Gaziantep Başpınar Organize Sanayi bölgesindeki direniş bir haftasını dolduruyor. Çeşitli fabrikalarda çalışan işçilerin ücretlerinin arttırılması talebiyle başlattıkları direniş güçlenerek devam ediyor
Şireci Tekstil işçileri de dün sabah itibariyle tekrar direnişe katılırken, Zafer Tekstil’deki 60 yeni işçi de iş bıraktı.
Gürteks, Gür İplik, Canan Tekstil, Motif İplik ve Zeki Mensucat’ta başlayan işçi direnişleri devam ediyor. Daha önce iş bırakıp patronla yapılan görüşme sonucu iş başı yapılan Şireci Tekstil işçileri de tekrar direnişe katıldı. Sabah saat altı buçukta fabrika önünde toplanan Şireci Tekstil işçileri iş başı yapmadı.
İşçilere müdahale eden çevik kuvvet ise barikat kurarak işçileri fabrikanın ana kapısından uzaklaştırdı. Fabrikanın yan tarafında işçilere seslenen işçi temsilcisi Süleyman Kıyak, diğer iş yerleriyle birlikte ortak belirlenen talepleri kendilerinin de savunduğunu söyledi. Bin TL aylık maaş ve yılda dört ikramiye istediklerini belirten Kıyak, kararlılıkla direnişe devam edeceklerini ifade etti. Fabrika önünde beklemeye başlayan işçiler de ortak alınan talepleri ve kararları alkış ve sloganlarla karşıladı. İş bırakan Şireci Tekstil işçilerine diğer direnişteki fabrikalardan da destek geldi. Motif İplik ve Gür İplik işçileri ziyaret ettikleri Şireci Tekstil işçileri ile birlikte halaylar çekti.
İŞÇİLER DİRENİŞTE KARARLI
Direniş devam ettikçe polisin işçilere yönelik tavrı da sertleşiyor. Altı gündür Gürteks önünde bekleyen işçilere polis barikat kurarak fabrikaya yaklaşmalarına izin vermedi. TOMA ve çevik kuvvet ekipleriyle işçilerin önüne barikat kuran polis işçilerin dağılması için uyarıda bulundu. “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarını atan işçiler ise fabrika önünden ayrılmayarak bekleyişlerini sürdürdü. İşçilere seslenen Gürteks Genel Müdürü işçilerin isteklerini karşılayamayacaklarını belirterek, işçilerin iş başı yapmasını istedi. Müdüre tepki gösteren işçiler talepleri karşılanana kadar direnişe devam edeceklerini söyledi.
‘TEK ÇIKIŞIMIZ BİRLİK OLMAK’
Gazetemize konuşan Gürteks işçilerinden Ercan Altıntaş, tüm fabrikalardaki işçilerle kaderlerinin ortak olduğunu söyleyerek, “Bu dava tüm organizenin davasıdır. Hepimiz taleplerimizi alana kadar direnişe devam edeceğiz. Biz bu yola baş koyduk” dedi. Polisin arabalarının plakasını alarak ceza kestiğini belirten Altıntaş, “Naksan’ın, Sanko’nun önünden geçtik diye bize 180 TL ceza kestiler. Biz burada hakkımızı arıyoruz. Bizi yalnızlaştırmaya çalışıyorlar. Ancak biz birliğimizi bozmuyoruz” dedi. Çemen Tekstil’in kışın 79 gün direndiğini hatırlatan Altıntaş, “Bizim tek çıkışımız sabırlı olmak, birlik olmaktır. Her türlü şeye birlikte göğüs gereceğiz” dedi.
Yunus Kara isimli işçi de, “Herkes birlik olursa patronlar işçileri yıldıramaz. Biz hakkımızı istiyoruz” dedi.
İmam Fıstıkçı isimli işçi, taleplerinin net olduğunu belirterek, “Ben karnımın tam doymasını, sırtımdaki elbisenin tam olmasını istiyorum. Eşimle, çocuğumla gezebilmek istiyorum. Her ay borçlanmak istemiyorum” dedi. Sonuna kadar eylemi devam ettireceklerini söyleyen Fıstık, “Biz insanız. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Bu duruma artık bir dur diyoruz” dedi.
Öte yandan CHP Gaziantep il başkanı Mehmet Gökdağ ve parti yöneticileri de gece direnişteki işçileri ziyaret ederek destek açıklamasında bulundular.