IndustriALL üyesi Ulusal Maden İşçileri Sendikası'nı (NUM) etkisizleştirmeye çalışan şirket yönetimi ile sarı sendika arasındaki muvazaalı anlaşmadan kaynaklanan uyuşmazlık, Marikana platin madeninde polisin en az 35 işçiyi ateş açarak katletmesi üzerine dün trajedi boyutuna vardı.
Johannesburg'un 100 km kadar kuzeybatısındaki Marikana madenine tekrar sükûnetin hâkim olması ve sorumluların tutuklanıp kovuşturulmasına yol açacak kapsamlı ve titiz bir soruşturmanın başlatılması yönünde NUM'un yaptığı çağrıye IndustriALL da katılıyor. Wondercup gecekondu barakalarının bulunduğu kampta, polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile göstericileri dağıtma girişimleri sonuçsuz kalınca ateş açtı. Madencilerin işbaşı yapabilmesi için sükûneti ve güvenliği sağlamaktan, genel merkezi İngiltere'de olan Lonmin maden şirketi sorumlu bulunuyor.
Uyuşmazlığın sorumluluğu ve temel nedeni, daha önce de 10 kişinin ölümüne yol açmış işverenden kaynaklanıyor. İşveren normal kanalları devre dışı bırakarak ve kaya matkap operatörlerine tek taraflı ve keyfi bir tazminat önererek NUM'a ve yürürlükteki sözleşme düzenine el altından bir saldırı düzenledi.
Sarı sendikayı kayıran uygulama
Bugün, ölenlerin ailelere başsağlığı dilemek ve katliamı açıklığa kavuşturmak üzere, NUM Genel Sekreteri Frans Baleni ve bir NUM delegasyonu, Güney Afrika Maden Kaynakları Bakanı Susan Şabangu'yla birlikte madeni ziyaret ediyor. Sükûnetin sağlanmasına katkıda bulunmak üzere madende bulunan NUM Başkanı ve IndustriALL Başkan Yardımcısı Senzeni Zokwana, “Limpopo'da ve Kuzey Batı'da platin endüstrisini hedefleyen dolandırıcılara karşı kaya matkap operatörleri her zaman korumasızdır” dedi. Rakip sendikayı kastederek şunu vurguladı: “Bu adamlar sendika kılığına girmiş, operatörlere 12.500 rand vaat ediyorlar. NUM ise ısrarla bu rakamın kaya matkap operatörleri için gerçekleşemez olduğunu söylüyor.”
Lonmin'deki uygulama Impala Platinum maden şirketinde de sürüyor. Orada da bu yıl gözdağı ve şiddet çok ciddi boyutlara ulaştı. Her iki işletmede de NUM'a şirket yönetimi tarafından baskı uygulandı, sarı sendikaları ve sendika üyesi olmayanları kayıran bir dizi uygulama yapıldı. Ana nedenlerden biri, platin madenciliği sektöründeki Maden Sanayicileri Odası'nda, kömür ve altın madeni sektöründen farklı olarak merkezi bir toplu sözleşme yapısının olmamasıdır. Güney Afrika dünyanın en büyük platin üreticisidir.
İşçilere birliği koruma yönünde çağrı
IndustriALL Küresel Sendika öldürülenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı diliyor ve şirket yönetiminin bölme ve yönetme girişimlerine karşı işçilere birliği koruma yönünde çağrı yapan NUM'a katılıyor. IndustriALL facianın temel nedeni olan Güney Afrika'daki Lonmin yönetiminin uyguladığı taktikleri kınıyor. IndustriALL, ayrıca, Maden Sanayicileri Odası'nı, şirketlerin sendikal hakları tahrip etmesini ve bütün bunları işçilerin hayatlarıyla ödemesini önlemek üzere, platin sektöründeki merkezi sözleşme ihtiyacını dikkate almaya çağırıyor.
IndustriALL ve NUM, ölenlerin görev başında öldükleri kabul edilerek ailelerine tazminat ödenmesini ve işin durduğu dönem için tüm işçilere tam maaşlarının ödenmesini talep ediyor. Çünkü işçilere ulaşım olanağı ve iş güvenliği sağlayamayan şirkettir.
IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan olayla ilgili olarak şöyle dedi: “Bir işçi öldürüldüğünde, IndustriALL, 'birimize gelen zarar hepimize gelmiş demektir' anlayışı çerçevesinde, bütün dünyadaki sendikalarla her zaman omuz omuzadır. Bütün bölgelerden NUM'a başsağlığı ve dayanışma mesajları gönderiliyor.”