• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bandırma'da Filistin ile dayanışma mitingi

Bandırma’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin ilçe teşkilatlarından oluşan Filistin halkıyla Dayanışma Platformu, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki amacıyla ilçe Cumhuriyet Meydanında miting düzenledi. Mitinge yaklaşık olarak 3 bin kişi katıldı.

17.01.2009

İsrail saldırıları sonrasında vefat eden Filistinliler için öğle namazına müteakiben gıyabi cenaze namazı kılındı. Bandırma vaizi Davut Küskü mitingde şehit olan Gazzeliler için toplu dua yaptırdı. Dua’ya 5 yaşındaki Ebrar Ünsal’ın da elindeki afişle katılması dikkat çekti. Polis miting öncesi ve sonrasında geniş güvenlik önlemi aldı. Mitingde Kahrolsun ABD, Kahrolsun İsrail, Filistin’e selam direnişe devam, hepimiz Gazze’yiz, hepimiz Filistin’iz diye sloganlar atıldı.

Filistin halkıyla dayanışma platformu adına bir konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz, “İsrail’in 1960 yılından bu yana bölgede Filistin halkına saldırıları artarak devam etmektedir. İsrail’in saldırıları ancak Türkiye’nin girişimleriyle sona erdirilebilir. Mecliste grubu bulunan veya bulunmayan tüm siyasi partileri bu konuda ortak tavır almaya çağırıyoruz. Hükümeti İsrail ile yapmış olduğu anlaşmaları askıya almaya davet ediyoruz. Platform olarak tüketim gücümüzü kullanarak ilçe ve bölgede İsrail ürünlerinin alınmaması konusunda eylem süreci başlatacağız” dedi.   Hükümet ve TBMM’den bu kapsamda bir takım taleplerinin olduğunu dile getiren Gökdeniz şöyle konuştu:   “TBMM’den derhal İsrail’i kınayan bir karar çıkarmalıdır. İsrail’deki büyük elçimiz geri çekilsin, ülkemiz İsrail büyük elçisi de ülkesine gönderilsin. Filistin’de soykırım uygulayan sivil ve askeri yetkililerin uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanması için gereken yapılmalıdır. İsrail ile olan bütün askeri ve sivil anlaşmalar acilen askıya alınmalı, iptal edilmelidir. İsrail uçaklarının Konya’daki eğitimleri acilen durdurulmalıdır. Başbakan BOB eş başkanlığından çekildiğini açıklamalıdır. TBMM'deki İsrail Dostluk Derneği derhal kapatılmalı yerine Filistin ile dostluk derneği kurulmalıdır. Gazze’deki yaralıları derhal getirmek ve oraya gerekli insani maddeleri götürmek için mutlaka bir hava köprüsü kurulmalıdır. ABD Yahudi kongresinden alınan üstün cesaret ödülü daha büyük bir cesaret gösterilerek geri verilmelidir. TBMM'de katliamı gerçekleştiren İsrail Cumhurbaşkanı’nı ayakta alkışlayarak karşılayan ve kürsüde konuşturarak Meclis'in onurunu zedeleyenler, Filistin yöneticilerini Meclis'e çağırarak ve konuşturarak bu ayıbı temizlemelidir.” 

Tertip Komitesi adına bir açıklama yapan Mustafa Köse ise “İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarının kabul edilebilmesinin söz konusu olmadığına dikkat çekerek hükümetin barış süreciyle ilgili somut çalışmalar yapması gerektiğini söyledi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın İsrail’in Gazze’ye yapmış olduğu saldırılar sonrasında Büyük Ortadoğu Projesi eş başkanlığından istifa etmesi gerektiğinin altını çizen Köse, TBMM‘yi de barış sürecinin hızlandırılması konusunda göreve davet etti.