• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

DAYANIŞMA- ARÇELİK/YILDIRAN İŞÇİLERİNE DESTEK ZİYARETİ

DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten çıkarılan Arçelik-Yıldıran işçilerinin direnişi sürüyor. İstanbul-Nakkaştepe'deki Koç Holding binası önünde çadır kuran Arçelik / Yıldıran işçilerine 4 Nisan'da Alman Sendikalar Birliği (DGB) Genel Başkanı Michael Sommer destek ziyaretinde bulundu.
04.04.2008

DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten çıkarılan Arçelik-Yıldıran işçilerinin direnişi sürüyor. İstanbul-Nakkaştepe'deki Koç Holding binası önünde çadır kuran Arçelik / Yıldıran işçilerine 4 Nisan'da Alman Sendikalar Birliği (DGB) Genel Başkanı Michael Sommer destek ziyaretinde bulundu. ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtseven, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, Petrol-İş Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül ve Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen'in de işçileri ziyareti sırasında konuşan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Arçelik-Yıldıran işçilerinin Anayasa ve yasalardan doğan haklarını kullanarak örgütlenmeye çalıştıklarını söyledi. Küçükosmanoğlu ancak Koç Holding ve Arçelik işvereninin işçilerin örgütlenme özgürlüklerini engelleyerek Anayasal ve yasal suç işlediklerini belirtti. Küçükosmanoğlu,” Sermayenin en büyüğünün de diğerlerinin de sendikalarda örgütlenen işçilere gösterdikleri tavır aynı. Arçelik'in bu işyerindeki örgütlenmeye saygı göstermesi gerekir. Arçelik, işçileri Türk-Metal'e üye yaptı. Üyelerimize de hala, gelin çalışın diye dayatıyorlar. Bu kabul edilemez” dedi.

DGB Genel Başkanı Michael Sommer yaptığı konuşmada, “Ülkelerimizin şartları farklı ama hak arama mücadelesinde işverenin, polisin müdahalesi aynı. Örgütlenme hakkından vazgeçilemez. En büyük, en zengin işadamı sizinle anlaşma yapmak istemiyorsa sizin yapmanız gereken mücadele etmektir. Biliyorum ki sürdürdüğünüz bu direniş kolay değil. Ümidinizi kaybetmeyin. Bu mücadeleyi başaracağınızdan eminiz” dedi.

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da, TÜSİAD başkanının özgürlüklerden, demokrasiden bahsettiğini belirterek, “Bir ülkede sendikal özgürlük yoksa demokrasi de yoktur. TÜSİAD Başkanı önce bunu üyesi olan işverenlere anlatmalıdır. Hak arayan, örgütlenen işçileri sokağa atmak ahlaksızlıktır. Bu mücadele aynı zamanda bu ahlaksızlığa karşı da bir mücadeledir. Bizleri kurtaracak olan ne o, ne bu, kendi kollarımızdır. Eğer bir ülkede seçme özgürlüğü varsa bırakın kendi sendikamızı kendimiz seçelim” dedi.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtseven ise DİSK'in Nakliyat-İş'in mücadelesinin her zaman ve her yerde yanında olacağını, bu direnişi sonuna kadar destekleyeceğini, DİSK'in bayrağı bu işyerinde dalgalanana kadar direnişin süreceğini söyledi.

Sendikamız Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Arçelik-Yıldıran işçilerinin mücadelesini Petrol-İş adına selamlıyorum. Sermaye aslında kendi görevini yapıyor, iyi dayanışma sergiliyor. Ama işçi sınıfı olarak biz bu dayanışmayı sergileyemiyoruz. Ne yazık ki ülkemizde suni gündemlerle uğraşılıyor. Önce sendikalar olarak bizler kendimizi sorgulamalıyız. Sendikalar ilk kez 13-14 Mart'ta umut oldu. Ama ne yazık ki o umut bugünlerde umutsuzluğa dönüştü. Biz tüm sendikaları, konfederasyonları dayanışmaya, birleşmeye çağırıyoruz. Örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için mücadeleye çağırıyoruz. Türk-İş'in, Hak-İş'in bugünkü tavrını da kınıyor, bunlara karşı tavır alacağımızı da ilan ediyoruz. İnanıyorum ki bu sizin onurlu direnişiniz amacına ulaşacaktır. Hepinize başarılar diliyorum.

Destek ziyareti sırasında işçiler sık sık, “Gün gelecek, devran dönecek Koç Holding işçiye hesap verecek, “ Yaşasın Arçelik direnişimiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Arçelik'te işçi kıyımına son”, “Reklamı bırak, sokağa attığın işçiye bak”, “Sendika hakkımız, söke söke alırız”, “Davamız ekmek davasıdır” yazılı dövizler taşıyarak sloganlar attılar.