• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bandırma Şubemize Bağlı İşyelerinde İş Bırakma

Bandırma Şubesinin protesto eylemleri 14 Mayıs Çarşamba günü başladı. 15 Mayıs Perşembe günü iş bırakma eylemine Şube'ye bağlı tüm işyerlerinin  katılımı yüksekti.

16.05.2014

Bandırma Şubemizin Soma'daki iş cinayetiyle ilgili protestoları 14 Mayıs Çarşamba günü  başladı. Bandırma Emek Platformu 14 Mayıs Çarşamba günü, Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya işçi ve memur sendikalarının ilçe temsilcileri katıldı. İşçi ve memur sendikalarının ilçe temsilcilerinin katıldığı açıklamaya Petrol-İş Sendikası üyelerimiz Lokal önünde toplanarak Cumhuriyet meydanına doğru yürüyüş gerçekleştirdiler. Basın açıklaması Emek Platformu adına Petrol- İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan tarafından yapıldı.

İnsanlık Dışı Çalışma Koşulları
Kayan Soma'da yaşananın kaza değil, iş cinayeti olduğunu, ülkemizde yıllardır sürdürülen özelleştirme politikalarının, yaygınlaştırılan taşeron uygulamasının, bir maliyet unsuru olarak görülen işçi sağlığı ve iş güvenliği yaklaşımının acı bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Kayan “Yaşanan faili belli bir cinayettir. Yüzlerce işçiye mezar olan bu maden ocağı özelleştirilen ocaklardan birisidir. Taşeronlaşma uygulamalarının en fazla olduğu sektör maden sektörüdür. Bu nedenle madenlerde kayıt dışı istihdam yaygınlaşmış, güvencesizleşme artmış ve insani olmayan çalışma koşulları hakim hale gelmiştir” dedi.
Dünya genelinde Türkiye’nin ölümlü maden kazalarında baş sıralarda olduğunu ifade eden Kayan, yıllardır iş cinayetlerine, madenlerdeki çalışma şartlarına ilişkin sorunları dile getiren sendikalara, meslek odalarına, sivil toplum örgütlerine kulak tıkayanların, işçilerin hayatı üzerinden maliyet hesabı yapan işverenleri gerekli denetim ve yaptırıma tabi tutmayan yetkililerin bu facianın sorumlusu olduğunu dile getirdi.

Taşeronlaşmaya Son Verilmeli

Kayan açıklamayı “Hükümetin tüm bu gerçekler ortadayken özelleştirme uygulamalarını sürdürmesi ve taşeronlaştırmaya yaygınlaştırmaya çalışması asla kabul edilemez. Başta madenler olmak üzere tüm taşeronlaştırma uygulamalarına son verilmelidir. Özelleştirilen kamu madenleri özel sektörün kar hırsına daha fazla kurban verilmeden kamulaştırılmalıdır” diyerek sonlandırdı.

Bandırma Eti Maden Boraks Fabrikası ve Sülfürikasit Fabrikası işyerlerinde 15 Mayıs Perşembe günü ise 24.00-08.00 ve 08.00-16.00 vardiyalarından işten çıkan ve işe giren üyelerimiz ile Soma faciasıyla ilgili tam gün süreyle iş durduruldu. Sabah işyerlerinde, tüm üyelerimizin katılımı ile şehit olan madencilerimiz için saat 8.00'da saygı duruşunun ardından, Şube Başkanımız İsmail Kayan konfederasyonumuz Türk-İş ve Petrol-İş Sendikası Genel Merkezimizin göndermiş oldukları eylem kararlarıyla ilgili bilgi verdi. Daha sonra tüm üyelerimiz bir gün süreyle işbaşı yapmayarak çalışmama haklarını kullandılar.

Kaynak: Bandırma Şubesi
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı