• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bu mücadele tüm emekçilerin mücadelesidir

27.08.2014

Maden ve termik santral girişinde yeni şirketi işyerlerine sokmamak için direnen Yatağanlı işçiler, şirketi işyerlerine almamakta kararlı. Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, “Eğer kaybedersek, bu emekçilerin ve sendikal mücadelenin bir kaybı olacaktır o nedenle tüm emekçileri, sendikaları ve emekçiden yana siyasi partileri, mücadelemize desteğe çağırıyoruz” dedi.

Madenin ve termik santralin özelleştirileceğinin açıklandığı 1996 yılından bu yana mücadele eden Yatağan’daki işçiler, ne yazık ki tüm mücadelelerine rağmen AKP’nin özelleştirme sevdasına engel olamadılar. Sonuna kadar direnme kararı alan işçiler, ihaleyi alan Elsan Elektrik A.Ş.’nin işyerlerine girmesini engellemek için kurduğu çadırlarda gece gündüz nöbet tutuyor. İşçilerin ilk günkü gibi kararlı olduğunu ifade eden Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, bu kararlı mücadeleye tüm emek örgütlerini ve siyasi partileri desteğe davet etti.

ÖZELLEŞTİRME BİZİM İÇİN HÜKÜMSÜZDÜR

Girgin yaptığı açıklamada “Bizim açımızdan iktidarın Yatağan için yaptığı özelleştirme hükümsüzdür. Kağıt üzerinde satış gerçekleşmiş olabilir ancak, bizler henüz son sözümüzü söylemedik. İşçi arkadaşlarımız ile özelleştirmenin ardından yaptığımız toplantıda her ne olursa olsun sonuna kadar mücadele kararı aldık. Her şeyi göze aldık ve Yatağan’ı teslim etmeyeceğiz. Burada verdiğimiz bir yaşam mücadelesidir ve bu mücadele Türkiye kamuoyunda haklı bir yer edinmiştir. Siyasi iktidar bundan sonra eşi benzeri görülmemiş bir direniş görecek, bundan sonra zaten hiçbir kimse ile konuşmama kararı aldık. Ne şirket ile ne de devlet yetkilileri ile hiçbir görüşme yapmayacağız. Bu güne kadar söylenmesi gereken her şeyi söyledik. Artık mücadele konuşacak. Bundan sonra olacaklardan bizlerin söylediklerine kulaklarını tıkayan AKP hükümeti sorumludur. Meşru müdafaa hakkımızı kullanarak sonuna kadar direneceğiz.  Eğer kaybedersek, bu emekçilerin ve sendikal mücadelenin bir kaybı olacaktır o nedenle tüm emekçileri, sendikaları ve emekçiden yana siyasi partileri mücadelemize desteğe yanımızda omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

KURULUM PARASINA SANTRAL VE MADEN VERDİLER

Türk-İş’e bağlı Maden-İş Yatağan Şubesi Başkanı Süleyman Girgin, Muğla, Aydın, Denizli’de elektrik dağıtım işi yapan Bereket Enerjiye bağlı Elsan Elektrik’in sadece santralin kurulum maliyetinin biraz üstünde para vererek madeni ve santrali taşınır ve taşınmazları ile satın aldığını söyledi.  Özelleştirme bedelinin 1 milyar 91 milyon dolara olduğunu, santralin sadece kuruluş maliyetinin1 milyar dolar olduğunu söyleyen Girgin, satış bedelinin çok düşük olduğunu ve kamunun zarara uğratıldığını öne sürdü. Sendika başkanı, “Santral ve madenin dışında sosyal tesisler, lojmanlar, iş makinaları ve makine park alanları, idare binaları, atölyeler ve işletmelere ait arazileri de şirkete satıldı. Madenin şu anda 130 milyon ton kömür rezervi var bu rezerv, 30 yıllık santralin 20 yıl daha aktif şekilde enerji üretmesine yeter.” Bilgilerini verdi.

İLÇENİN EKONOMİSİ GERİLEYECEK

Santralin ve madenin kamudan özel sektöre devredilmesi ile sadece işçilerin değil tüm ilçenin olumsuz etkileneceğini iddia eden Süleyman Girgin “Yatağan ekonomisinin can damarı santral ve madendi. Şimdi özelleştirme ile bu damar kesilmek isteniyor. Sadece Yatağan’ın değil, bölgenin de ekmek kapısı kapatıldı. Emekliliği gelen işçiler, ekmek parası için çıkıp terk ettikleri memleketlerine dönmeyi düşünüyor. İş makineleri maden dışında da ilçeye katkı sağlardı, köylerden çevre ilçelerden iş makinasına ihtiyacı olan isterdi, makinalarda giderdi. Şimdi özel sektörün bu talepleri karşılayacağını zannetmiyorum. Taşeronu, kadrolusu kadrosuzu, memuru işçisi ile 2 bin işçi çalışıyordu. Memurlar da başka yerlere tayin edilerek mağdur edilecekler.”

ÇEVRE KİRLİLİĞİ ARTACAK

“Yatağan halkı, santralin ekmeğini yediği kadar cefasını da çok çekti” diyen sendika başkanı Girgin, sekiz yıl öncesine kadar santralin arıtmasız çalıştırıldığını ancak verilen mücadele sonucunda santrale arıtmalar takıldığını ancak bundan sonra arıtmaların çalıştırılmasından emin olamadıklarını belirti. Süleyman Girgin “İşçiler ve halk verdiği mücadele ile santralin bacalarına arıtmalar takıldı. Şimdi santral satıldı ve özel şirketin bu arıtmaları kullanacağını zannetmiyorum çünkü bu arıtmalar üretilen enerjinin yüzde onu ile çalıştırılıyor. Özel sektör daha fazla kar elde etmek için bundan vazgeçerse Yatağan yine eski dumanlı günlerine döner.” diye konuştu.

İŞ KAZASI YAŞANMAZDI

Maden ve santralin kamuda olmasının iş kazalarını da engellediğini rakamlar ile açıklayan Süleyman Girgin, 82 yılından bu yana Yatağan ve Milas’ta iş kazalarında sadece 5 işçinin hayatını kaybettiğini söyleyip, buna karşılık özel sektördeki madenlerin rakamlarının ortada olduğunu ifade etti. Kamunun hassasiyeti ve sendikanın denetiminin kazaları önlediğini söyleyen Girgin, kar hırsı ile hareket eden özel şirketlerin madenleri işçilerin cehennemine çevirdiğini iddia etti.

Kaynak: Birgün Gazetesi