• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Ben devletim' dediler işçilere saldırdılar!

12.08.2014

Direnişteki Sütaş işçileri, dün sabah bir kez daha jandarma saldırısıyla karşılaştı. Tekgıda-İş'ten yapılan açıklamada “Artık yeter, cevap istiyoruz! Jandarma kimin jandarması,, emniyet güçleri kime hizmet ediyor?” diye sordu.

Tekgıda-İş'ten yapılan açıklamaya göre, sendikalı oldukları için işten atılan, Sütaş Aksaray fabrikasının önünde direnişlerini sürdüren işçiler, dün sabah her gün olduğu gibi fabrikanın karşısındaki otopark sahasına geldi. İşçiler, geldiklerinde fabrikanın etrafının patron tarafından TIR'larla çevrildiğini, hatta TIR'ların karayolunu işgal ettiğini gördü. İşçiler bunu protesto etmek için slogan atmaya başladığında, aynı anda bütün TIR'lar kornaya basarak işçilerin sesini bastırmaya çalıştı. Bu sırada patronun getirdiği ses aracı da müzik yayını yapmaya başladı.

TIR'LARA DEĞİL İŞÇİYE MÜDAHALE

Bütün bunlar olurken birden kalabalık bir ekiple jandarma geldi. Jandarma komutanı, karayolunu işgal eden TIR'lara değil, Tekgıda-İş'in eylem alanına yönelerek işçilerden aracın sesini kapatmalarını istedi. İşçiler de asıl gürültüyü TIR'ların ve işverenin ses aracının yaptığını, üstelik yasadışı şekilde karayolunu işgal ettiğini belirterek kendilerinin yasaya aykırı bir eylem içinde olmadıkları yanıtını verdi.

'KOMUTAN: BEN DEVLETİM'

Bunun üzerine Jandarma Komutanı, “Ben devletim, istediğime müdahale ederim, siz kim oluyorsunuz!” diyerek Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya'ya tekme tokat saldırdı ve ardından Karlıkaya ile birlikte Umut Zengin adlı işçiyi de jandarma aracına zorla bindirerek gözaltına aldı. Sendikanın ses aracının ruhsatına el konuldu, işçilerin saldırıyı kamerayla ve telefonlarıyla görüntülemelerine de izin verilmedi. Jandarma işçilerin telefonlarıyla yaptıkları çekimleri zorla sildirdi.

Gözaltındaki işçi ve sendika uzmanı, yapılan işlemlerin ardından saatler sonra serbest bırakıldı. Karlıkaya, gözaltı için bindirildikleri jandarma aracında jandarmaların üzerlerine çullandığını ve kendilerine eziyet ettiğini aktardı.

'EMEĞİN GÜCÜNÜ GÖSTERECEĞİZ'

Tekgıda-İş'ten yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: Bu kaçıncı jandarma vahşeti, kaçıncı jandarma dehşeti. Artık yeter! Cevap istiyoruz! Jandarma kimin jandarması, emniyet güçleri kime hizmet ediyor, sermayenin gücü karşısında emekçiye hak aramak bile yasak mı? Parayı veren her zaman düdüğü çalacak mı? Yeni Türkiye'nin düzeni bu mu?”

Açıklamada, “Biz bu hukuksuzluğa teslim olmayacağız, Jandarma güçlerini, komutanını yetkili makamlara ve yargıya şikâyet edeceğiz. Son sözümüz Sütaş patronuna: Tankınla topunla da gelsen, üstümüze jandarmayı da sürsen nafile. Sana Anayasa'yı da hukuka saygıyı da insan haklarını da öğreteceğiz. Dahası emeğin gücünü göstereceğiz. Biz haklıyız, biz kazanacağız!” denildi.

NE OLMUŞTU?

Sütaş'ın Aksaray ve Karacabey fabrikalarında Tekgıda-İş'e üye oldukları için toplam 42 işçi işten atılmıştı. İşten atılan işçiler, 115 gündür iki fabrikanın önünde direnişlerini sürdürüyor.

 

Kaynak: Birgün Gazetesi