• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ÇAYKUR´DA işten atılmaya çadırlı protesto

Çaydaki kota ve kontenjan uygulamaları, düşük fiyat ve alım politikalarını protesto etmek amacıyla üreticiler ile üretici birliklerinin düzenlediği eylemlere katıldığı gerekçesiyle Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından işten atılan 28 yıllık Çaykur işçisi Metin Posta, Çaykur’a ait Melyat Çay Fabrikası önünde oturma eylemi başlattı.

14.08.2012

Rize Pazar’da, yaş çay alımlarına getirilen sınırlama ile özel sektörün açıklanan yaş çay fiyatının altında alım yapmasına karşı düzenlenen protesto eylemine katılan 28 yıllık Çaykur işçisi Metin Posta’nın iş akdi, “İzinsiz ve mazeretsiz işe gelmeme ve basın yoluyla Çaykur’u küçük düşürücü konuşma yaptığı” gerekçesiyle ihbarsız ve tazminatsız olarak feshedildi.

İş akdinin feshedilmesi üzerine yargıya başvuran ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunan Çaykur’a ait Melyat Çay Fabrikası işçilerinden Metin Posta, fabrika önüne çadır kurdu, oturma eylemine başladı. Posta’nın 12 yaşındaki kızı Bahar Posta da “Babam nerede biz oradayız” pankartı ile babasına destek verdi.

Hem Üretici, Hem Çalışan!
Pazar’ın Çarşıbaşı meydanında, 21 Mayıs’ta Çay Üreticileri Sendikası (Çay-Sen) tarafından, çaydaki alım politikaları, Çaykur’un kota ve kontenjan uygulaması ile düşük fiyat politikaları ve yaş çay alımlarına getirilen sınırlama ile özel sektörün yaş çay fiyatının altında alım yapmasına karşı bir protesto eylemi düzenlendi.

Eyleme, yaş çay üreticileri ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile birlikte Çaykur’un Melyat Çay Fabrikası’nda çalışan ve aynı zamanda üyesi olduğu Tek Gıda-İş Sendikası temsilcisi, Çay-Sen ve ÖDP üyesi de olan Metin Posta, kendisi ve ailesinin de yaş çay üreticisi olması nedeniyle, işyerinden iki günlük izin alarak katıldı.

AKP’ye Eleştiri!
Eylemde bir de konuşma yapan Posta, yöre insanları, üreticiler ve çay sektörü çalışanları olarak çaya ve Çaykur’a sahip çıkılması gerektiğini kaydederek, AKP iktidarının uygulamaları ile özel sektör kuruluşlarına yönelik eleştirilerde bulundu, üreticilerin mağdur edildiğini savundu.

Aldığı 2 günlük iznin ardından fabrikadaki işine geri dönen ve işbaşı yapan Posta hakkında Çaykur, ‘2 gün üst üste mazeretsiz işe gelmediği gerekçesiyle’ soruşturma başlattı. Çaykur’un eylemden hemen sonra, ‘izinsiz ve mazeretsiz işe gelmeme ve basın yoluyla Çaykur Genel Müdürü ile Çaykur’u küçük düşürücü konuşma yaptığı’ gerekçesiyle başlattığı soruşturma sonucunda Posta’nın iş akdi, 4 Temmuz tarihinde ihbarsız ve tazminatsız şekilde fesih edildi.

Gelişmelerin ardından bir basın toplantısı düzenleyen ve yargı yoluna başvurarak, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunan Metin Posta, 28 yıl çalıştığı Çaykur’un Pazar ilçesindeki Melyat Çay Fabrikası önünde çadır kurarak, oturma eylemine başladı.

Çaykur tarihinde ilk kez böyle bir haksız uygulamanın yapıldığını ve kendisine karşı yapılan bu haksızlığın aynı zamanda Çaykur’daki işten atmaların ve özelleştirme çalışmalarının başlangıcı olduğunu ileri süren Posta’ya, Rize ve ilçeleri ile civar illerden de bazı sivil toplum örgütü temsilcileri “Çaykur’da işten çıkarmalara son” pankartı ile destek verdi.

“Yargıya Güveniyorum!”
Fabrika önünde, ellerindeki döviz ve pankartlarla toplanan yaklaşık 200 kişiyle birlikte bir basın açıklaması yapan Posta, eylem günü işyerinden izin aldığını, izin dilekçesinin onaylandığını ve aldığı izin sonrası eyleme katıldığını belirterek; eylemden sonra izin belgesindeki onayın silinerek sumen altı edildiğini öne sürdü.

Konuşması sık sık, ‘Metin Posta onurumuzdur,’ ‘İmdat çareyi Metin’de buldu’, ‘Üretici uyuma, çaya, Çaykur’a, emeğine sahip çık’ ve ‘Çaykurda işten atılmalara son’ gibi sloganlarla kesilen Posta şöyle konuştu:

“İznimim iptal edildiği ile ilgili ne bana ne de kısım müdürüme bilgi verilmedi. Ben de izinli olduğum için 2 gün işe gitmedim. Daha sonra mazeretsiz 2 gün işe gitmediğim gerekçesiyle hakkımda soruşturma başlatıldı ve işten çıkarıldım. Hukuksal mücadelemi başlattım. Rize İş Mahkemesi'nde işe geriye dönüş için dava açtım. İzin dilekçemi daksille silen ve sumen altı eden müdür vekili G.Z. hakkında suç duyurusunda bulundum. Yargı süreci başladı ve yargıya güveniyorum. Bu mücadelemiz bu dava sonuçlanana kadar devam edecektir. Fabrika önüne çadır kurduk. Çadırımız halka açıktır. Herkesi bekliyorum.”

Açıklamanın ardından grup alkışlarla bölgeden ayrılırken, Metin Posta da fabrika önünde kurulan eylem çadırında oturma eylemine başladı.

Posta’ya eşi Emine ve kızı Bahar Posta da, “Babam nerede biz oradayız” ve “Babamın emeğine işine dokunma” pankartı ile destek verdi. Bahar Posta, “Babam işe dönene kadar onun arkasındayız” dedi.

Kaynak: BİRGÜN