• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Çorlu’da işçi kurultayı hazırlığı

Çorlu’da işçiler kurdukları komite ile bir işçi kurultayı düzenleme kararı aldılar. 12 fabrikadan işçiler, yaşadıkları sorunlara karşı neler yapabileceklerini tartıştı. Tartışmanın sonunda Nisan ayının başında bir işçi kurultayı düzenleme kararı alındı.

06.03.2012
  •  
  • Tuncay Sağıroğlu
  • Çorlu’da işçiler kurdukları komite ile bir işçi kurultayı düzenleme kararı aldılar. 12 fabrikadan işçiler, yaşadıkları sorunlara karşı neler yapabileceklerini tartıştı. Tartışmanın sonunda Nisan ayının başında bir işçi kurultayı düzenleme kararı alındı. 8 kişilik komite kuran işçiler toplantıları devam ettirme kararı aldılar.

    Önemli sanayi merkezlerinden biri olan Çorlu’da tekstil, deri, gıda ve metal olmak üzere 400 kadar fabrikada 80 bin civarında işçi çalışıyor. Fabrikalarda Ocak ayında yapılan zamlar birçok fabrikada henüz yapılmadı. Zam yapılan fabrikalarda ise işçiler zam oranlarından memnun değil. Birçok fabrikada da zamlar Haziran ayına ertelenmiş durumda. Barış Tekstil, Canlar Tekstil gibi fabrikalarda işçilere yapılan farklı zamlara tepki gösteren işçiler işten atılıyor. Kurultay sürecinde işçiler, ücret zammı konusunun önemli bir talep olduğunu dile getirdiler.

    ÜCRETLER KESİLİYOR

    Başta tekstil olmak üzere birçok fabrikada işler azaldığında Cumartesi günü çalışma yapılmayan fabrikalarda ücretler kesilerek ücretler daha da düşürülüyor. Ücretlerinden memnun olmayan ya da yapılan haksızlıklara tepki gösteren işçiler genellikle işyeri değiştirme yoluna gidiyorlar ancak aynı sorunları yaşamaya devam ediyorlar. Bu soruna dikkat çeken işçiler, çözümün işyeri değiştirmek değil örgütlenmek olduğunu söylüyorlar.

    TAŞERONLAŞTIRMA HER YERDE

    Toplantıya katılan taşeron işçiler çalıştıkları fabrikalardaki yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler. Taşeron olarak yaşadıkları sorunların kiralık işçi bürolarının açılması ile daha da büyüyeceğinin konuşulduğu toplantıda taşeron işçilerinden bir işçi kurulan komitede yer aldı. İşçiler daha önce yaşadıkları mücadele deneylerini anlatarak işçilerin birleşmesinin nasıl olabileceğine dair görüşlerini dile getirdiler. Daha önce Has Örme’deki sendikalaşma mücadelesinin içinde yer alan işçilerden biri, başlangıçta fabrikadaki işçilerin birleşebileceğine kendilerinin de inanmadığını ama ısrarlı bir çalışma ile en ‘güvenilmeyen’ işçilerin bile sendikaya üye olduğunu söyledi. İşçiler, kurultay çalışmasıyla birlikte 1 Mayıs’ı da gündemlerine aldılar ve 1 Mayıs’a kitlesel katılım için çalışma yapma kararı aldılar.(Çorlu/EVRENSEL)