Almanya Kimya İşçileri Sendikası Kongresi Birlik, Güç ve Gelecek Mottosuyla Yapılıyor

Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar Almanya Kimya İşçileri Sendikası IG BCE 6. Olağan Kongresi'ne katıldı.

09.10.2017

Almanya Kimya İşçileri Sendikası IG BCE 6. Olağan Kongresi ülkenin Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover’de 8 Ekim 2017 tarihinde öğleden sonra başladı. Yaklaşık 650.000 üyesi olan IG BCE sendikasının kongresine Almanya’nın bir çok yerinden gelen yüzlerce delege katıldı. Bir çok farklı ülkeden ve küresel sendikal federasyonlardan gelen 81 yabancı delege de Kongrede hazır bulundu.

Sendikamız Petrol-İş’ten Kongreye Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, Gebze Şube Başkanımız Süleyman Akyüz ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Kongreye Bayer, Basf, Continental/ContiTech gibi ülkemizde de faaliyet yürüten çokuluslu Almanya şirketlerinin sendika temsilcileri de katıldı.

Toplantının açılış bölümünde Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil ve Aşağı Saksonya Eyaletinin başkenti Hannover Belediye Başkanı Stefan Schostok da katıldılar ve birer konuşma yaptılar. Konuşmalarında sendikaların toplumdaki yerine ve önemine değindiler.

IG BCE Başkanı Michael Vassiliadis: Dayanışma ve Demokrasi Vazgeçilmez

Yine açılış bölümünde bir konuşma yapan IG BCE Genel Başkanı Michael Vassiliadis sendika ve demokrasi arasındaki ilişkiye değindi. “Birlik, Güç ve Gelecek” başlığıyla yaptıkları kongrenin çok kritik bir dönemde gerçekleştiğini beliten Vassiliadis; konuşmasında sendikal mücadele ve sendikal hakları toplum, demokrasi, çok kültürlülük kavramları ile harmanladı. Sendikaların ve sendikal hakların olmadığı bir yerde demokrasiden de bahsedilemeyeceğini belirten Vassiliadis; sendikaların toplumsal gelişme, eşitlik, özgürlük ve dayanışmanın da vazgeçilemez savunucuları olduğunu belirtti.

DGB Başkanı Reiner Hoffmann: Almanya’nın en etkin sedikal gücü olarak DGB

Michael Vassiliadis’ten sonra kürsüye gelen Almanya Sendikalar Konfederasyonu DGB Başkanı Reiner Hoffmann ise IG BCE ile birikte DGB’ye bağlı olan diğer 7 sendikanın yaklaşık 6 milyon üyesi ile birlikte Almanya’da  önemli bir sendikal güç oluşturduğunu belirtti. Hoffmann, bu sendikal gücün ülkede işçi haklarının savunulmasında ve geliştirilmesinde büyük öneme sahip olduğunu ve DGB’nin sendikal hakları daha da genişletecek en etkin sendikal örgüt olduğunu söyledi.

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Valter Sanches: Küresel Dayanışma şart

Kongrenin ikinci günü açılışında konuşan IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Valter Sanches Almanya Kimya sendikasının örgütlü olduğu küresel kimya, ilaç ve lastik firmalarında küresel düzeyde bütün IndustriALL Küresel Sendika üyelerine dayanışmada bulunduğunu belirtti. Sermayenin küreselleştiği dünyamızda sendikal hareketin buna göğüs germek için birliğini daha da sıkılaştırması gerektiğinin altını çizen Sanches; bu dayaışmayı IndustriALL’un her geçen gün yükselttiğinin altını çizdi.

IndustriALL Avrupa Sendikası Genel sekreteri Luc Triangle: Avrupa Sendikaları olarak saldırılara karşı koymaya devam edeceğiz

Daha sonra IndustriALL Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle bir konuşma yaptı. Konuşmasında IGBCE’nin Avrupa sendikal hareketinin önemli bir birleşeni olduğunu belirtti. Avrupa düzeyinde işçi haklarını, sosyal politikaları, eşitliği ve dayanışmayı sürdüreceklerini belirtel Triangle toplumsak ilerlemenin ancak daha güçlü ve daha etkin sendikalarla yürütülebileceğini belirtti.

Daha sonra kongre divanı oluşturuldu. Divanın oluşturulmasından sonra yapılan oylamalarla kongre devam etti. Yönetim Kurulu faaliyet raporunun IGBCE Başkanı Michael Vassiliadis tarafından okunmasının ardından IGBCE’nin bu dönem buyunca yürüttüğü “Sosyal Güvenlik İçin İyi bir İş” kampanyası hakkında bilgi verildi. İşyerlerinde gençlere yönelikeğitimler, engellilerin istihdam olanaklarını kolaylaştırma, kadınlara yönelik politikaların da devam ettiği belirtilirken Kongre delegelerinin % 37’sinin kadınlardan oluştuğu belirtildi.

Ayrıca Almanya Kimya İşçileri Sendıkası IGBCE Kongresi vesilesiyle Vibracoustic İşletme Konseyleri Danışmanı Necdet Çirag ile Hannover'de bir araya gelen Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar devam eden toplu sözleşme görüşmelerini konuştu. Karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu.
Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar daha sonra IGBCE Küreselleşme ve Avrupa Politikaları Direktörü Michael Mersmann ile Contitech firması ve örgütlenme çalışması yürütülen Akkim şirketi hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Her iki görüşme sonunda da dayanışma gösterileceği vurgulandı.