Aliağa, Danıştay’a yapılan saldırıyı protesto etti

18.05.2006

Aliağa Demokrasi Platformu, Danıştay’a yapılan saldırıyı protesto etti. Bugün (18 Mayıs Perşembe) saat 12.00’de, Aliağa Demokrasi Platformuna üye işçiler ve emekçiler ile çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerine mensup yaklaşık 800 kişilik topluluk Demokrasi Meydanı’nda toplandı.Demokrasi Platformu adına kısa bir konuşma yapan Sözcü İbrahim Doğangül, demokrasi güçlerini birlikte hareket ederek karanlık güçlere karşı mücadeleye çağırdı.Aşağıdaki basın bildirisi, Eğitim-Sen Aliağa temsilcisi Uğur Eren tarafından okundu.Sık sık atılan “Hukuka uzanan eller kırılsın”, “Türkiye laiktir, laik kalacak”, “Hükümet istifa”, “katiller halka hesap verecek” gibi sloganlar ile öfkesini ve tepkisini dile getiren topluluk, bildiri okunmasının ardından saat 12.45’te dağıldı.

BASIN BİLDİRİSİ……. BASIN BİLDİRİSİ……. BASIN BİLDİRİSİ….. BASIN BİLDİRİSİ…..

Danıştay üyelerine yapılan saldırıyı nefretle, şiddetle kınıyoruzCumhuriyetimizin en önemli kurumlarından, yüksek yargı organı Danıştay üyelerine dün, duruşma esnasında iken silahlı saldırıda bulunulmuş, 2.Daire üyesi yargıç Mustafa Yücel Özbilgin hayatını yitirmiş;Başkan Mustafa Birden ile üyeler yaralanmıştır.Bu insanlık dışı saldırıyı nefretle kınarken, hayatını yitiren Özbilgin’e tanrıdan rahmet, yakınlarına ve tüm demokrasi güçlerine başsağlığı diliyoruz. Yaralanan Danıştay üyelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve acil şifalar diliyoruz. Danıştay 2. Dairesi, YÖK kararları, türban, öğretmen seçimi gibi önemli konularda kararlar almış ve aldığı bu kararları nedeniyle de başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililer tarafından eleştirilmişti.Hükümet ve diğer bazı çevrelerin, hoşlarına gitmeyen yargı kararlarını ya hiç uygulamayıp yok sayması, ya da yargının saygınlığına gölge düşürecek davranışlarda bulunup, bu kurumları küçümseyen, hafife alan tavır ve davranış içine girmelerinin bugün gelinen noktaya önemli katkıları olduğunu düşünüyoruz. Bazı basın-yayın organlarının, bu kararları veren Danıştay üyelerinin fotoğraflarını yayımlaması, adeta hedef göstermesi ise ayrıca düşündürücüdür. Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, 10 Mayıs’ta Danıştay’ın 138. kuruluş yılı töreninde yaptığı konuşmada yetkilileri uyarmış, kimi kararlara karşı duyulan memnuniyetsizliğin, eleştiri ve yorum sınırlarını aştığını belirtmişti. Çörtoğlu, bu eleştiriler öyle bir noktaya gelmiştir ki;kararlara imza atan yargı mensuplarının kişisel bilgi ve fotoğraflarına gazete sayfalarında yer verilerek ''yıpratma, hatta hedef gösterme'' girişimine dönüştürüldüğünü ifade etmiş; eleştiri ve değerlendirmelerde dikkatli olunması, belli sonuçları elde etmek için yargıyı yönlendirmeye yönelik ve gerçekle bağdaşmayan haber, eleştiri ve yorumlardan kaçınılması; yargıya sahip çıkılarak onun yüceltilmesinin, herkesin ortak görevi olması gerektiğini belirtmişti. Bu uyarıların ne kadar önemli olduğunu maalesef bugün bu menfur saldırı ile daha iyi anlamış bulunuyoruz.Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan bombalı saldırıların ardından bugün de Danıştay üyelerine yapılan silahlı saldırı endişelerimizi artırıyor. Bu saldırıların kişisel değil organize olduğuna ilişkin ihtimaller endişemizi daha da arttırmaktadır.Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’in kurumlarına tahammülü olmayanların özlemleri kursaklarında kalacaktır. Hiç kimse, hiçbir güç çağdaş, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kaosa sürükleyemez.Bu çirkin terör eylemini bir kez daha nefret ve şiddetle kınıyor, bütün demokrasi güçlerini karanlık odaklara karşı birleşmeye, hukuka ve demokrasiye sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Aliağa Demokrasi Platformu