Sendikalı oldukları için işten atılan ve 3 yıldır hukuk mücadelesi veren Sinter Metal işçileri, "İleri demokrasiniz de, geç gelen adaletiniz de sizin olsun. Alın başınıza çalın" dedi. EmekDünyası.Net'e konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş'da...
Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan ve 3 yıldır işe geri dönme mücadelesi veren Sinter Metal işçileri isyan etti. Yazılı bir açıklama yapan Sinter Metal işçileri, açıklamada şunları kaydetti: "Tamı tamına 3 yıl. Sinter metal işçileri Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlendiklerinde takvimler 2008 yılı Aralık ayını gösteriyordu. 378'inin işten atıldığı tarih de 2008 Aralık ayı idi. 16 işçi ise bir ay sonra Ocak 2009 tarihinde atıldı. İşe iade davaları Üsküdar 3. İş Mahkemesi'nde açıldı ve tam iki yıl sürdü. Süreç uzadıkça dayanma güçlerini yitiren işçilerden 104'ü işverenin yaptığı ödemeler sonucunda davadan feragat ettiler. 2010 yılı Aralık ayında Üsküdar İş Mahkemesi karar verebildi. Mahkeme işçilerin iş sözleşmelerinin sendikal nedenlerle feshedildiğine hükmederek, atılan işçilerin işbaşı yaptırılarak 4 aylık ücret ve sosyal haklarının ödenmesine, işe başlatılmadıkları takdirde 12 aylık ücretleri tutarında sendikal tazminat ödenmesi kararını verdi. İşveren temyize başvurdu ve Yargıtay safhası da tam bir yıl sürdü. 2011 Aralık ayında Yüksek Mahkeme yerel mahkemenin kararını onadı."
'ÜÇ YILIN KARŞILIĞI 16 AYLIK ÜCRET'
"Tam üç yıl, açlık, işsizlikle boğuşmanın karşılığı 16 aylık ücret tutarında tazminat" diye tepki gösteren işçiler, "Sinter Metal işvereni 3 milyon TL (eski parayla 3 trilyon lira) ödemeye mahkum edildi; ama işyerine sendika sokmama kavgasını kazandı" dedi.
'ADALETİNİZ SİZİN OLSUN'
"Yargıyı hızlandıramıyorsanız, sendikal nedenle işten çıkarmalarda yargı sürecinin tamamının tazmin edilmesine sağlayacak yasal düzenleme yapın" çağrısında bulunan işçiler, şunları belirtti: "Hani yargı ve devlet, temel insan haklarını koruma görevi yapıyorlardı? Anlaşılan sendika ve toplu sözleşme hakları temel insan haklarından sayılmıyor. Anlaşılan insan onuruna yakışır iş ve çalışma koşulları gibi evrensel ilkeler bu ülkenin kapısından girmiyor. Anlaşılan 'demokrasimiz' böyle ilerliyor. İleri demokrasiniz de, geç gelen adaletiniz de sizin olsun. Alın başınıza çalın."
SELÇUK GÖKTAŞ: EN AZ SÜREN YETKİ DAVAMIZ BİR YILKonuyla ilgili EmekDünyası.Net'e bir açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş da, işçilerin çıkışının haklı olduğunu söyledi. Sendika olarak ilk andan itibaren yargı sürecinin hızlandırılması için girişimlerde bulunduklarını ve eylemler yaptıklarını hatırlatan Göktaş, " Dava kazanıldı ama örgütlenme açısından bunun olumlu bir etkisi olmadı, çünkü süreç çok uzadı" dedi. Yürürlükteki yasalarda bir kaç yıl önce yapılan değişiklikle iş davalarının en çok dört ay süreceği, Yargıtay aşamasının da iki ayda bitirilerek sürecin uzamasının önleneceğinin düzenlendiğini de hatırlatan Göktaş şöyle devam etti: "Şu koşullarda yasaları konuşmak ne kadar anlamlı bilmiyorum, yasal değişiklikle sürecin hızlandırılacağını iddia ettiler ama örneğin Sinter Metal davası toplam üç yıl sürdü. En az süren tespit davamız bir yıl, işkolu itirazı, yetki itirazı derken iki yıla kadar çıkıyor. "
'İŞÇİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ İÇİN ÇABA SARFEDECEĞİZ'
"Şimdi geri dönüş kararı verilen işçilerin iş başı yaptırılması için çaba sarf edeceğiz." diyen Göktaş, işçilerin bir kısmının farklı işlerde çalışmaya başladığını ancak çoğunluğun geri dönmek için girişimde bulunacağını söyledi. Sendika avukatlarının konuyla ilgili bugün (Pazar) tüm işçilerle yapacağı toplantının ardından yeni sürecin netleşmesi bekleniyor.