İstanbul 1 Nolu Şubemizin örgütlenme çalışmasını sürdürdüğü Coko-Werk işyerinde, sendikaya üye oldukları için 19 Petrol-İş üyesi işçi işten atıldı. İşten atmalara ve sendikasızlaştırma politikalarına karşı dün fabrika önünde kitlesel basın açıklaması yapıldı.
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Coko-Werk Plastik İmalat San. Ltd. Şti ünvanlı plastik fabrikasında çalışan işçiler, İstanbul 1 Nolu şubemiz öncülüğünde sendikamızda örgütlenmeye başladılar.
Bugün, yaklaşık 400 işçinin çalıştığı fabrikada hızlı bir şekilde örgütlenme faaliyeti yürütülürken, işyeri yönetiminin işçilerin sendikamız çatısı altında örgütlenmeye başladığını fark etmesi üzerine 17 üyemiz 23 Şubat tarihinde işten çıkarıldı. Bu sayı daha sonra 19 oldu. Çoğunluğu performans düşüklüğü sebep gösterilerek işten atılan işçiler arasında 7 yıllık Coko-Werk çalışanı da mevcut.
Bu gelişmeler üzerine 1 Mart Salı günü Coko-Werk fabrikası önünde kitlesel bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına, sendikamız Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda, Bursa, Çankırı, Düzce, Manisa, Trakya Şube Başkan ve Yöneticileri, Polimer Kauçuk ve Jotun işyerlerinden üyelerimiz ve Trakya Şubemiz öncülüğünde direnişlerini sürdüren Pas South işçileri de destek verdi.
Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Niyazi Recepkethüda selamlama ile başladığı konuşmasında, Coko-Werk’e sendika girene dek Petrol-İş’in mücadelesinin süreceğini belirterek, işverenin bir an önce hukuksuzluğa son vererek sendika ile müzakere masasına oturma çağrısı yaptı.
Ardından, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Ahmet Baranlı tarafından basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında, Coko-Werk yönetiminin sendika düşmanı politikalarından vazgeçmesi ve işçinin yasal ve anayasal hakkı olan sendikaya üyeliğini engellemek için başvurduğu baskılara ve işten çıkarmalara derhal son vermesi çağrısı yapıldı.
Coko-Werk işyerinde Petrol-İş’in ilk örgütlenme çalışması 2014 yılında yürütülmüş ve o günden bugüne işyerinde çalışan işçiler ile sendikamız arasındaki temaslar devam etmiştir.
Basın açıklamasının tam metni aşağıda yer almaktadır.
COKO-WERK İŞYERİ SENDİKALI OLACAK!
Sendikamız Petrol-İş, Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Coko-Werk plastik fabrikasında uzun süredir bir örgütlenme mücadelesi yürütmektedir.
Alman sermayeli Coko-Werk işyerinde çalışan işçiler, çalışma koşullarını iyileştirmek ve haklarını genişletmek için sendikalı olmaya karar vermişlerdir. Ancak, işçilerin sendikalı olma iradesine karşı işveren her türlü engeli çıkartmakta ve sendika düşmanı bir tavır takınmaktadır.
İşveren, önceki yıllarda da başvurduğu işten çıkarmalar yoluyla, işçinin iradesini yok saymaya ve sendikalaşmayı engellemeye çalışmaktadır.
Sendika hakkı, çalışan her TC vatandaşının en temel Anayasal ve yasal hakkıdır. Bu hakkın engellenmesi yasalara karşı gelmektir.
Coko-Werk işyerinde son olarak, sendikamız Petrol-İş’e üye 17 arkadaşımız işten çıkarılmıştır.
Bu işçi arkadaşlarımız, performans düşüklüğü bahane edilerek işten atılmıştır. Oysa durum farklıdır. Yıllardır fabrikada çalışan bu arkadaşlarımızın, sendikalaştıkları için işten çıkarıldıklarını gayet iyi biliyoruz...
Nitekim, bir süredir işyerinde işçilere sendikadan istifa etmeleri konusunda baskı ve mobbing uygulanmaktadır. İşveren, sendikadan istifa etmeyen işçiyi işten atacağı tehditleri savurmaktadır.
Buradan işverene seslenmek istiyoruz:
İşten çıkarmalar ve baskılarla, işçiyi yolundan döndüremezsiniz... Coko-Werk işçisi sadece, alınterine sahip çıkmak ve daha iyi koşullarda çalışmak istemektedir. Bunun için yasaların verdiği hakkı kullanarak sendikalı olmuştur.
Bilinmelidir ki, işyerinde işten çıkarmalara kadar varan bu baskılar, Anayasa ve ilgili yasalara göre cezai suç teşkil etmektedir.
Coko-Werk’te alınteri dökerek çalışan işçinin sendikalaştığı için kapı önüne konması hangi vicdana sığar?
Coko-Werk’te emeğiyle ve onuruyla çalışan işçiyi, sendikalaştığı için işsiz bırakmak, yasal hakkını kullandığı için baskı altına almak şirketin değerleriyle uyuşuyor mu?
Coko-Werk, kendi web sayfasında “çalışma ortamına saygı ve hürmet gösteren bir şirket yönetimi ile desteklendiğini” iddia etmektedir.
Coko-Werk işçisi, evinde huzuru sağlamak ve refahını bir nebze olsun arttırmak için, haklarını genişletmek için sendikalı olmuştur. Karşısında ise dediği yaptığına uymayan işvereni bulmuştur.
Coko-Werk yönetimi, işçi ve sendika düşmanı tutumundan vazgeçmelidir.
İşveren, işçinin yasal ve anayasal hakkı olan sendikaya üyeliğini engellemek için başvurduğu baskılara ve işten çıkarmalara derhal son vermelidir.
Coko-Werk işçisi, haklarını sonuna kadar savunacak ve sendikal örgütlülüğüne sahip çıkacaktır.
Baskılar bizi yıldıramaz!
Haklıyız kazanacağız!
Petrol-İş Sendikası
İstanbul 1 Nolu Şube