Almanya'da 11 Nisan günü 45.000 dolayında çelik işçisi Avrupa çelik sanayisinin geleceği için ülkenin değişik kentlerinde mitingler düzenledi.
IndustriALL üyesi IG Metall, “Çelik gelecektir” sloganı altında bir dizi yığın eylemi düzenledi.
ThyssenKrupp'un en büyük çelik tesislerinin bulunduğu Duisburg'da 16.000 çelik işçisi, Avrupa ve Almanya'da güçlü bir çelik sanayisi için omuz omuza verdiklerini ve Avrupa'nın sanayisizleştirilmesini kabul etmeyeceklerini gösterdi.
Ana talepleri şunlardı:
-Çalışma koşulları, kalite ve çevrenin korunması söz konusu olduğunda, çelik, Avrupa'da ve özellikle Almanya'da en yüksek standartlarda üretilen bir yüksek teknoloji ürünüdür.
-Avrupa politikası, bu son derece verimli sektöre daha fazla külfet yüklemek yerine, sektörde CO2'nin azaltılmış olmasını dikkate almalıdır.
-Almanya'da çelik işçileri, adil olmayan bir biçimde sübvanse edilen ve CO2 için belirlenen koşullara, sendikal haklara, ücretlere vb saygı göstermeden üretilen çeliğin ithaliyle dampinge olanak veren bir politikayı kabul etmeyecektir.
-Bu, Almanya ve Avrupa politik liderlerine verilmiş güçlü bir mesajdı; bir politika değişikliği yapılmasını ve sanayisizleştirmeye son verilmesini istiyordu.
-Sanayisizleştirme Almanya'da ve Avrupa'da iş kayıpları, CO2 emisyonunun artması ve çalışma koşullarının kötüleşmesi anlamına geliyor.
-Alman başbakan yardımcısı ile ekonomi bakanı toplantıdaydılar ve çelik sanayisi ve işçileri adına seslerini yükseltme sözü verdiler.
IG Metall yönetim kurulunun tamamı da Duisburg'daydı. Almanya'daki çelik üretiminin geleceğini destekleyen heyecanlı konuşmasında IG Metall başkanı Jörg Hofmann şöyle dedi:
”İşimiz için bir gelecek istiyoruz! Ailemiz için bir gelecek istiyoruz! Bölgelerimiz için bir gelecek istiyoruz! Almanya'da ve Avrupa'da üretim için bir gelecek istiyoruz ve çelik olmadan üretim olanaksızdır! Çelik gelecektir ve bugün burada olmamızın nedenidir. Bugün sadece Alman çelik fabrikaları için değil, Avrupa'da üretimin varlığını sürdürmesi için mücadele veriyoruz!”
IndustriALL'un temsil edildiği ThyssenKrupp'taki uluslararası komite eylemle dayanışmasını gösterdi.
IndustriALL makine mühendisliği seksiyon müdürü ve ThyssenKrupp'taki uluslararası komitenin üyesi Matthias Hartwich şöyle dedi:
“Bugün burada Duisburg'da toplanan 16.000 erkeğin ve kadının kalp atışını hissedebiliyorsunuz. Umarım bu kalp atışı Duisburg'dan Berlin'e ve hatta Brüksel'e kadar işitilmiştir ve politikacılar Avrupa'nın sağlıksız sanayisizleşmesine karşı harekete geçerler. Bugün burada olma duygusu güzeldi.“