• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Aliağa Şube Temsilciler Kurulu Toplandı

24.06.2020

Sendikamız Aliağa Şubesi Temsilciler Kurulu 22 Haziran tarihinde, sendikamız şube konferans salonunda toplandı. Daha önce yapılması planlanan ancak Covid-19 pandemisi sebebiyle ertelenen temsilciler kurulu, sosyal mesafe kurallarına göre toplanarak emeğini gündeminde öne çıkan birçok başlıkta değerlendirmelerde bulundu.

TEMSİLCİLER KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

Covid-19 salgınının Dünya genelinde milyonlarca insanı etkilediğini ve ülkemizde de ciddi hasarlara yol açtığını belirtmek isteriz. Covid-19 salgınından dolayı dünya genelinde 475 bin kişi yaşamını yitirirken, ülkemizde yaşamını yitirenlerin sayısı 5 bin sınırına ulaşmıştır. Yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, tedavileri devam edenlere de acil şifalar diliyoruz.

Tüm üyelerimiz bu süreçte sağlığımızın her şeyden önemli olduğu bilinciyle hareket etmiştir. Bu süre içerisinde alınan her türlü tedbirler ve siz değerli üyelerimizin göstermiş olduğu hassasiyet ve özveri sayesinde çok ciddi sorunlarla karşılaşılmamıştır. Şu ana kadar örgütlü olduğumuz tüm iş yerlerimizde toplam vaka sayımız 3’dür. Covid-19’a yakalanan arkadaşlarımızın da tedavileri tamamlanarak sağlıklarına kavuşmuşlardır.

Değerli arkadaşlar, biliyoruz ki bu süre içerisinde çok yorulduk. Zamanımızdan, ailemizden birçok fedakarlık yaparak bu noktaya geldik. Bu süreçte tarihinde ilk defa Tüpraş İzmir Rafinerisi üretimini tamamen durdurarak Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmuştur. Yine Ravago Petrokimya işyerimizde kısmi aralıklarla üretimi durdurarak, Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmuştur. Bu süreçte üyelerimiz herhangi bir hak kaybı yaşamamıştır. Ama bu süreçte işverenlerin krizi nasıl fırsata çevirmeye çalıştıklarını da hep birlikte görmüş olduk. Yapılan bu kriz fırsatçılığı hesabının da sorulacağı gün yakındır.

Değerli arkadaşlarım, Pandemi sürecinden dolayı ara verilen Petkim ve Star Rafinerisi iş yerlerimiz de toplu iş sözleşme görüşmelerimiz Petkim işyerimizde 29 Haziran 2020, Star Rafinerisi işyerimizde 30 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilecektir. Önceki açıklamalarda da belirttiğimiz gibi taleplerimiz çok açık ve nettir. Birinci önceliğimiz taleplerimizin gerçekleşmesi, toplu sözleşmelerimizin masada bitmesidir. Ancak SOCAR işvereni kazanılmış haklarımıza dönük taleplerindeki ısrarcı tutumundan bir an önce vazgeçmelidir. Aksi takdirde her türlü mücadeleyi ortaya koymaktan kaçınmayacağımız çok iyi bilinmelidir.

Biz çalışanların en büyük güvencesi olan Kıdem Tazminatlarımızın Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası (TES) adı altında gasp edilmeye çalışıldığını hep birlikte görüyoruz. Mevcut siyasi iktidarın yıllardır ısıtıp önümüze koymaya çalıştığı bu hak gasbına karşı emek cephesinin (başta konfederasyonlar) kitlesel bir eylemlilik süreci başlatması gerekmektedir. Oluşturmaya ve bizlere empoze etmeye çalıştıkları yeni Dünya Düzeni dedikleri aslında sermayenin ve oradan beslenen kapitalist zihniyetlerin biz işçi sınıfına karşı başlattıkları ideolojik çıkar savaşı olduğunu biliyor ve tüm emekçi sınıfının bu bilinçte olması gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz. Nasıl ki geçmişte ülke olarak büyük Marmara Depreminin acılarıyla uğraşırken, dönemin siyasi iktidarı mezarda emeklilik yasasını çıkardıysa, bu günkü siyasi iktidar da Pandemi sürecinde Kıdem Tazminatlarımızı gasp etmenin arayışları içerisindedir. Buradan siyasi iktidara bir kez daha uyarıyoruz. KIDEM TAZMİNATLARIMIZ DAN ELLERİNİZİ ÇEKİN!

Konfederasyonumuz Türk-İş’in Genel Kurulda aldığı GENEL GREV kararının hayata geçirilmesine dönük gerekli adımları bir an önce atmasını bekliyoruz. Bizler bu konuda da her türlü mücadeleye hazırız. Yine siyasi iktidar tarafından gündeme getirilen 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri işçiler için belirli süreli sözleşme düzenlemesinin de yasalaştırmaya çalışılmasına bir an önce dur denilmesi gerekmektedir. Burada amaç şu an itibariyle yaklaşık 3,5 milyon işçinin örgütlülük hakkı ve kıdem tazminat haklarının tamamen yok edilmek istenmesidir. Buna da dur denilmezse gelecekte işçi sınıfı tamamen örgütsüz ve kıdem tazminat hakkı ortadan kalkan bir çalışma modeliyle (tam kölelik düzeni) çalıştırılması hedeflenmektedir. Petrol-iş Sendikası olarak 25 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilecek olan Başkanlar Kurulunda da bu konular ele alınacaktır.

Değerli arkadaşlar, iş yerlerimizde yaşanan sıkıntılarla birlikte, genel anlamda da emeğe karşı yapılan saldırılar had safhaya ulaşmıştır. İşçi sınıfının tüm bu saldırılara karşı birleşmekten başka çaresi olmadığını biliyoruz. Bu anlamda her türlü mücadeleye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtir, bu duygularla çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.

Saygılarımızla

Petrol-iş Sendikası Aliağa Şubesi
Temsilciler Kurulu Adına
Ahmet OKTAY
Başkan

 

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı