BOTAŞ’ da İş Bırakma Eylemi

16.05.2007

BOTAŞ’ da İş Bırakma Eylemi16.05.2007 BOTAŞ ve bağlı işyerleri ile ilgili Sendikamız tarafından yürütülmekte olan Toplu-İş Sözleşmesi görüşmelerinin 2. oturumu 10 Mayıs 2007 Perşembe günü gerçekleştirilmiş; Ancak BOTAŞ yönetimin Sendikamıza ve üyelerimize yönelik uzlaşmaz tavrı nedeniyle, Sendikamızın yöneticileri ve temsilcileri tarafından protesto edilerek toplantı terk edilmiştir.Bu nedenle, 15.05.2007 tarihinde Şubemize bağlı BOTAŞ Genel Müdürlüğü, BOTAŞ Doğal Gaz İşletmeleri Direktörlüğü (Yapracık) ve Konya Şube Müdürlüğü İşyerlerimizde sabah saat 09.00’da bir basın açıklaması yapıldı ve işe bir saat geç başlanıldı. Buna ilişkin basın açıklaması ektedir.PETROL-İŞ ANKARA ŞUBEBOTAŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜBOTAŞ Doğal Gaz İşletmeleri Direktörlüğü (Yapracık)Değerli arkadaşlarımız;Botaş'ta uzun süredir devam eden ve çözüm bulunamayan sorunlarımız var.Bu sorunlarımızı sizlerde çok iyi biliyorsunuz;-İşletmede çalışan üyelerimizin ücretleri arasındaki mevcut dengesizliğin giderilmesi ve 2000 yılında kaldırılan Ücret Skalası ve Yan Kademe sisteminin güncellenerek uygulamaya konulması,-”Saha Tazminatı”nın, bu tazminatı almayan bölgeleri de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi,-İptal edilen “Kapsam İçi Personel Yönetmeliği”nde yer alan ünvanların üyelerimize yeniden iade edilmesi.Bu sorunlarımızı, 2005-2006 sözleşme döneminde, sözleşme öncesinden başlayarak defalarca ve israrla iletmemize rağmen Hükümet- Türk-İş çerçeve anlaşması prensipleri nedeniyle sözleşme ile çözme olanağı bulamadık; ama gerek Botaş gerek Kamu-İş yönetimince sözleşmenin imzasından sonra bir araya gelinerek sorunlarımızın çözümü konusunda çaba sarfedileceği sözünün verilmesi üzerine sözleşmeyi imzaladık.İlk sorunumuz, Botaş yönetiminin bu işletmede mevcut olan Ücret Skalası ve Yan Kademe sistemini 2000 yılında aldığı bir kararla uygulamadan kaldırması sonucu, işe giriş ücretlerinin yarıya düşürülmesi ve kıdem ilavesinin kaldırılması nedeniyle oluşan ücret dengesizliğidir. Özellikle 2000 yılından sonra işe giren üyelerimizin aldığı ücretlerin, aynı işi yapan emsali üyelerimizle arasındaki büyük fark artık üyelerimizi isyan noktasına getirmiştir.Bir diğer sorunumuz, Saha Tazminatı ise giderek büyümekte olan Botaş'ta bu tazminatın yeni açılan yerlerde çalışan çok sayıda üyemize ödenmemesidir. Botaş yönetimi, bu sorunu bir kısım üyemizin yararlanmasına son vermek kaydıyla almayan üyelerimize Saha Tazminatı vererek çözmeyi düşünmektedir. En son olarak, iptal edilen “Kapsam İçi Personel Yönetmeliği” ndeki ünvanların iadesi konusunda da bir ilerleme kaydedilmemiştir.Sendikamız geçen sözleşme döneminden bu güne defalarca bu sorunların giderilmesine yönelik her türlügirişimde bulunmuş fakat Botaş yönetimince gerekli hassasiyet gösterilmemiştir. Aynı ilgisizliğin yeni sözleşme döneminde de devam ettiği, en son 10 Mayıs tarihinde yapılan toplantıda Botaş temsilcilerinin tavırlarından anlaşıldığından o gün sözleşme üzerinde görüşme yapılmadan sendikamızca toplantıya son verilmiştir.Değerli arkadaşlarımız;Sendikamızca toplu iş sözleşmesi görüşmesi için yeni bir toplantı tarihi alınmamıştır. Bu durumda artık sessiz kalmayacağımızı Petrol-İş üyesi Botaş çalışanları olarak birlik ve bütünlük içinde tavrımızı daha da etkinleştirerek göstereceğimizi Botaş yönetimine bildiririz.PETROL-İŞ MERKEZ YÖNETİM KURULU