• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Yasa bugün meclis komisyonunda

BOR MADENİ ÖZELLEŞTİRMESİNE ÜÇÜNCÜ ŞAHISA DEVİR KILIFI

Devlet eliyle işletilecek madenlerle ilgili bugün Meclis Komisyonu'nda görüşülecek yasa değişikliğinin özelleştirilme anlamına geldiğini kaydeden Petrol-Iş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, uygulamaya kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

31.10.2012

 Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda bugün Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek. Tasarıyla, Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin Tşletilmesini. Linyit ve Dernir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanun'un "Devlet eliyle işletilecek madenler" başlıklı 2. maddesine bir fıkra ekleniyor. Yasada yapılmak istenen değişikliği Aydmlık'a değerlendiren Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, yapılmak istenen değişiklik ile bor madenlerinin özelleştirilmesinin önünün açıldığını söyledi.

2840 Sayılı Kanunun Devlet Eliyle İşletilecek Madenler başlıklı 2. maddesinde yer alan "Bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi Devlet eliyle yapılır. Bu madenler için 6309 sayılı Maden Kanunu gereğince gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerine verilmiş olan ruhsatlar iptal edilmiştir" hükmüne bir fıkra eklenerek bu yetkinin özel sektöre devredilmek istendiğine işaret eden Öztaşkın, bunun bir nevi özelleştirme olduğunu kaydetti.

'Cevher çıkarıldığında mülkiyetin önemi kalmaz'

Yapılmak istenen yasa değişikliğiyle bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranmasının, üretiminin ve pazarlamasının özel sektöre devrine olanak sağlandığını ifade eden Mustafa Öztaşkın, "Bor madenlerinin özelleştirilmesine veya özelleştirilmesinin önünün açılmasına kesinlikle karşıyız" dedi. Öztaşkın ayrıca, sadece kendilerinin değil Eti Maden İşletmeleri'nde örgütlü olan bütün sendikaların ve meslek örgütlerinin bor madenlerinin özelleştirmesine karşı olduğunu da belirtti. Kanun değişikliğinde yer alan madenlerin mülkiyetinin kamuda kalması şartının bir anlam ifade etmediğini belirten Öztaşkın, bir cevher çıkarıltıldığmda onun mülkiyetinin bir öneminin kalmadığını söyledi.

Hizmet alımı yoluyla özelleştirme

Yapılması planlanan yasa değişikliğiyle madenlerin çıkarılması, işlenmesi, taşınması vb. bütün işlemlerin üçüncü şahıslara gördürülmesinin hizmet alımı yoluyla özelleştirme anlamına geldiğini kaydeden Öztaşkın, hükümetin bunun aksini savunduğunu belirtti. Hizmet alımının Özelleştirme İdaresi'nce bir özelleştirme yöntemi olarak belirlendiğine dikkat çeken Öztaşkın, bu yöntemle madenlerin işlenmesinde taşeronlaştırma yoluna gidildiğini ifade etti. Mustafa Öztaşkın, bugün yapılacak olan komisyon toplantısında bor madeni başta olmak üzere stratejik madenlerin işletilmesinin üçüncü kişilere devrine ilişkin yasa değişikliğine karşı olduklarını bir kere daha vurgulayacaklarının altını çizdi.

Kaynak: Aydınlık Gazetesi