Bandırma Bor ve Asit Fabrikası'nda taşeron eylemi

Petrol-İş Sendikası Bandırma Şubesi Eti Maden İşletmeciliği Bor ve Asit Fabrikası’nda çalışan üyelerimiz fabrikalarında taşeron firmalarına bağlı işçilerin çalıştırılmasını 2.5 kilometrelik yürüyüşle protesto ettiler.

30.09.2009

Bandırma Bor ve Asit Fabrikası'nda taşeron eylemi

Eti Maden İşletmeciliği Bor ve Asit Fabrikası’nda çalışan işçiler akşam mesai çıkış saatinde yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde yürüyüş yaparak fabrikadaki taşeronlaşmayı protesto ettiler. Yürüyüş esnasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Fabrika önünden Cumhuriyet Meydanına yürüyüş yapılırken Bandırma İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler işçilerin topluca yürüyüşüne izin vermeyip, kalabalığın 10’ar kişilik gruplar halinde yürümesi için ısrar edince yürüyüş yaklaşık 1 saat sürdü. Yürüyüşe Genel-İş, Eğitim-Sen, SES ve Liman-İş Sendikaları ve DSP İlçe Teşkilatı da destek verdi.

Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz, Cumhuriyet Meydanında yaptığı açıklamada, Eti Maden İşletmeciliği Bor ve Asit Fabrikasında üretim artışına dikkat çekerek işçilerin daha fazla çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Gökdeniz şu açıklamayı yaptı:

“Fabrikadaki işçi arkadaşlarımız çalışma barışı olmadığından dolayı huzursuz. Bunu ortadan kaldırmanın da koşulları belli. İşçi arkadaşlarımız yıllık izinlerini kullanamıyorlar. 2002 yılında fabrikanın ihracat geliri yıllık 180 milyon dolarken, 2008 sonunda 520 milyon dolara çıktı. 2004 yılından bu yana 337 kişi işten ayrıldı. Sadece 84 kadrolu eleman işe girdi. Geri kalan farkı müteahhit firma elemanlarıyla kapattılar. Üretim 3 katına çıkarken bu, teknolojik yenilikle otomasyon sistemine geçilerek çıkmadı. Tamamen işçi arkadaşlarımız gayretleriyle oldu. Bu tür müteahhitleşme uygulamaları ilk defa Bandırma’da yapılıyor. İşveren hiçbir şekilde iyi niyetle hareket etmiyor. Arkadaşlar Bor madeninin önemi hepimizce malum ancak Fabrika Müdürü bu tür davranışlar ile fabrikanın içini boşaltmaya çalışıyor. Bu tür olumsuzluklar devam ederse yarın Bor madenlerine sahip çıkacak tek bir işçi bulamayız. Ayrıca Bandırmalı esnafımızın da desteği bizim için önemli. Çünkü burada çalışan işçi kardeşlerimiz kazandıkları parayı Bandırma esnafıyla paylaşıyor.”

Sendikamız üyesi işçiler eylem sırasında çeşitli sloganlar atarak ve düdük çalarak protesto ettiler. Eylem olaysız şekilde sona erdi.