• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ankara Şubemizde temsilciler kurulu yapıldı

16.08.2012

Ankara Şubemiz 23. Dönem V. Temsilciler Kurulu toplantısı 15 Ağustos 2012 tarihinde yapıldı. Toplantı Ankara Şube Başkanımız Şuayip GÜL’ün açış konuşmasından sonra, eğitim uzmanı İsmail Hakkı KURT'un  kıdem tazminatını düzenleyen yasalar hakkında hazırladığı bir sunumla devam etti. Temsilciler kurulunda Ankara Şubemize bağlı işyerlerimize özgü sorunlar dile getirilerek, çözüm yolları tartışıldı.

XXIII. Dönem V. Olağan Temsilciler Kurulu Sonuç Bildirgesi

 Dünyadaki gelişmeler ve Türkiye Sendikal hareketinin gündeminde olan Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısındaki gelişmeler, hükümet tarafından hazırlanan ve çalışanların haklarına yönelik yeni saldırıları içeren Ulusal İstihdam Stratejisi, taşeronlaşma, örgütlenme ve özelleştirme konusunda yaşanan gelişmeler, sendikal hareketin içinde bulunduğu durumu ayrıntılı olarak değerlendirmiş ve aşağıdaki bildirinin yayımlanmasına karar vermiştir

Ankara şubemiz son saldırılarda yaşamını yitiren asker, polis ve vatandaşlarımızın acısını paylaşırken, şiddetin çözüm olmadığını, bir kez daha vurgulamaktadır.
Son dönemde Ortadoğu’da yeni bir emperyalist savaş girişimi ile karşı karşıyayız. Ortadoğu’da akan kana şimdi de Suriye eklenmiştir. Türkiye’nin adım, adım savaşa sürüklenmesi, emperyalistlerin taşeronluğuna soyunması işçi sınıfını ve halkımızı büyük bir kaygıya sevk etmektedir.

Ankara şubemiz; savaşın kan ve gözyaşından başka bir sonuç doğurmayacağını, ülkemizin emperyalistlerin çıkarına bir maceraya sürüklenmemesi gerektiğini belirterek, bu savaşın karşısında kardeşliği ve barışı savunma konusunda kararlığını vurgulamaktadır.

Hükümet çalışma yaşamına yönelik yasalarda köklü değişiklikler hedeflemektedir. Bu kapsamda toplu iş ilişkileri kanunu tasarısı ile sermaye ve devlet denetiminde sendikal düzeni sürdürüp, temel sendikal hakları yok saymaya devam etmektedir.

Öte yandan, “korsan taksilerle” ilgili bir yasanın içine korsan biçimde bir madde ekleyerek, 12 Eylül yönetiminin dahi cesaret edemediği bir biçimde hava işkoluna grev yasağı getirmiştir. sendikaya üye olduğu için işten atılan Deri-iş Sendikası’na bağlı Togo, Tekgıda-iş’e bağlı Billur Tuz; Örgütlenmenin ne tür zorluklarla yapıldığını çok iyi bilmekteyiz. Ankara şubemiz, Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması ve grev hakkına getirilen bu yasağı sendikal haklara getirilmiş büyük bir darbe olarak görmekte ve tüm sendikaları bu yasağa karşı ortak mücadeleye çağırmaktadır.
         
Ankara şubemiz, içerisinde kıdem tazminatlarımızın fon adı altında gasp edilmesi, işçinin köle gibi alınıp satılabileceği özel istihdam bürolarının kurulması gibi esnek, kuralsız ve güvencesiz çalıştırmaya yol açacak Ulusal İstihdam Stratejisini yasalaştırma girişimini genel grev nedeni sayar.

2013-2015 Kamu toplu iş sözleşmelerinin yaklaştığı bu günlerde, yüz binlerce işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşme yetkileri bakanlık tarafından haksız ve hukuksuz bir biçimde bekletilerek gasp edilmektedir. Ankara Şubemiz yüz binlerce işçinin mağdur olmasına yol açan bu hukuksuzluğa bir an önce son verilmesini talep etmektedir.
2013-2015 Kamu Toplu İş Sözleşmelerinde aileleri ile birlikte milyonları ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmelerini başta Türk-İş olmak üzere tüm sendikalar, kamu emekçilerinin düşük ücret ve ücret dengesizliği, vede reel kayıplarını iyi analiz edip, sektörel bazda tavan değil varılacak çerçeve anlaşmasının taban olması, işyerine özgü sorun ve talepleri konusunda Sendikalara yetki veren bir protokol olmasını dilemektedir.

Meclis komisyonda yazılan Yeni Anayasa Tartışmaları gündemdedir. Ankara şubesi olarak anayasa konusunda taahhütlerini yerine getirmemiş iktidarlar karşısında, uzun yıllardır demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir Anayasa talep etmekteyiz.

Anayasanın emeğin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan bir şekilde yeniden düzenlenmesi, öncelikli gündemlerimizdendir.

AKP Hükümeti, daha önceden, 6326 sayılı Petrol Kanununun yerine 5574 Sayılı Türk Petrol Kanununu gündeme getirmiştir. Kamuoyunun, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların tepkilerine rağmen 17 ocak 2007 tarihinde TBMM de kabul edilen Türk Petrol Kanunu, Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti.

Yapılması gereken petrol sektöründe ulusal çıkarlarımızı gözeten politikalar geliştirilmesi, milli şirketimiz TPAO nun entegre bir yapıya kavuşturularak güçlendirilmesi diğer kamu kuruluşumuz BOTAŞ ile birleştirilmesi, ve Ülkemizde kamu eliyle etkin bir petrol arama – üretim - taşıma stratejisinin geliştirilmesini gerektiğine inanmaktadır. Hükümet tarafından TPAO ve BOTAŞ i zayıflatacak girişimlere Ankara şube olarak karşı duracaktır.

Ankara şubemizin bünyesine yeni katılan PAK-PEN işçilerini Petrol-iş ailesine katılmalarından dolayı kutluyoruz. Şubemizin amacı mücadeleyi örgütlenme üzerine kurup yeni üyeler kazandırarak gücümüze güç katmaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Ankara şubemizin 23. Dönem V. Olağan Temsilciler Kurulu'nun, emek mücadelesinin yükseltilmesine katkı koymasını diliyor, Ankara şube Yönetim Kurulu adına saygılar sunuyorum.

Petrol-İş Sendikası Ankara Şube
Yönetim Kurulu Adına

Şuayip GÜL
Başkan

Kaynak: Ankara Şubesi