• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ÇİĞLİ’DE İŞÇİLER KURULTAYA HAZIRLANIYOR

Schneider ve Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda işçiler, 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin yıl dönümünde kitlesel olarak Billur Tuz işçileriyle olmaya hazırlanıyor. Bir yandan da Çiğli’de 10 Haziran’da düzenlenecek işçi kurultayının hazırlıkları hız kazanıyor.

04.06.2012

Bir yandan hazırlanan kurultay bültenlerinin dağıtımı ile Çiğli Organize işçilerini kurultaya katılmaya çağıran işçiler ve sendikacılar, bir yandan da hazırlık toplantılarını sürdürüyor.

Basın-İş Sendikasında Basın-İş Şube Başkanı Yılmaz Yurteri, kurultay komitesinde yer alan Schneider işyeri temsilcisi Raşit Ekin ve Schneider işçisi Sedat Sadak ve EMEP İl Yöneticisi Gürsoy Turan, Amcor ve Etapak işyeri komitesinden işçilerle ayrı ayrı toplantılar düzenledi.

Toplantılarda kurultayın nasıl örgütleneceği tartışılırken işçilerin önerileri alınarak, sorumluluk alınması gerektiği konuşuldu.

Amcor işçileri kendi işyerlerinde bültenleri dağıtmanın ve liste çıkartıp işyeri komitesi olarak katılımı örgütlemenin yanı sıra kendi iş kollarındaki İnter Gravur, Kromsa, Baran Ambalaj gibi fabrikalardan da katılım sağlayabileceklerini belirtiler.

MAHALLELERE DE ÇAĞRI YAPILACAK

Ayrıca oturdukları Yamanlar, Bayraklı, Egekent, Küçükçiğli gibi mahallelerde bültenleri dağıtacaklarını belirten işçiler, Kurultayın duyurulması için, afiş, pankart yapılmasını internet sitesi oluşturulmasını önerdiler. İşçiler Kurultay sonrasına ilişkin de dayanışma konseri düzenlenmesi önerisi getirdi.

Etapak İşyeri Temsilcisi Murat Dönmez, “Daha önce başka fabrikalar ve işyerleri ile ilişkimiz yoktu. 1 Mayıs’tan önce Billur Tuz işçileriyle dayanışma amaçlı bölge müdürlüğüne yaptığımız yürüyüşte kalabalığı görünce bizim işyerimizden işçiler de cesaretlendi. Yarın demek ki biz de bir sorun yaşasak yalnız olmayacağız. Ben mahallemde kurultay için bakkala, muhtarlığa, kahveye duyuruları asarak mahalleden işçilere de çağrı yapacağım. Arkadaşlarımızla çevre fabrikalara bülten dağıtacağız” dedi.

Yapılan kurultay hazırlık toplantılarında Billur Tuz işçilerinin devam eden direnişleriyle dayanışmanın işyerlerinde sürekli gündemde tutulması kararlaştırıldı. Schneider işçilerinin yaptığı gibi kahvaltılarını, ekmeklerini direnişçi işçilerle paylaşma kararı alan işçiler, destek ziyaretleri gerçekleştirilmesini de kararlaştırdı.

İŞÇİLERDEN ÖRNEK DAYANIŞMA

Schneider işçileri, direnişin ilk gününde olduğu gibi yine Billur Tuz işçilerini yalnız bırakmadı. Hafta başında 07.00- 15.00 vardiyasından çıkan bir grup Schneider işçisi slogan ve alkışlarla Billur Tuz direniş yerine yürüdü. Burada işçiler adına konuşan işyeri temsilcisi Elif Koçcan, “Mücadelenize başladığınız ilk günden beri sizi izliyor ve dayanışma içerisinde olmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da mücadeleniz sonuçlanana kadar yanınızda olacağımızı bilmenizi isterim, başarılar diliyoruz” dedi.

Sonraki günlerde gece vardiyasında kendilerine verilen kahvaltılıkları yemeyerek toplayan Schneider  işçileri bunları Billur Tuz işçilerine getirdi. Servisle getirdikleri kahvaltılıkları bırakan işçiler adına konuşan Sedat Sadak, “Billur Tuz işçileriyle lokmamızı paylaşmaya devam edeceğiz. Schneider’da kazandık, Billur Tuz’da da kazanacağız” dedi

Kaynak: Evrensel Gazetesi