• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bor’da özelleştirme kabul edilemez

PETROL-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Meclis komisyonunda görüşülmeye başlanan ve borun özel sektöre açılmasını öngören yasa tasarını sert bir dille eleştirdi.

Görkem Kınacı / Gökhan Çetin
15.06.2012

Hükümet tarafından hazırlanan ve Meclis Alt Komisyonuna sunulan 2840 sayılı Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda dün görüşülmeye başlandı.

Hükümetin Türkiye’nin en önemli ve stratejik varlığı bor madenlerinin özel sektör tarafından işletilmesinin önünü açacak bir girişimde bulunduğunu belirten Öztaşkın, “Dünyanın en büyük üreticisi konumunda olduğumuz bor, yerli ve yabancı sermayenin kullanımına sunuluyor. Tasarıyla bor madeninin üretimi ve zenginleştirilmesi faaliyeti, ürünün mülkiyeti Devlette kalmak üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilecektir.Bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranmasının, üretiminin ve pazarlamasının özel sektöre devrine olanak sağlayan bu değişiklikle, bor madenlerinin özel sektör tarafından işletilebilmesinin önü açılmakta ve bu stratejik madenimizin özelleştirilmesinin ilk adımı atılmaktadır.” diye konuştu.

HİZMET ALIMI KILIFI

Borun stratejik bir maden olduğunu belirten Öztaşkın, şunları ifade etti: “AKP hükümeti şimdi ise bor madenlerinin özel sektöre devredilmesi önündeki mevzuat engellerini ortadan kaldırabilmek için harekete geçmiş, ‘Bor, uranyum ve toryum madenlerinin üretim ve zenginleştirme aşamasında günün teknolojisine uygun üretim yöntemlerinin hızlı ve etkin uygulanabilmesini sağlamak ve üretim maliyetlerini düşürebilmek’ gerekçesiyle ilgili kanunda bir değişiklik yapmayı gündemine almıştır. Her fırsatta, bor madenlerinin Türkiye için stratejik değer olduğunu yineleyen, bu madenleri özelleştirmek istemediklerini belirten hükümet yetkilileri, aslında özelleştirmenin bir adımı olan uygulamayı ‘hizmet alımı’ kılıfına sokarak, stratejik değerimiz bor madenlerinin özelleştirilmesine karşı oluşacak kamuoyu tepkisini azaltmayı amaçlamaktadır.”

YASA DEĞİŞİKLİĞİ GERİ ÇEKİLMELİDİR

“Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün yapısını daha da güçlendirerek bor ürünlerinden elde edilecek katmadeğeri artıracak her türlü yatırım, üretim, istihdam ve yönetim politikasının kamu eliyle sürdürülmesi gerekmektedir. 2840 sayılı Kanunda yapılması planlanan değişiklik derhal geri çekilmelidir.Kamuoyunu stratejik değerimiz Bor'un her türlü özelleştirme girişimine karşı duyarlılığa çağırıyoruz.

ÖZTAŞKIN: TAM GAZ ÖZELLEŞTİRME

Öztaşkın açıklamasında ayrıca şunları söyledi: “Ülkemizi 2023’e kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine sokacağını iddia eden hükümetin, Türkiye’nin en büyük maden zenginliğini yerli ve yabancı sermayenin kullanımına vermeye çalışması, seçim döneminde ara verilen özelleştirme politikalarına tam gaz devam edileceğini göstermektedir. Türkiye ekonomik değeri ve kalitesi yüksek bor mineralleri rezervlerine sahip olması açısından dünyada tekel konumundadır ve bor ürünlerinin kullanım alanı son derece yaygın, yarattığı katma değer ve kâr oranı çok yüksek düzeydedir. Bu bakımdan stratejik nitelikte olan bu sektörün özelleştirilmesinin önünü açacak her türlü uygulama, ülke ve kamu yararına aykırı nitelikte olacaktır. Yasa değişikliği derhal geri çekilmelidir.”

Kaynak: Evrensel Gazetesi