Afrika ülkelerinin karşı karşıya bulunduğu -çatışmalar, işçi haklarına saygı gösterilmemesi ve Afrika'da zengin maden kaynakları bulunmasına rağmen birçok insanın yoksulluk içinde yaşaması gibi- özgül sorunlar üzerinde durdular.
Maden çıkarımına bağımlı kalmak gelişmeyi engelliyor, ama sanayileşmenin taşıdığı önemi görmeyen bölgedeki birçok hükümet, ülke ekonomilerini değer yaratacak şekilde çeşitlendirme acil sorununu çözmeye yanaşmıyor.
Katılımcılara seslenen COSATU Genel Sekreteri Zvelinzima Vavi Güney Afrika'da sendikaların çıkardığı bazı dersleri onlarla paylaştı. Süregiden eşitsizliği ve yoksulluğu besleyen hammadde ihracatına dayalı büyüme modelini değiştirme çağrısı yapan Vavi, ülke ekonomilerini harekete geçirmenin yolunun sanayileşmeden, özellikle imalattan ve insana yakışır istihdam yaratılmasından geçtiğini vurguladı.
Sendikaların temsilcileri bölgede izlenecek belli başlı sanayi politikaları (maden kaynaklarının zenginleştirilmesi, sanayileşmeyi ve gelişmeyi destekleyen ticaret politikaları, altyapıya, eğitime ve ARGE'ye yatırım ve beceri aktarımı) üzerinde durdular.
Sendika temsilcileri uygulamakta oldukları stratejilerden örnekler verdiler. Zambiya'da sendikalar doğal kaynaklardan azami yararı sağlamak için sanayinin geliştirilmesi (sözgelimi bakır ihraç edip tel ithal etmek yerine bakırın bakır tele dönüştürülmesi) konusunda hükümetle mücadele halinde. Güney Afrika sendikaları sanayi politikasıyla ilgili bir plan hazırlamak için hükümetle birlikte çalıştı. Plan istihdam yaratılacak ana sektörleri tespit ediyor ve istihdamı canlandırma programları içeriyor.
Sanayinin gelişmesine öncelik veren IndustriALL Küresel Sendika üyesi örgütler alınacak önlemleri belirlediler. Bu önlemler şunlar:
• Ulusal sendikal merkezlerin sanayi politikasını gündemlerine almasını sağlamak
• Sendikal kapasiteyi geliştirmek, bölgedeki sendikalar arasında bu konuda deneyim alışverişi yapmak
• Sanayi politikalarına öncelik verilmesini hükümetlerden talep etmek ve bunun için mücadele etmek
• Kapsamlı ve stratejik sanayi politikaları talep etmek için sendikaların gücünü ve kapasitesini artırmak
• Sendikaların temsil edilmediği SADC (Güney Afrika Ülkeleri Gelişme Topluluğu) ve Afrika Birliği gibi bölgesel kuruluşlara yönelik ortak politikalar geliştirmek
• Maden, ikinci el arabalar ve giyim gibi belli sektörler için ortak politikalar geliştirmek
• Her yıl kasım ayında düzenlenen Afrika Sanayileşme Günü'nde bölgesel dützeyde eylemler düzenlemek.