• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Diyarbakır öncesi SGBP değerlendirmesi:

Çözümün anahtarı ‘emeğin birleştirici gücü’

“Demokratik, mücadeleci ve güçlü, yeni bir sendikal hareket” sloganı ülkenin dört bir yanında yükseliyor. Platform şimdi de “kardeşlik ve barış” mesajıyla Diyarbakır toplantısını gerçekleştiriyor.

Petrol-İş WEB
01.11.2011

Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) bölge toplantıları devam ediyor ve yarın Diyarbakır bölge toplantısı gerçekleştirilecek. “Demokratik, mücadeleci ve güçlü, yeni bir sendikal hareket için” sloganıyla yola çıkan ve içinde Türk-İş’e üye sendikaları barındıran Platform hareketi bugüne dek Lüleburgaz, Bursa, İzmir ve Adana toplantılarını gerçekleştirdi. Yarın Diyarbakır bölgesini kapsayan toplantı gerçekleştiriliyor ve güncel önemi nedeniyle sendikal hareketin Kürt sorununa ilişkin yaklaşımı da gündeme geliyor.

Bölge toplantılarının her birinin organizasyonunu ayrı bir sendika üstleniyor. Bu çerçevede Diyarbakır toplantısının organizasyonunu da Petrol-İş Sendikası üstlendi. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın toplantının önemi ve nasıl örgütlendiği sorusuna şu yanıtı verdi:

“Diyarbakır toplantısı bir şehir toplantısından ziyade bir bölge toplantısı niteliğinde organize edildi. Bu toplantıya Diyarbakır’ın dışında çevre iller, Batman, Siirt, Mardin, Urfa gibi yerler de katılacak. Oralarda Sendikal Güç Birliği Platformu’na üye sendika yöneticileri, temsilcileri ve işçiler de katılacak.

Bu toplantıda bölgeye yönelik mesajlar da vermek istiyoruz, özellikle Kürt sorununa yönelik mesajlar da vermek istiyoruz.

Platformun bu konudaki yaklaşımı Kürt sorununun demokratik yöntemlerle, barış içerisinde, insan hak ve özgürlükleri dikkate alınarak çözümünü savunmaktadır. Ve Kürt sorununda emeğin birleştirici gücünü önemli bir faktör olarak, etken olarak düşünmektedir.

Dolayısıyla Diyarbakır’da son günlerde yaşanan şiddete rağmen ve bu konuda giderek toplumsal ayrışmayı ve çatışmayı körükleyici politikalara rağmen platform olarak ısrarla biz kardeşliği ve barışı savunacağız. İşçi sınıfı nasıl ki, fabrikalarda, işyerlerinde, her türlü inanç, düşünce, ırk ve cinsiyet ayrımına rağmen bir arada çalışıp ortak çıkarları için sermayeye karşı mücadele ediyorsa, aynı düşüncenin Kürt sorununda da belirgin bir özellik olmasını istiyoruz. Bu anlamda emeğin birleştirici gücünün Kürt sorununun çözümünde anahtar olacağına inanıyoruz. Ve yarın (2 Kasım Çarşamba) bölgeden, bölgeye platform olarak bu mesajları ileteceğiz. Onların da desteğini, bölgedeki sendikaların, platforma üye olsun, olmasın, delegelerin, Türk-İş delegelerinin desteğini istiyoruz. 8 Aralık’taki Kongre’de Güç Birliği Platformu’nun desteklenmesini istiyoruz.”

Kasım ayındaki diğer toplantılar
Yarınki Diyarbakır toplantısının ardından 12 Kasım Ordu, 19 Kasım Ankara ve 26 Kasım İstanbul toplantıları da gerçekleştirilecek. İstanbul toplantısının hem Marmara bölge toplantısı, hem de bir “son toplantı” olacağını belirten Mustafa Öztaşkın, Türk-İş Genel Kurulu’na kadar olan sürede zaman darlığı nedeniyle toplantıları “bölgesel” olarak yapmak durumunda kaldıklarını ancak yine de hedeflerine büyük ölçüde ulaştıklarını anlatıyor:

“Beklentilerimiz ve öngörülerimiz gerçekleşiyor. Bu birlikteliğin bölgelerde de ve şehirlerde de bu sendikanın şube yöneticileri, temsilcileri ve üyeleri tarafından somut bir şekilde bölgelerde de gösterilmesini istiyoruz.

Ayrıca da bu toplantılarla sadece platforma üye sendikaların üyelerine değil, bütün işçilere mesaj veriyoruz. Onların sorunlarını dinliyoruz. Onların sorunlarının çözümü için bir umut merkezi olmaya çalışıyoruz.

Bu toplantılarda kısa vadeli hedefler içinde Türk-İş Genel Kurulu’nu önümüze koyuyoruz ve kitleye bu yönlü mesajlarımızı net bir şekilde verdik. Hatta bu toplantılarla Ankara’ya doğru yürüyüşü başlattığımızı ilan ettik. Yine bütün bu toplantılarda, Türk-İş Genel Kurulu’nda platform olarak liste çıkaracağımızı, alternatif bir güç olacağımızı, Türk-İş yönetimine talip olduğumuzu ve Türk-İş yönetimini değiştirmek için her şeyi yapacağımızı ilan ettik.

Dolayısıyla henüz liste konusu konuşulmadı ancak bayramdan sonra yani Kasım ayının ortalarından itibaren listeyi de konuşmaya başlayacağız. Ama biz kişilerden ziyade, Platformun konuşulmasını istiyoruz. Bunu bir kişi, bir lider hareketi olarak görmüyoruz. Bir anlayış ve mücadele birlikteliği hareketi olarak görüyoruz. Dolayısıyla Platformun içinde yer alan sendikalardan veya Platformu destekleyen sendikalarla birlikte listemizi Kasım ayının sonlarına doğru oluşturmaya çalışacağız.”

Kurul’dan sonraki gündem
Genel Kurul sonrasında sonuçlar ne olursa olsun Sendikal Güç Birliği Platformu’nun devam edeceğini vurguluyor Mustafa Öztaşkın: “Elbette Türk-İş yönetim kurulunu kazanırsak Platformun ilkeleri ve programı Türk-İş yönetimi tarafından da uygulanır hale gelecek. Ama seçim kazanılamazsa da Platform devam edecek. Programda yazdığımız hedefleri adım adım gerçekleştireceğiz. Bir çok konuda birlikte duruşumuzu sergileyeceğiz. Ortak projelerimiz, eylemlerimiz, örgütlenmelerimiz olacak. Platform Türkiye sendikal hareketinde yerini alacak.”

Sendikal Güç Birliği broşür çıkarttı
Geçtiğimiz günlerde SGBP esasen İstanbul toplantısına çağrı yapan bir broşür çıkarttı. SGBP’nin hedefleri ve faaliyetleri hakkında bilgiler içeren ve bu mücadeleyi desteklemeye çağıran broşür, Kasım ayı boyunca özellikle İstanbul’da yaygın olarak dağıtılacak.

Geniş bir kamuoyunun, özellikle işçilerin platformdan haberdar edilmesi hedefleniyor. Broşürü ekte bulabilirsiniz.