• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bursa Şubemiz 1 Mayıs'ı Kadıköy'de kutladı

02.05.2014

Petrol-İş Sendikası Türk-İş'in aldığı karar doğrultusunda,  bu yıl 1 Mayısı Kadıköy Meydanı'nda karşıladı.  Sabah 9. 00' da Haydarpaşa'da bir araya gelen Petrol-İş üyeleri saat 10. 30'dan itibaren yürüyüşe geçti. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ile Sendika Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar da Kadıköy'deydi..

Bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına Marmara Bölgesi'nde bulunan altı şubesi ile kitlesel bir biçimde katılan Petrol-İş Sendikasını, merkez yönetim düzeyinde Sendika Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ile Sendika  Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar temsil ettiler.

Sendika Merkez Denetim ve Disiplin Kurulları'nın da yer aldığı etkinlikte İstanbul1, İstanbul2, Bursa, Düzce, Gebze ve Kocaeli Şube Başkanları, Şube Başkan Yardımcıları ve  şube üyeleri de yerlerini aldılar. Petrol-İş üyeleri yol boyunca davul, zurna eşiliğinde halaylar çekip,  slogan attılar.  

En önde Türk-İş'e bağlı tüm sendikaların genel başkanlarının bulunduğu kortej yaklaşık bir saatlik yürüyüşün ardından saat 11.30'da iskeledeki miting meydanına ulaştı.

Bir Mayıs Marşı çalındı

Kadıköy'deki kutlamaya Türk-İş'e bağlı  Türk Metal, Yol-İş, Deriteks, Güvenlik-İş, Haber-İş, Demiryol-İş, Türk Harb-İş, Koop-İş, Tez Koop-İş, Tek Gıda-İş. Kristal-İş. Teksif, Tes-İş. Sağlık-İş, Belediye-İş. Hava-İş, Şeker-İş, Petrol-İş, TÜMTİS, Tarım-İş, Denizciler Sendikası, Basın-İş, Basısen, Türk Sağlık-Sen, Türk Kültür Sanat Sen, SİME-SEN gibi sendikaların yanı sıra kamu işçilerini temsilen Türkiye Kamu- Sen katıldı.
TGB, CKD, ADD, Milli Merkez, Türkiye'nin Yurtsever Sanatçıları, İşçi Partisi. Anadolu Eğitim Sendikası, Çerkez Haklar İnisiyatifi, Ateizm Derneği, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformu İstanbul Grubu, Birleşik Emekliler Derneği de Kadıköy'deydi.
Deriteks  Sendikası üyesi  direnişteki  Punto Deri işçileri de  kutlamanın direniş ayağını oluşturdular. 
Dev Türk Bayrağı açan sendika üyelerinin miting alanında toplanması ile birlikte, “ Bir Mayıs Marşı” çalınmaya başlandı.

Artık yeter

Mitingin açılış konuşmasını Türk-İş  Genel Sekreteri Pevrul Kavlak yaptı. Türkiye'de emeği ile geçinenlerin insanca bir yaşama kavuşması için uğraş verdiklerini belirten Kavlak: ''Artık yeter, yeter, yeter diyoruz. Kayıt dışılığa, taşeron işçiliğine, 4/B, 4/C altında kölece çalıştırılmaya, özel istihdam büroları aracılığıyla işçi simsarlığına, kıdem tazminatının kaldırılmasına, esnek, güvencesiz çalışmanın her türlüsüne, iş cinayetlerine, sendikasızlaştırmaya artık yeter demek için buradayız.”  dedi.

Kavlak'ın konuşmasından sonra İstiklal Marşı okunarak saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşunun ardından bu kez kürsüye Türk-İş Başkanı Ergün Atalay çıktı, 1 Mayıs'ta Türkiye'nin her yerinde sendikaların ve işçilerin alanlarda olduğuna vurgu yapan Atalay   ''Bugün tüm dünyada emekçiler, emeğin uğradığı haksızlığa direniyor. Yurdumuzda işçiler, 'ekmek, barış, özgürlük' diyor. 'özgürlük, adalet temeline dayalı toplumsal barış' diyor.  Bugün tüm dünya emekçileri kölelik düzenine karşı dururken biz buna duyarsız ve sessiz kalamazdık.”dedi.

Türkiye'de hukuk yok

Yatağan'da, Yeniköy'de, Kemerköy'de özelleştirmeye karşı mücadele veren işçilerin direnişine de dikkat çeken Atalay, daha sonra iş cinayetlerine   değinerek şöyle devam etti“ Madenlerde, limanlarda özellikle inşaat iş kollarında işçilerimiz can veriyor. İktidar buna çözüm bulmak ve tedbir almak zorundadır. Türkiye'de 1 milyon üzerinde taşeron işçisi var. Sosyal hakları, kıdem tazminatları yok. Bu ayıp! Bu ayıbı iktidar bir an önce çözme kavuştursun.”

Kamu işçilerini temsilen bir konuşma yapan Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye'nin demokrasi ayıplı bir ülke konumuna düştüğünü belirterek”Türkiye'de hukuk yok, hukukun olmadığı bir yerde ise haklar da emeği saygı da yoktur” dedi. 

Halayların çekildiği, horonların oynandığı miting,  sanatçı Onur Akın'ın  konseri ile 14.30'da son buldu.

Kaynak: Basın Servisi