Tüpraş işvereninin, imzalanan toplu iş sözleşmesinin bazı maddelerine uymamasını, bazı ünite amirlerini kapsam dışına almak istemesini protesto eden rafinerinde çalışan sendikamız üyesi işçiler 1 saatlik iş bırakma eylemi yaptılar.
Tüpraş işvereninin, imzalanan toplu iş sözleşmesinin bazı maddelerine uymamasını, bazı ünite amirlerini kapsam dışına almak istemesini protesto eden Kocaeli, Aliağa, Batman ve Kırıkkale Rafinerinde çalışan sendikamız üyesi işçiler 28 Ekim sabahı 1 saatlik iş bırakma eylemi yaparak, işverenin bu tutumunu protesto ettiler. Sabah 08.00- 16.00 vardiyasına gelen Tüpraş rafinerileri işçileri ile gündüz vardiyasında çalışan işçiler rafinerilerin ana giriş kapılarında servislerden inerek toplandılar. Giriş kapılarında toplanan üyelerimize hitaben konuşan işyeri temsilcileri ve şube başkanları bu uygulamanın adım adım sendikasızlaştırma olduğunu belirterek buna sessiz kalmayacaklarını bildirdiler ve bunun işverene bir ikaz olduğunu söylediler.
Aliağa Tüpraş Rafinerisi önünde toplanan üyelerimize hitaben Baş Temsilcisi Menderes Akdağ ile Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan birer konuşma yaptılar. Akdağ, işyerindeki ünitelerde olan gelişmeler hakkında bilgiler verdikten sonra, “Bundan üç - dört ay önce iş akdi imzaladık, iki senelik. Şimdi işveren 10 tane süpervizör yani ünite amirleri kapsam dışına geçecek diye tutturdular. Sendikadan istifa etmelerini istiyorlar. Bunları sözleşme masasına getirmeleri gerekirdi” diyerek, işvereni yapılan toplu sözleşmeye uymamakla suçladı.
Toplu bir saldırı var
Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan da gün geçtikçe ülke genelinde işçilere karşı saldırıların yoğunlaştığına dikkat çekerek bunlardan bazı örnekler verdi. Doğan; “Çiğli’de, Menemen’de işçilere saldırılar yapılıyor. Bu saldırılar Tüpraş’ta da devam ediyor. İçimizden bir kısmını sözleşmeyi ihlal etme pahasına koparmaya çalışıyorlar. Niyet, bölünmüş, parçalanmış, birbirine düşmüş işçiler yaratmaya çalışmak. Niyet, esnek çalışmayı sonuna kadar uygulamak. Toplu sözleşme işyerinin kurallarını belirlemek için yapılır, canları istediği zaman ben sözleşmeyi ihlal ediyorum diyebiliyorlarsa o zaman bize de sözleşmeyi ihlal etme hakkı doğar. Bunun koşullarını 4 bölgede oluşturabilirsek biz de sözleşmeyi reddedebiliriz” dedi.
Masada konuşulanlar unutuldu
İşçilere, saldırılara karşı her zamankinden daha fazla hazırlıklı olmaları gerektiğini hatırlatan Doğan sözlerini, “Bugün bir grup arkadaşımızla başlayan uygulamayla yumuşak karnımızı yoklamaya çalışıyorlar. 1150 üyemiz, 225 kapsam dışı arkadaşımız var. Sözleşmeyi ihlal etmek için çaba sarf edenler masada neler konuşulduğunu unuttular. İşyeri tepeden tırnağa bir model değişikliğine gidiyor. Problemimiz 10-15 arkadaşımızın kapsam dışına geçmesi değil. Problemimiz sözleşme masasına rağmen oturulup konuşulmasına rağmen ihlal edilmesidir. Yarına bugünden hazırlıklı olacağız. Biz burada huzurlu çalışacağız, bizi huzursuz edenleri de huzursuz edeceğiz” diiyerek tamamladı.