• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi Yapıldı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş ile Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünün katkılarıyla düzenlenen ve “Sosyal politikalarda güncel tartışmalar” başlığını taşıyan 20. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi 11-13 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

14.10.2019

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş ile Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünün katkılarıyla düzenlenen ve “Sosyal politikalarda güncel tartışmalar” başlığını taşıyan 20. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi 11-13 Ekim 2019 tarihleri arasında Denizli ilinin Pamukkale ilçesinde yapıldı.

Kongreye Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat başta olmak üzere Türk-İş’e bağlı sendikaların yöneticileri, uzmanları ile farklı üniversitelerin çalışma ekonomisi bölümlerinden akademisyenler ve öğrenciler ve işçi sınıfı sorunlarına ilgi duyan bağımsız araştırmacılar katıldı.

Kongreye sendikamızdan Eğitim Uzmanı Erhan Kaplan ile Dış İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Kongre açılış konuşmaları Pamukkale Üniversitesi ÇEKO Bölümü Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karadeniz ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Teksif Sendikası Başkanı Nazmi Irgat tarafından yapıldı.

Oğuz Karadeniz konuşmasında dünyadaki ve Türkiye’deki gelir dağılımı adaletsizliklerine değindi. Karadeniz, yaklaşık on yıl önce Çin’in dünya toplam gelirinden aldığı payın sadece yüzde üç (%3) olduğunu oysa bu gün bu oranın yüzde on yediye (%17) çıktığının altını çizdi. Yine on yıl önce ABD’nin dünya gelirinden aldığı payın yüzde otuzların (%30) üzerinde olduğunu, bugün ise bu oranın yüzde yirmilere (%20) indiğini belirtti.

Yine bugün dünya servetinin yüzde kırk beşinin (%45) dünyanın yüzde birini (%1) oluşturan zenginlere ait olduğunu, dünya servetinin sadece yüzde ikisinin (%2) dünya nüfusunun yüzde altmış beşine (%65) ait olduğunu ve bu kesimin yoksulluk içerisinde yaşadığının altını çizdi. Karadeniz, servetin adil bölüşülmesi gerektiğini belirtti.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise küreselleşmenin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işçi haklarını tırpanladığının altını çizdi. Bugün Türkiye’de işsizlik, yoksulluk, pahalılık gibi sorunların yaygın ve yoğun olarak yaşandığını söyledi.

Irgat, her dört gençten birinin işsiz olduğu bir toplum haline geldiğimizi vurguladı. Yine işsizlik çığ gibi büyürken işsizlik fonunun amacına uygun kullanılmadığını belirten Irgat, kıdem tazminatının işçiler açısından önemine de dikkat çekti. Sendikal örgütlenme önündeki engellere de değinen Irgat, burada en önemli engellerin yasalardan kaynaklandığını ve yetki süreçlerinin sendikal örgütlenme önünde önemli bir engel olarak durduğunu belirtti.

Toplam 15 oturum halinde gerçekleştirilen ve üç gün süren panellerde çalışma hayatının geleceğinden örgütlenme sorunlarına, sosyal sigortalar ve bireysel emeklilik sorunlarından çalışma sosyolojisine, toplumsal cinsiyet sorunlarından çalışma psikolojisine, sendikaların sosyal medyayı kullanmasından istihdam ve işsizliğe bir çok alanda sunumlar yapıldı, tartışmalar gerçekleştirildi.

İşçilerin 1961 yılından beri elinde bulunan grev hakkının son yıllarda nasıl kullanılamaz hale geldiği, işçilerin sendika seçerken özgür iradeleri ile değil, siyasi baskılar sonucunda tercih yapmak zorunda kaldıkları ve benzeri pek çok konunun tartışılması ufuk açıcı oldu.

Üç gün süren kongre, çalışma ekonomisi bölümleri için alternatif eğitim modellerinin tartışıldığı panel ile son buldu.