Aliağa'da 2 Temmuz anması

Aliağa Demokrasi ve Emek Platformu Bileşenleri olarak Aliağa Belediyesi Açık Hava Tiyatrosunda düzenlenen program ile 17 yıl önce Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yakılması sonucu katledilen 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı anıldı. Gecenin açılış konuşmasını Demokrasi Platformu Bileşenleri adına Petrol-iş Şube Başkanı İsmail Doğan yaptı.
02.07.2010

Aliağa Demokrasi ve Emek Platformu Bileşenleri olarak Aliağa Belediyesi Açık Hava Tiyatrosunda düzenlenen program ile 17 yıl önce Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yakılması sonucu katledilen 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı anıldı.Gecenin açılış konuşmasını Demokrasi Platformu Bileşenleri adına Petrol-iş Şube Başkanı İsmail Doğan yaptı.
İsmail Doğan yaptığı açıklamada 17 yıl önce, 2 Temmuz 1993'te, Sivas'ta, Madımak Oteli'nin kuşatılması ve ateşe verilmesi sonucunda aralarında Asim Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asaf Koçak, Behçet Aysan, Edibe Sulari'nin de bulunduğu 35 kişinin yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdiğini belirtti ve sorumlularının hala yakalanmadığını dile getirdi.
Doğan, "Sivas katliamı aydınlara yönelik siyasi cinayetler zincirinin bir halkasıdır. Cumhuriyet tarihi boyunca da Sabahattin Ali, Cavit Orhan Tütengil, Abdi ipekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Bedrettin Cömert, Çetin Emeç, Doğan Öz, Muammer Aksoy, Musa Anter, Uğur Mumcu, Namık Taranci, Vedat Aydin, Vedat Demircioğlu, ilhan Erdost, Hrant Dink ve daha birçok aydınımız bilinen 'karanlık güçler' tarafından öldürüldü. O karanlık güçler Sivas, Maraş, Çorum ve Gazi Mahallesi katliamları sırasında da iş başındaydı. Bu cinayetlerin sorumlularından hesap sorulmadı, onlar hâlâ aramızda dolaşıyor. Biz artik karanlıkların aydınlanmasını istiyor, Türkiye'nin demokratikleşmesi için gereken adımların atılması talebimizi bu 2 Temmuz günü bir kez daha yineliyoruz" dedi.
Olayları yaşayan Hidayet Karakuş ve Behçet Aysan'in kızı Eren Aysan olaylar zamanında yaşadıklarını dile getirdi..
Sivas'ta yaşanan olayların faillerinin bilinmesine rağmen hala bulunmadığına dikkat çeken Hidayet Karakuş, “Gelecek kuşaklara aydınlığın bütün derinliği ile yaşanacağı bir ülke bırakalım. Bu tür katliamlar bir daha yaşanmasın” dedi.Behçet Aysan'ın kızı Eren Aysan da "Babam öldürüldüğünde 16 yaşındaydım. Biz babalarımızın kahraman olmasını istemedik. Babalarımızın yanımızda olmasını istedik. Biz istedik ki devletimiz kahraman olsun, babalarımızı korusun."
Sivas katliamına 15 bin kişinin katılmasına rağmen mahkemeye sadece 160 kişinin çıktığını belirten Aysan “Devlet sırrı kalkmadan babalarımızın katillerinin bulunması zor. Madımak Oteli'nin müze olmasını isterken halkı kışkırtmak için değil bir daha bu tür olaylarının yaşanmaması için istedik.” dedi.
Anma gecesinde müzik dinletisi ve olaylara dair dramatize gösteri de yapıldı. Gecenin sonunda katılımcılara ve gecede emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan İsmail Doğan ve Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Eren birer cümleyle duygularını dile getirdiler.
PETROL-İŞ ALİAĞA ŞUBE