• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Daha etkin bir bölgesel sendikal ağa doğru

Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Ağı Retunsee Prezidyumu 9 Şubat 2012'de Yunanistan'ın Kavala şehrinde yapıldı. Prezidyumu takiben 11 Şubat'ta gerçekleştirilen Retunsee 4. Genel Kurulu'nda 7 Mart'ın Yunanistan işçileri ile dayanışma ve eylem günü ilan edilmesine karar verildi.

13.02.2012

Retunse Prezidyumuna Retunsee Başkanı Petre Tancau, Başkan yardımcıları Franc Dolar ve Goran Takiç, Genel Sekreteri Nikos Orfanos, Mali Sekreteri Mustafa Öztaşkın katıldılar. ICEM Enerji Seksiyonu Sorumlusu Jim Catterson da konuk olarak bulundu. Prezidyum Genel Kurul gündemine yönelik çalışma yaparak ağın küresel sendika federasyonları ile olan ilişkilerini değerlendirdi.

Retunsee Genel Kurulu için Kavala'da bulunan delegeler 10 Şubat'ta Galaxy Otel'de yapılan Yunanistan Petrol ve Gaz Sendikası 16. Genel Kurulunu da izledi. Retunsee yöneticileri Genel Kurulda Yunanistan Petrol ve Gaz Sendikası ve ağın önemine dair birer konuşma yaptılar.

11 Şubat 2012'de, yapılan Retunsee Genel Kuruluna ise 11 ülkeden Retunsee üyesi onlarca sendikacı katıldı. Genel Kurula Petrol-İş'ten Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen, Genel Yönetim Sekreteri Ahmet Kabaca ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Retunsee Genel Kurulunda Genel Sekreteri Nikos Orfanos ağın geçen dönem faaliyetlerine dair bir rapor sundu. Genel kurul delegelerinin katıldığı tartışmalarda ağın daha aktif bir şekilde faaliyet yürütmesine yönelik ne tür çalışmalar yapılabileceği üzerinde duruldu.

Daha sonra Denetim Kurulu adına Retunsee Denetim Kurulu Raporunu Hırvatistan sendikasından Jasna Pipunic sundu. Denetim Kurulunu ağ faaliyetleri çerçevesinde yapılan işlemleri uygun bulduğunu açıkladı.

Yunanistan işçi sınıfı ile dayanışma

Genel Kurulda yapılan konuşmalarda Retunsee'nin artık yeni bir döneme girdiği ve bu dönemde önüne somut hedefler koyması gerektiği vurgulandı. Retunsee'nin EPSU, EMCEF ve ICEM ile ilişkilerinin değerlendirildiği toplantıda ağın gelecekteki faaliyetlerine yönelik çeşitli kararlar alındı.

Genel Kurulda bir konuşma yapan Retunsee Mali Sekreteri Mustafa Öztaşkın ağın bir eylem planı oluşturması gerektiğinin altını çizdi. Bu bağlamda, 7 Mart 2012 tarihinin, Yunanistan hükümetinin dayattığı kemer sıkma politikaları nedeniyle sürekli hakları budanan Yunanistan işçi sınıfı ile dayanışma günü ilan edilmesini ve 7 Mart'ta Retunsee üyesi sendikaların kendi ülkelerinde dayanışma eylemleri düzenlemesini önerdi. Ağın gündeminin somut faaliyetlerden oluşması gerektiğini belirten Mustafa Öztaşkın bunun bir sonraki Prezidyumda netleşmesi gerektiğini vurguladı.

Daha sonra bir konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen küresel ekonomik krizin hiçbir ayrım gözetmeksizin emekçileri vurduğunu, hükümetlerin emekçilerin ve ezilenlerin sesini kısmak için özgürlükleri kısıtlama yoluna gittiğini ve bu bağlamda Türkiye'de de onlarca gazetecinin bugün hala tutuklu olduğunu belirtti.

Genel Kurul sonunda aşağıdaki kararlar alındı.

 

  • Gelecek Retunsee Prezidyumunda Genel Kurul kararları çerçevesinde bir eylem planı hazırlanması.

  • 7 Mart'ın Yunanistan işçileri ile dayanışma ve eylem günü ilan edilmesi ve bu çerçevede o gün Yunanistan işçileri ile dayanışmaya yönelik her bölge ülkesinde eylemler yapılması.

  • ICEM'e bir mektup yazılarak bölgede ortak bir enerji konferansı düzenlenmesi

  • Güneydoğu Avrupa Enerji Topluluğu önünde bir protesto gösterisi düzenlenmesi

 

Kaynak: Petrol-İş Dışilişkiler Servisi